Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Σμαράγδα Σαρδελή: ´´Περί Θεματικού Πάρκου του Οδυσσέα…΄΄

Τον τελευταίο καιρό πολλή κουβέντα γίνεται…γύρω από το ´´Θεματικό Πάρκο του Οδυσσέα´´…για το πού θα γίνει …στην Κέρκυρα ή στην Ιθάκη…μια ´´ανούσια κόντρα´´μεταξύ των δύο Δήμων οι οποίοι θεωρούν ίσως ότι διεκδικούν το ίδιο πράγμα…!!!
Η ιστορία όμως δεν αμφισβητείται και η Ιθάκη είναι η Ιθάκη…!!!

Θεωρώ ότι περί αυτού τη δικιά μας ολοκληρωμένη πρόταση σαν προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή για τη δημιουργία του Θεματικού Πάρκου του Οδυσσέα στην Ιθάκη, από το Δεκέμβριο του 2011,τη γνωρίζει τόσο ο Δήμος της Κέρκυρας , όσο και ο Δήμος της Ιθάκης και η νυν Περιφερειακή Αρχή σαν παρακαταθήκη.
Κι όμως 3 χρόνια μετά κι ενώ η Περιφέρεια δεν προχώρησε τίποτε…αρχίζουν τα…”κονταροχτυπήματα” μεταξύ των δύο Δήμων και μάλιστα μαθαίνουμε ότι έχουν γίνει προτάσεις περί αυτού…”’ένθεν και…ένθεν ”οι οποίες μας γίνονται γνωστές μέσω των Μ.Μ.Ε.χωρίς να γνωρίζουμε αν το περιεχόμενο είναι το ίδιο ή  διαφορετικό από αυτό που προτείναμε εμείς…!!!
Γιατί τόση μυστικοπάθεια για ένα τόσο σημαντικό θέμα???
Αλλάζει  η πρόταση ή είναι ”αντιγραφή-επικόλληση”με μικρές διαφοροποιήσεις της δικιάς μας πρότασης???
Εγώ θεωρώ χρέος μου να αναφέρω …για όσους ίσως δεν θυμούνται…συνοπτικά το τι ακριβώς συμπεριελάμβανε η ολοκληρωμένη πρότασή μας αυτή του 2011…
Βασική ιδέα:
-Ο  Οδυσσειακός Νόστος -Η Ιθάκη σαν σύμβολο…Πατρίδα των Πατρίδων-Προορισμός.
-Βάση και στέγαση της ιδέας φυσικά η Ομηρική Ιθάκη αλλά και επέκτασή της ιδέας και της ιστορίας με το Ομηρικό νησί των Φαιάκων (με κοινές εκδηλώσεις και διαδικτυακές δράσεις).
Στόχος μας:

-Η ανάδειξη των Αρχαιολογικών και Ιστορικών πόρων της Ιθάκης
(Οδυσσειακό Άστυ Αγίου Αθανασίου ,Μουσεία Ιθάκης, άλλοι αρχαιολογικοί χώροι , ιστορικά μνημεία , μονοπάτια κ.τ.λ.)
-Προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιθάκης μέσω πολυμορφικών εφαρμογών , καθώς και προβολή του έργου και της ζωής του Οδυσσέα όπως αυτό αποτυπώνεται στην ”Οδύσσεια´ του Ομήρου.
-Χρήση Τεχνολογίας -Εικονικής Πραγματικότητας (virtual reality) και δημιουργία Ανοιχτού Μουσείου και Μουσείου του Χρήστη.
Ο Σκοπός του έργου:
-Η διαφύλαξη -έρευνα -προβολή και μόρφωση της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς.
Σαν βάση λοιπόν της πρότασής μας ορίστηκε φυσικά η Ιθάκη και συγκεκριμένα το οικόπεδο Μακροπούσι στο Βαθύ της Ιθάκης ιδιοκτησίας Ε..Ο.Τ., το οποίο παρά του αιτήματός μας για παραχώρηση στην Π.Ι.Ν., δεν παραχωρήθηκε, με αποτέλεσμα παρά τον αγώνα δρόμου να εντάξουμε το έργο σε συγκεκριμένη πρόσκληση ευρωπαϊκού προγράμματος προς χρηματοδότησή του -να”χάσουμε”’λόγω χωροθέτησης…!!!
Προς το παρόν δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες όσον αφορά τα ”’υπόγεια μπλοκαρίσματα”τα οποία αντιμετωπίσαμε…γιατί θεωρώ ότι είναι τα ίδια και από τους ίδιους ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να δρουν ”υπογείως”’ή μέσω άλλων ανθρώπων με επικίνδυνες και ολέθριες συνέπειες για τον τόπο…!!!
θα αναφερθώ μόνο σε αυτούς που βοήθησαν στη προώθηση της ιδέας και της πρότασής μας όπως του τέως Περιφερειάρχη Π.Ι.Ν.κου Σπύρου Σπύρου, του τότε Υφυπουργού Τουρισμού κου Τάσου Λιάσκου και του τέως Νομάρχη Κέρκυρας του κου Στέφανου Πουλημένου που έγραψε ολόκληρο άρθρο περί της σημαντικότητας του έργου…!!!
Αναφέρω δε …ότι επωφελούμενοι μέσω των διαδικτυακών εκθέσεων , των εκπαιδευτικών προγραμμάτων , των Συνεδρίων, των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, όλης της έρευνας, δημοσιότητας και προβολής του έργου θα ήταν:
-Το κράτος
-οι ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού
-ο ιδιωτικός τομέας με ό,τι αυτό συνεπάγεται…σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο
-οι tour operatores
Και… φυσικά θα επιτυγχάνονταν επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και εμπλουτισμός και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.
Κατόπιν λοιπόν της αναδημοσίευσης της ιδέας και της πρότασής μας αυτής σαν Π.Ι.Ν., του 2011, ας μας ενημερώσουν κι εμάς να ξέρουμε ποια είναι ακριβώς η δικιά τους πρόταση και των δύο φορέων …είναι οι ίδιες προτάσεις ή κάτι διαφορετικό ???
Και η νυν Περιφερειακή Αρχή τι σκοπό έχει να κάνει???
Θεωρώ ότι όλη αυτή η μυστικοπάθεια ή αντιπαλότητα…δεν ωφελεί πουθενά και σε κανέναν τομέα, ενώ μέσω διαλόγου και συνεργασίας μπορεί να επέλθει το καλύτερο αποτέλεσμα…!!!
Εμείς αναμένουμε τις εξελίξεις…και επιμένουμε …στο ό,τι η ιστορία δεν αμφισβητείται…!!!

Σμαράγδα Σαρδελή
τ. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ι.Ν.
τ.Έπαρχος Ιθάκης