Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Οι Πόντιοι της Καβάλας «αναστάτωσαν» με την παρουσία τους την Κεφαλονιά!



Στο όμορφο νησί του Ιονίου πελάγους, την Κεφαλονιά, ταξίδεψε το χορευτικό τμήμα της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας, έπειτα από πρόσκληση του Δήμου Κεφαλληνίας, για να συμμετέχει στις εκδηλώσεις με τίτλο: «Πολιτιστικό καλοκαίρι 2017». Η αποστολή, αποτελούμενη από 35 άτομα (χορευτές, μουσικούς, μέλη της διοίκησης, εκπρόσωπο του Δήμου), έφτασε στο Νυδρί Λευκάδας και από εκεί, με ferry boat, στο Φισκάρδο Κεφαλονιάς. Οι διοργανωτές υποδέχτηκαν την αποστολή στον Πόρο και πρόσφεραν ένα ωραίο δείπνο δίπλα στη θάλασσα.


Το πρωί του Σαββάτου περιλάμβανε ξεναγήσεις και μπάνιο. Το απόγευμα, το χορευτικό τμήμα έκανε μία περιήγηση στο κέντρο του Πόρου, χόρεψε και φωτογραφήθηκε με τους κατοίκους και στη συνέχεια κίνησε για το αμφιθέατρο, όπου πραγματοποίησε την προγραμματισμένη χορευτική του εμφάνιση.

Οι θεατές, στο κατάμεστο θέατρο, υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τη Λέσχη Ποντίων, η οποία ξεσήκωσε τον κόσμο με την εμφάνισή της, τους χορούς και τα τραγούδια, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Δέχτηκε πολλά συγχαρητήρια για την άψογη εμφάνιση, ενώ μετά τη λήξη της εκδήλωσης έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ του Δήμου Κεφαλονιάς, της Λέσχης και του Δήμου Καβάλας, τον οποίο εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., Νίκος Ξανθόπουλος, ενώ ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Κεφαλονιάς μίλησε με ενθουσιασμό για τη συμμετοχή της Καβαλιώτικης αποστολής. Αργότερα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Πυργί για φαγητό και παραδοσιακό γλέντι, με τα υπόλοιπα χορευτικά συγκροτήματα, που κράτησε έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την Κυριακή, η αποστολή επισκέφθηκε το σπήλαιο της Μελισσάνης, όπου ξεναγήθηκε στις ομορφιές της φύσης. Το απόγευμα, το πρόγραμμα περιλάμβανε βόλτα στο Αργοστόλι και το βράδυ εμφάνιση στα Φωκάτα, όπου εντύπωση προκάλεσε ότι κατοικούσαν Πόντιοι, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο νησί στη διάρκεια της ανταλλαγής των πληθυσμών. Στο πλαίσιο της ανταπόδοσης της επίσκεψης και της συνάντησης με τον αναπληρωτή δήμαρχο Κεφαλληνίας, η αποστολή εξασφάλισε τη συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος από την Κεφαλονιά στις εκδηλώσεις που θα διοργανώσει ο Δήμος Καβάλας την Καθαρά Δευτέρα του 2018.

Η αποστολή επέστρεψε, γεμάτη με θετικές εντυπώσεις, από το λιμάνι της Σάμης στο λιμάνι του Αστακού. Στη διάρκεια του ταξιδιού, στο κατάστρωμα του πλοίου, τα μέλη της «αναστάτωσαν» τους επιβάτες με τη μουσική από την ποντιακή λύρα. Η Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Καβάλας και τη δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα, για τη στήριξη και τη χρηματοδότηση του ταξιδιού στην Κεφαλονιά.