Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Ο ΠΙΣ και τα POS




 ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
​Για να απαλλάξει τα μέλη του από την υποχρεωτική χρήση POS, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εξόπλισε το αίτημά του προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με επιχειρήματα αφενός πραγματιστικά, αφετέρου ηθικοϊδεολογικά, κατά το συνήθειο της πανάρχαιης τέχνης τους. Τα πραγματιστικά συγκροτούν έναν κόσμο ασφυκτικό, οργουελιανό: «Τα δεδομένα της συναλλακτικής δραστηριότητας του δικηγόρου υπόκεινται σε επεξεργασία από το πιστωτικό ίδρυμα ή το ίδρυμα πληρωμών με το οποίο έχει αναγκαστικά συμβληθεί ο δικηγόρος, τον εκδότη του μέσου πληρωμής με το οποίο έχει συμβληθεί ο εντολέας, τον φορέα αποδοχής και εκκαθάρισης των συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμής, την εταιρεία “Τειρεσίας Α.Ε.”, αλλά και τους δημόσιους φορείς που γίνονται αποδέκτες των σχετικών δεδομένων»
. Ολοι παρακολουθούν όλους... Το ιδεολογικό επιχείρημα δεν θα μπορούσε παρά να αρχαιολογήσει: «Με τα POS προσβάλλονται ο θεσμικός ρόλος και η ανεξαρτησία του δικηγόρου, ως αυτόνομου συλλειτουργού της Θέμιδας, κατά την άσκηση του λειτουργήματός του».

Και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απαλλαγή των μελών του θέλει, το ίδιο μείγμα ισχυρισμών προβάλλει και επίσης με την επίκληση της αρχαιότητας καταλήγει, του κατά βούληση τηρούμενου ιπποκράτειου όρκου: «Ο ιατρός έχει σχέση με τον ασθενή σύμφωνα με τους κανόνες του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, επομένως ο ασθενής δεν έχει την ιδιότητα του καταναλωτή και ο ιατρός δεν είναι “προμηθευτής”. Το ιατρικό απόρρητο πρέπει να προστατεύεται, καθόσον απορρέει όχι μόνο από τις ιπποκρατικές αρχές, αλλά και από την ιατρική ηθική και δεοντολογία και τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού-ασθενή και απορρέει από το Σύνταγμα».

Γιατροί και δικηγόροι δεν αποδέχονται ότι ασκούν επάγγελμα. Δεν συμφωνούν με οτιδήποτε λιγότερο από «λειτούργημα», όπως και οι δημοσιογράφοι, οι ιερωμένοι, οι πολιτικοί, οι ποδοσφαιριστές κ.ο.κ. Και επειδή οι σοφιστές υπήρξαν πρόγονοι όλων μας, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στρεψοδικίας πολύ δύσκολα αναδεικνύεται πρωταθλητής. Μπορούμε, λοιπόν, να περιμένουμε ότι σε λίγο θα καταθέσουν αίτημα εξαίρεσης οι ηλεκτρολόγοι. Εφόσον προστάτης τους είναι το Αγιο Πνεύμα, δεν θα ’ταν προσβολή να εξαιρεθούν οι θεράποντες της ειδωλολατρικής Θέμιδας και όχι οι προστατευόμενοι από μέλος ισότιμο της Αγίας Τριάδας; Χριστιανοί δεν είμαστε; Και οι υδραυλικοί έχουν προστάτη, τον δίκαιο Εζεκία, που έφτιαξε υδραγωγείο στην Ιερουσαλήμ, αλλά όσο να ’ναι υπολείπονται σε αίγλη.
VIA