Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Στα χέρια του λαού η αποκατάσταση του σεισμόπληκτου Μουσείου Αργοστολίου και όλων των πολιτιστικών μνημείων του τόπου μας, κόντρα στην επιλεξιμότητα ΕΕ – κυβερνήσεων - τοπικών διοικήσεων

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει το απαράδεκτο τέλμα στο οποίο βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, που από τους σεισμούς του 2014 παραμένει κλειστό. Τα έργα που αφορούν την αποκατάσταση των πολύτιμων πολιτιστικών μνημείων του τόπου μας, προφανώς δεν είναι προτεραιότητα ούτε έχουν επιλεξιμότητα από ΕΕ – κυβερνήσεις και τοπικές διοικήσεις. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του Μουσείου, όπως και όλων των άλλων μνημείων που «αναμένουν» (περίπου 25 μνημεία εκκλησιαστικά και «κοσμικά»), μεταξύ αυτών και το ιστορικό κτήριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου).

Θυμίζουμε ότι το Μουσείο, αν και χτυπήθηκε επανειλημμένα από τους σεισμούς, τέθηκε εκτός λειτουργίας μόνο μετά και τον δεύτερο μεγάλο σεισμό της Κεφαλονιάς το 2014. Το κτήριό του (έργο του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντηνού), που ανοικοδομήθηκε το 1955 στα θεμέλια του προηγούμενου μουσείου το οποίο κατέρρευσε με το σεισμό του 1953, είχε ανακαινιστεί το 2000. Ωστόσο, μετά το διπλό σεισμό του 2014, παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην τοιχοποιία αλλά και στον φέροντα οργανισμό του κτηρίου. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε οριζόντια ρηγμάτωση στις κολόνες του ισογείου.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί πως η ίδια η εξέλιξη των πραγμάτων επιβεβαιώνει πως έχουν συντελεστεί εγκλήματα στα δημόσια κτίρια που στεγάζουν θησαυρούς ανεκτίμητους, στη λογική του μικρότερου κόστους. Η προστασία των εκθεμάτων, η ασφάλεια των επισκεπτών – συχνά μικρών μαθητών που επισκέπτονται το χώρο – επιβάλλουν να γίνουν οι αποκαταστάσεις σύμφωνα με τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό και με πλήρη αντισεισμική θωράκιση.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί εκπαιδευτικούς – γονιούς και μαθητές, μαζί με όλο το λαό του Νομού, να απαιτήσουν την άμεση και σωστή αποκατάσταση όλων των μνημείων του πολιτισμού μας που «χτυπήθηκαν» από τους σεισμούς. Μόνο ο λαός μας μπορεί να διασφαλίσει την υπεράσπισή τους, κόντρα στις πολιτικές που θυσιάζουν τα μνημεία αυτά (μαζί και το Μουσείο Αργοστολίου), για να δοθεί πακτωλός σε «εταίρους» και κεφαλαιοκράτες.
Αργοστόλι 06/06/2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης
Ποταμιάνου Σοφία