Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Όχι σε όλα τα ναρκωτικά, ναι στη ζωή!!!



ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
26 ΙΟΥΝΗ 2017
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
«Όχι σε όλα τα ναρκωτικά, ναι στη ζωή. Η ζωή είναι ωραία γιατί αλλάζει,
γιατί μπορούμε να τη φέρουμε στα μέτρα των δικών μας αναγκών».
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά πως το πρόβλημα των ναρκωτικών παραμένει στην κορυφή των κοινωνικών προβλημάτων και στην πατρίδα μας. Η καπιταλιστική κρίση, που έχει πλήξει ιδιαίτερα τον Ελληνικό λαό, αποτελεί μία επί πλέον αιτία για την επιδείνωση του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης.

Η ανεργία, η φτώχεια, τα σοβαρά προβλήματα στην παιδεία, στην υγεία, στην κοινωνική ασφάλιση και προστασία, εντείνουν τα αδιέξοδα, την απογοήτευση και την ανασφάλεια, και οδηγούν όλο και πιο πολλούς νέους στο κοινωνικό περιθώριο. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τη διάδοση της χρήσης ουσιών, η οποία εδώ και πολλά χρόνια αξιοποιείται από την ΕΕ και από Κυβερνήσεις άλλων χωρών ως μέσο κοινωνικής χειραγώγησης και  καταστολής.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, εξάλλου, ότι έχει ενισχυθεί η αντιεπιστημονική προσπάθεια για διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά». Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στην άνοδο της κερδοφορίας όσων νόμιμα ή παράνομα εμπορεύονται ναρκωτικά, αλλά κυρίως στην εξασφάλιση κοινωνικού ελέγχου στις νέες γενιές.
Τι επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τη χρήση-διάδοση των ναρκωτικών.
·       Παραμένει ως βασικό πρόβλημα η πολυτοξικομανία, ξεπερνώντας το 80% των χρηστών.
·       Τα υποκατάστατα της ηρωίνης (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη) αποτελούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης την κύρια ουσία κατάχρησης.
·       Η εξάπλωση των νέων συνθετικών ναρκωτικών λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις, ιδίως στις νέες ηλικίες, η δε αγορά τους γίνεται με ανεξέλεγκτο τρόπο κυρίως μέσω διαδικτύου.
·       Έχουμε αύξηση της χρήσης σε μαθητές, ενώ παράλληλα παρατηρείται μείωση της ηλικίας έναρξης της χρήσης, και τάση εξίσωσης στα 2 φύλα.
·       Έχουμε αύξηση της παραγωγής και χρήσης κάνναβης, ως αποτέλεσμα και της «αποδοχής» του συγκεκριμένου ναρκωτικού, που υιοθετείται από  πολλές χώρες. Σήμερα μόνο στην Ευρώπη παράγονται πάνω από 800.000 τόνοι κάνναβης, με την πλειοψηφία τους να είναι βιομηχανικά παραγόμενοι.
Η κατάσταση στην Ελλάδα.
·       Επεκτείνεται η πολυτοξικομανία.
·       Έχουμε στροφή σε νέα φθηνά ναρκωτικά, με άμεσες και καταστρεπτικές συνέπειες για τον χρήστη.
·       Η είσοδος στη χρήση ουσιών γίνεται από όλο και πιο μικρή ηλικία, με τον μέσο όρο έναρξης της χρήσης να είναι στα 13,5 έτη.
·       Παρά το ότι η χώρα μας είναι στις χαμηλότερες θέσεις χρήσης στους μαθητές (9% στην Ελλάδα, 22% στην ΕΕ, 35% στις ΗΠΑ)  έχουμε αύξηση της χρήσης, με τριπλασιασμό της χρήσης στους μαθητές μέσα σε μια 20ετία.
·       Η χρήση ναρκωτικών συνδέεται όλο και περισσότερο με την ανεργία, την σχολική διαρροή, την οικονομική και πολιτιστική φτώχεια.
Η αντιναρκωτική πολιτική στη χώρα μας βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, ασκείται αποσπασματικά, χωρίς σοβαρό επιστημονικό σχεδιασμό, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού.
Με την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ για τα ναρκωτικά:
·       Ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση των δομών πρόληψης, θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης, έρευνας και αξιολόγησης.
·       Γενικεύεται η χρήση υποκατάστατων ηρωίνης εκτός από τα νοσοκομεία, και σε στρατόπεδα, ενώ ανοίγει σιγά - σιγά η προοπτική για συνταγογράφησή τους και από ιδιώτες γιατρούς.
·       Υποβαθμίζεται ο ρόλος των Κέντρων Πρόληψης και των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων (ΚΕΘΕΑ, 18 Άνω) μέσα και από την οικονομική τους αφαίμαξη.
Η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά μας αφορά όλους, αφορά όλο τον ελληνικό λαό και τη νεολαία και δεν είναι υπόθεση αποκλειστικά των ειδικών.
Με αυτή την αντίληψη το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, επιδιώκει να συμβάλλει στην συσπείρωση δυνάμεων για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου αντιναρκωτικού κινήματος ενταγμένου στην πάλη του λαϊκού, του νεολαιίστικου και εργατικού κινήματος. Ενός αντιναρκωτικού κινήματος που θα παλεύει ενάντια στις αιτίες που οδηγούν στη χρήση ουσιών.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ προτείνει και απαιτεί ως άμεσα μέτρα:
·       Τη διαμόρφωση Κεντρικού Σχεδιασμού με ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη στην πρόληψη, την θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη.
·       Την ενίσχυση της πρωτογενούς Πρόληψης. Στήριξη του «Απόπλου» τοπικά για την πρόληψη και υλοποίηση στεγνού προγράμματος (που μπορεί να καλύπτει όλα τα Ιόνια).
·       Τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των προγραμμάτων απεξάρτησης και των δομών πρόληψης και θεραπείας. Τη στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη δικαιώματα.
·       Την ενίσχυση της έρευνας και της αξιολόγησης στην μελέτη της διάδοσης των  ναρκωτικών στη χώρα μας.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον λαό και τη νεολαία του τόπου μας το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εναντιώνεται:
·       Στην προσπάθεια αποποινικοποίησης της χρήσης ναρκωτικών.
·       Στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά» .
Μπροστά στην 26η Ιούνη 2017, Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ:
Καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να πρωτοστατήσουν στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και με τη δράση τους να περνούν το μήνυμα «Όχι σε όλα τα ναρκωτικά, ναι στη ζωή. Η ζωή είναι ωραία γιατί αλλάζει, γιατί μπορούμε να τη φέρουμε στα μέτρα των δικών μας αναγκών».
Αργοστόλι 17/06/2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης
Ποταμιάνου Σοφία