Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Ο Υπαίθριος Εσπερινός της Αγίας Μαρίνας των Σουλλάρων


Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός 

Πέρασαν τριάμισι χρόνια από τους σεισμούς του 2014 και στέκει  ακόμη βαριά πληγωμένη από τους σεισμούς η περίφημη ιστορική εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στους Σουλλάρους.  Ζωσμένη με στηρίγματα και δοκάρια, με πρόχειρο σκέπαστρο,  από την αρχαιολογική υπηρεσία για να μη ριπίσει ολότελα,  σου προκαλεί ανησυχία μην τυχόν αυτό το σπουδαίο μνημείο μείνει  έρμαιο στην αδιαφορία μας και χαθεί για πάντα. Το Υπουργείο Πολιτισμού και η τοπική  Εφορεία Αρχαιοτήτων έχουν κάνει φιλότιμη προσπάθεια για να αποκατασταθεί, αλλά όπως λειτουργεί το  γραφειοκρατικό σύστημα, πολύ φοβάμαι,  πως θα ισχύσει το «΄Ημουνα  νιος και γέρασα».

 Μακάρι σε αυτήν την προσπάθεια των  υπευθύνων και  ειδικών για την  αποκατάσταση του μνημείου, που όπως ακούγεται θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη, να έρθει πιο σύντομα και τούτο είναι αναγκαίο, λόγω που, μέρα με τη μέρα όλο και ανοίγουν οι ρηγματώσεις που έκαναν οι σεισμοί. (Μακάρι να ξεκινήσει και τον Οκτώβρη, γιατί αλλιώς με τούτη την οικονομική δυσπραγία,  μην περάσουν χρόνια και δεν γίνει τίποτε!)   
Παρ’ όλα ταύτα  οι Σουλλαριώτες δεν ξέχασαν την  προστάτιδα του χωριού τους, την Αγία Μαρίνα  και πραγματοποίησαν υπαίθριο εσπερινό με λαμπρότητα και με πολλή κατάνυξη. Με μπροστάρηδες τους επιτρόπους, τον Λευτέρη Γρηγοράτο που χρόνια τώρα, επάξια διακονεί τον ιερό ναό, την οικογένεια Αντωνίου και Ελβίρας  Μεσσάρη και άλλων Σουλλαριωτών, είχαν τακτοποιήσει την πλατεία, κοντά στην εκκλησία της Αγίας και τελέστηκε ο εσπερινός. Οι αρτοκλασίες έφτασαν η μία πίσω απ’ την άλλη, τα σπερνά και ότι  αναγκαίο για τη λειτουργία του εσπερινού, όλα ήταν τακτοποιημένα. 
 Ο εφημέριος  π. Αθανάσιος  Λυκούδης  και κοντά του οι δυο  ψαλτάδες, θείος και ανιψιός, Σταύρος  Συνοδικός-Χούσος και Γεράσιμος Συνοδινός έψαλλαν τους ύμνους του εσπερινού και τα τροπάρια της αγίας Μαρίνας με απλότητα και με τρόπο κεφαλληνιακό. 
Ευχόμαστε στους φίλους Σουλλαριώτες σύντομα να ξεκινήσουν οι εργασίες προς την αποκατάσταση του ιστορικού ναού, γιατί πέρα από την αξία του και την πορεία του μέσα στο χρόνο, είναι σημείο λειτουργικής,   πολιτιστικής και τουριστικής αναφοράς για την Παλική και ευρύτερα για την Κεφαλονιά, που σεισμό τον σεισμό, ελαττώνεται στη μνημειακής της κληρονομιά.   
Χρόνια Πολλά και καλά Φίλοι Σουλλαριώτες