Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά της παιδικής εργασίας

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
elme_ki@yahoo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά της παιδικής εργασίας,

δηλώνουμε ότι εντείνουμε τον αγώνα ενάντια στις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ με αφορμή την 12η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα κατά της παιδικής εργασίας, γνωστοποιεί στον κλάδο και στο λαό του Νομού τη θέση του σχετικά με το ζήτημα αυτό.
Τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα. Ο ΟΗΕ, η UNΙCEF, ο ΔΟΕ κάνουν λόγο για πάνω από 250 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας από 5 έως 14 ετών, που εργάζονται σε σύγχρονα κολαστήρια.
Στην Ευρώπη εργάζονται παράνομα 300 έως 500 χιλιάδες ανήλικοι, θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καθώς προωθούνται από χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπου κατοικούν. 1 στα 6 παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία. Περίπου 85 εκατομμύρια παιδιά εργάζονταν, με βάση στοιχεία του 2013, σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά. Από αυτά, τα 30 εκατομμύρια είναι κορίτσια και τα 37 εκατομμύρια είναι παιδιά 5 - 14 ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22.000 από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά «ατυχήματα». Χιλιάδες μικρά παιδιά καταρρέουν κάθε μέρα από την εξάντληση, δουλεύοντας για 14 και 16 ώρες στα κάτεργα των μεγάλων πολυεθνικών ρούχων, για μερικά σεντς τη μέρα.
Στην Ελλάδα, σήμερα, έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν καθημερινά περίπου 100 παιδιά βρίσκονται σταθερά στους δρόμους των δύο μεγάλων πόλεων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Κατά μέσο όρο εργάζονται από 6 έως 12 ώρες τη μέρα. 100.000 εκτιμάται ότι είναι ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται παράνομα. Κάθε χρόνο 8.000 μαθητές εγκαταλείπουν την εκπαίδευση για οικονομικούς λόγους. 2.800.000 Έλληνες, ηλικίας 16 ετών και άνω, δεν έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση, το υποχρεωτικό 9χρονο σχολείο. Η UNICEF, στην ετήσια έκθεσή της για το επίπεδο διαβίωσης και ευημερίας των παιδιών στην Ελλάδα, το 2017, εκτιμά ότι αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο τη φτώχεια, την υλική αποστέρηση και την αδυναμία του συστήματος κοινωνικής προστασίας».
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί υποκριτικές τις περιγραφές που απλά καταγράφουν το πρόβλημα, στις οποίες προβαίνουν ακόμη και εκείνοι που ευθύνονται για αυτό. Παλεύουμε ενάντια στις αιτίες που το δημιουργούν, ώστε να ζήσουν τα παιδιά μας σε έναν κόσμο με δικαιώματα. 
Όσο κουμάντο στην οικονομία κάνουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, όσο θεός είναι τα κέρδη και ο ανταγωνισμός των επιχειρηματικών ομίλων, τόσο θα βασιλεύει η παιδική εργασία, «νόμιμη» και «παράνομη. 
Οι εκπαιδευτικοί δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι να μπορούν να κρατάνε τα παιδιά σ' όλο τον κόσμο σχολικές τσάντες. Να έχουν δημόσια και δωρεάν Παιδεία, δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να πηγαίνουν όλα σε δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς, να έχουν δωρεάν γεύμα μέσα στο σχολείο. Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για να ζήσουν τα παιδιά με δικαιώματα, και όχι με τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των εκμεταλλευτών. Διεκδικούμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία που θα μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες μας. Σ' έναν κόσμο όπου θα διαφεντεύουμε τον πλούτο που παράγουμε, σ' έναν κόσμο όπου θα μαθαίνουμε για την παιδική εργασία μόνο στην Ιστορία, για να μας θυμίζει την εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών.
Αργοστόλι 15/06/2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία