Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ
      [ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΣ]
 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ 
 5 Ιουλίου 2017 


Ι.  ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η επίσημη επωνυμία της Βιβλιοθήκης μας ήταν μέχρι σήμερα «Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ληξουρίου», παρ’ όλο που όλοι/ες μας «Ιακωβάτειο» την αποκαλούσαμε και την αποκαλούμε. Για να υπερβούμε, λοιπόν, αυτήν τη «νόθα» κατάσταση, το Εφορευτικό Συμβούλιο πρότεινε και το Υπουργείο δέχτηκε να προστεθεί στην επωνυμία και η λέξη «Ιακωβάτειος». Άρα επισημοποιείται η φράση «Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη».


II. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

● Καλοκαιρινή Εκστρατεία «Περιπέτειες από σημείο σε σημείο»
          Συνεχίζεται με επιτυχία η Καλοκαιρινή Εκστρατεία με θέμα «Περιπέτειες από σημείο σε σημείο» στον Κήπο της Βιβλιοθήκης, με βάση το πρόγραμμα, που ήδη έχει ανακοινωθεί. 

● Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την ιστορία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης
          Έχει προωθηθεί στα Δημοτικά Σχολεία της Παλικής σε μορφή αρχείου pdf το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την ιστορία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τη νέα σχολική χρονιά. 

 ● Μικέλης Άβλιχος (1844-1917) - 100 χρόνια από το θάνατό του (1917-2017)
          Έχει ήδη διανεμηθεί σε Τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες και καταστήματα της πόλης του Ληξουρίου η πρώτη δέσμη καλαίσθητων πλαστικοποιημένων χαρτονιών με τη φωτογραφία και στίχους ποιημάτων του Μικέλη Άβλιχου, που ετοιμάσαμε σε συνεργασία με την Εικαστική Ομάδα «Μορφές». 
          Μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουμε «περάσει» το σύνολο του ποιητικού έργου του Μ. Άβλιχου στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας, προκειμένου να είναι προσβάσιμο από κάθε ενδιαφερόμενο, μια και είναι δυσεύρετα τα βιβλία με τα ποιήματα του ποιητή.  

● Ιακωβάτεια 2017: Αφιέρωμα στη Γυναίκα της Παλικής, 3 και 4 Αυγούστου
          Oλοκληρώνεται αυτές τις ημέρες η κατάρτιση του προγράμματος των Ιακωβατείων 2017, τα οποία φέτος είναι αφιερωμένα στη Γυναίκα της Παλικής. Οι τελικές ημερομηνίες είναι Πέμπτη, 3  και Παρασκευή, 4 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ. στον Κήπο της Βιβλιοθήκης. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα.       
          Αν και υπήρξε ανταπόκριση σε προηγούμενο προσκλητήριό μας, επανερχόμαστε για άλλη μια φορά καλώντας 
-- κάθε Κεφαλονίτισσα και Ιθακήσια συγγραφέα να δωρίσει στη Βιβλιοθήκη μας τα βιβλία της, για να εκτεθούν και στην Έκθεση Βιβλίου, και 
-- κάθε Ληξουριώτισσα και γενικότερα κάθε Παλικισιάνα, που εκφράζεται δημιουργικά μέσα από τη ζωγραφική, την κεραμική, τη χειροτεχνία κ.λπ. να μας στείλει αντιπροσωπευτικά έργα της, προκειμένου να εκτεθούν στην Έκθεση Εικαστικής και Χειροτεχνικής Δημιουργίας.
        Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνήσουν μέχρι και τις 20 Ιουλίου 2017 με την υπάλληλο της Βιβλιοθήκης μας κ. Βάσω Μαθιουδάκη από Τρίτη έως και Σάββατο κάθε εβδομάδας, τις εργάσιμες ώρες, για κάθε διευκρίνιση αλλά και για να δηλώσουν συμμετοχή.
           Καλούμε τους/τις συμπολίτες/τισσές μας να στηρίξουν αυτόν το νέο θεσμό – τα «Ιακωβάτεια» - της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

ΙΙΙ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Εκφράζουμε δημόσια τις ευχαριστίες μας 
● στο ζεύγος Σπύρου και Στέλλας Μαγουλά για τη δωρεά στη Βιβλιοθήκη μας ενός server, απαραίτητου για τη σωστή λειτουργία του πληροφοριακού μας συστήματος, και ενός φορητού υπολογιστή «στη μνήμη του Κων/νου-Διονυσίου Α. Βανδώρου»•
● στον κ. Μιχάλη Παπανικολάου για τη δωρεά στη Βιβλιοθήκη μας 68 τίτλων παιδικών βιβλίων, απαραίτητων για το πρόγραμμα της φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας• 
● στον Αντιδήμαρχο Παλικής κ. Γ. Κατσιβέλη για τον ευπρεπισμό του Κήπου της Βιβλιοθήκης και τη συγκέντρωση και αποκομιδή των χορταριών και άλλων απορριμμάτων.

                                                   ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
                                                ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ