Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Ερωτήματα περί λειψάνων Αγίων Φανέντων

η λάρνακα με τμήματα λειψάνων των Αγίων Φανέντων στο ναό Φανερωμένης στην Βούλα.

Διαβάσαμε στο διαδίκτυο  ότι στις 11 Ιουνίου, των Αγίων Πάντων που κατά παράδοση τιμάται και η μνήμη  των Αγίων Γρηγορίου, Θεοδώρου και Λέοντος, των επονομαζομένων και Αγίων Φανέντων, τελέσθηκε θεία λειτουργία στην μνήμη τους εκτός από την Σάμη και στο Ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη όπου, επίσης, υπάρχει λάρνακα με τμήματα λειψάνων Τους.


Ας δούμε, εν τάχει, το ιστορικό:



Την 1η Φεβρουαρίου 2009 ο Μητροπολίτης Γλυφάδας  Παύλος επέστρεψε με την συνοδεία του από τη Βενετία συνοδεύοντας τμήματα των λειψάνων των προαναφερομένων Αγίων. Τα λείψανα φιλοξενήθηκαν επί τρεις μήνες στον  Ναό του Αγίου Γεωργίου Καβουρίου Αττικής.

Η επίσημη υποδοχή  των λειψάνων στο λιμάνι της Σάμης έγινε το Σάββατο των Μυροφόρων 2 Μαΐου 2009 παρουσία  του Καθολικού Αρχιεπισκόπου των Ιονίων Νήσων Ιωάννη, των Μητροπολιτών Κεφαλληνίας  Σπυρίδωνος, Λαρίσσης Ιγνατίου, Καστορίας  Σεραφείμ, Σύρου  Δωροθέου, Γλυφάδας  Παύλου, Λέρου  Παϊσίου, των αρχών του νησιού και κόσμου.

Τότε εγράφη στις τοπικές, και όχι μόνο, ιστοσελίδες και αναρτήθηκε φωτογραφία με την αρχική αργυρή λάρνακα με τα τμήματα των λειψάνων  και των τριών Αγίων -τρία  λείψανα τον αριθμό – που εναποτέθηκαν μόνιμα  στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Σάμη Κεφαλονιάς.

Τα ερώτηματά μας είναι το εξής :

τελικά πόσα τμήματα λειψάνων επεστράφησαν από την Βενετία; Αν ήταν μόνο τα τρία αρχικά, που τώρα βρίσκονται στην Κεφαλονιά, σαφώς δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν τα επιπλέον τμήματα που βρίσκονται στον προαναφερόμενο Ναό της  Μητρόπολης Γλυφάδος.
Αν επεστράφησαν πλείονα των τριών λειψάνων, γνωστοποιήθηκε τότε ή εμείς δεν το αντιληφθήκαμε;
Αν δόθηκαν τμήματα λειψάνων και στην Μητρόπολη Γλυφάδος, πότε έγινε αυτή η πράξη και από ποια εκκλησιαστική αρχή ; Από την Μητρόπολη Κεφαλληνίας ή από τις εκκλησιαστικές αρχές της Βενετίας;
Με τιμή

Γεώργιος Δημαράτος και Νικόλαος Ευθυμιάτος, Αθήνα




Η λάρνακα με τμήματα λειψάνων των Αγίων Φανέντων στο ναό Φανερωμένης στην Βούλα.

ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος Ιονίων Νήσων Ιωάννης και ο μακαριστός Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Σπυρίδων στη Σάμη κατά την υποδοχή των λειψάνων το 2009.

Η εξαιρετικής τέχνης εφέστια εικόνα των τριών Αγίων του έτους 1654. Σ’ αυτή απεικονίζονται: ο Άγιος Γρηγόριος ως σεβάσμιος γέροντας, ο Άγιος Θεόδωρος ως μεσήλικας και ο Άγιος Λέων ως νεαρός.

η αρχική αργυρά λάρνακα που εναποτέθηκε στον ναό της Κ.Θ.Σάμης όπου διακρίνονται ευκρινώς τα τρια εξ αρχής δηλωμένα τμήματα λειψάνων.