Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Κλιμακώνεται η κρίση στο Κατάρ: Η επόμενη μέρα



Κλιμακώνεται η κρίση ανάμεσα στο Κατάρ και τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου, ώρες μετά την ανακοίνωση των πέντε αραβικών κρατών πως διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κάταρ κατηγορώντας το αραβικό κράτος ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Από την μεριά του το Κατάρ αρνείται πως στηρίζει την τρομοκρατία στην περιοχή, ενώ παρά την έκκληση του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ για «ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο» με στόχο την έξοδο από την κρίση, οι χώρες του Κόλπου έχουν όπως φαίνεται ξεκινήσει τις διαδικασίες «απομόνωσης» της χώρας.


Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ υπολογίζοντας, στην μεσολάβηση του Κουβέιτ, της μοναδικής χώρας του Κόλπου που δεν διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Ντόχα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του στο Κουβέιτ και αποφάσισε να αναβάλει ομιλία του προς τον λαό του Κατάρ για να δοθεί χρόνος για μεσολάβηση. Σε αυτό το πλαίσιο, το Κατάρ επιθυμεί από τον ΥΠΕΞ του Κουβέιτ «να αναλάβει δράση και να επικοινωνήσει με όλες τις πλευρές της κρίσης και να προσπαθήσει να ελέγξει το θέμα». 

Σε εφαρμογή τα μέτρα που οδηγούν στην απομόνωση του Κατάρ

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν ήδη διακόψει κάθε μετακίνηση μέσω εδάφους και θαλάσσης από και προς το Κατάρ και η Αίγυπτος πρόκειται να προχωρήσει από σήμερα Τρίτη σε απογόρευση των πτήσεων από και προς την χώρα, με Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία να ακολουθούν. 

Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι αεροπορικές εταιρείες μετά την εν λόγω απαγόρευση, καθώς το αεροδρόμιο στην Ντόχα αποτελεί σημαντικό κόμβο διεθνών πτήσεων. Σύμφωνα με το BBC, οι αεροπορικές εταιρείες που θα πληγούν είναι οι Qatar Airways, Etihad Airways και Emirates.

Φωτογραφία από άρθρο του BBC, απεικονίζει την «περιορισμένη» πορεία που ακολούθησε η Qatar Airlines σήμερα το πρωί.

Οτι δεν πρόκειται να καταφέρουν να απομονώσουν το Κατάρ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεϊχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Τάνι, καθώς «έχουμε ακόμα πρόσβαση με τον εξω κόσμο μέσω διεθνών ακτοπλοϊκών γραμμών αλλά και του διεθνούς εναέριου χώρου».



Κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων γύρω από το Κατάρ τις τελευταίες επτά ημέρες.

Παράλληλα, κάτοικοι σε Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία με καταγωγή από το Κατάρ έχουν δύο βδομάδες για να φύγουν από τις χώρες διαμονής τους και να επιστρέψουν στο Κατάρ.

Ακόμη, διορία 48 ωρών έχουν δώσει η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στους διπλωματικούς εκπροσώπους του Κατάρ ώστε να εγκαταλείψουν τη χώρα. Στις διακοπείσεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Κατάρ και Αιγύπτου, ρόλο αναλαμβάνει και η Αθήνα, καθώς τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ θα αναλάβει η Ελλάδα.

Στο κλείσιμο των γραφείων του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera στο Κατάρ, προχώρησε χθες η Σαουδική Αραβία. 

Εμπάργκο και στην οικονομία

Κάποιες εμπορικές τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου σταματούν τις συναλλαγές τους με τις τράπεζες του Κατάρ, δήλωσαν πηγές του τραπεζικού τομέα στο Reuters. Επεσήμαναν, δε, ότι οι τράπεζες - χωρίς να τις κατονομάσουν - καθυστερούν τις συναλλαγές μέχρις ότου λάβουν κατευθυντήριες γραμμές από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών τους σχετικά με τον τρόπο που θα συναλλάσσονται με το Κατάρ.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα των ΗΑΕ ζήτησε από τις τράπεζες της χώρας να την ενημερώσουν για την έκθεσή τους στο Κατάρ.

Μία ακόμη ένδειξη ότι η παρούσα διπλωματική κρίση θα πλήξει σοβαρά την οικονομία της χώρας επιβεβαίωνει η χθεσινή ανακοίνωση των Ηνωμένων Αραβικων Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας ότι θα αναστείλουν τις εξαγωγές λευκής ζάχαρης επιβαρύνοντας και τον τομέα του εμπορίου τροφίμων. Υπενθυμίζεται, μάλιστα ότι το Κατάρ εξαρτάται από τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία για τις εισαγωγές του σε λευκή ζάχαρή, που εκτιμώνται σε λίγο λιγότερους από 100.000 τόνους ετησίως.

Πανικός επικρατεί σήμερα Τρίτη στα σούπερ μάρκετ του Κατάρ με τους πολίτες να σπεύδουν τρομοκρατημένοι από το ντε φάκτο αποκλεισμό που επέβαλε η Σαουδική Αραβία στα προϊόντα διατροφής.