Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Ηλίας Κάσσης - Ζωγράφος-Γλύπτης


O Ηλίας  Κάσσης είναι ένας από τα 7 αδέλφια από τη γνωστή οικογένεια καλλιτεχνών Κάσσηδων,  ο Μιχάλης ο γνωστός γλύπτης, ο Κυριάκος λογοτέχνης, ποιητής και ζωγράφος και ο Ηλίας αξιόλογος γλύπτης και ζωγράφος  αναπαριστά το ύφος της Μάνης λιτό και απέριττο, συναισθηματικό αλλά επίμονο και μαχητικό. Επίσης αξιοποιεί την πέτρα της Κεφαλονιάς και δίνει μορφές, με λεπτότητα και έκφραση, καθώς για μεγάλα χρονικά διαστήματα μένει στο νησί μας λόγω της καταγωγής της συζύγου του, που είναι από την Κοντογεννάδα, ανιψιά του μεγάλου αρχαιολόγου  Σπύρου Μαρινάτου.  

Τα γλυπτά πολλών μεγεθών από πέτρα, ξύλο και ελαφρόπετρα.
Πρόσωπα με θλίψη, αγωνία, πείσμα αλλά αγάπη και προσμονή. Η μητρότητα, ο εξαγνισμένος έρωτας, το ανθρώπινο σώμα, ανθρώπινες μορφές με θεϊκή ανάταση, ένας συνδυασμός αρχαιοελληνικός σε ενότητα με το λαϊκό. Παρακολουθώντας ένα-ένα τα έργα του Ηλία Κάσση, ζεις μια ανάταση, αισθάνεσαι μέρος της ζωής και της ευαισθησίας, να αγαπάς, να συγκινείσαι, να έχεις ρίζες προς τα πίσω και να βλέπεις τη συνέχεια αισιόδοξα για το μέλλον!

  Εργαζόμουνα, όπως λέει  στο αρχαιολογικό μουσείο ως εκμαγέας, εθίστηκα μέσα από τα αρχαία αγάλματα και άρχισα τη γλυπτική της πέτρας πριν 5 χρόνια. Δημιούργησα κάποιες μορφές όπως της είχα μέσα μου και τις παρουσιάζω εδώ.
Μορφές Μανάδων, κοριτσιών, ανδρών με ποικίλες εκφράσεις. Την έκθεση την ονομάζω μορφές, είναι πολλά έργα μικρογλυπτικής και γλυπτικής που η κάθε μορφή δεν μοιάζει με την άλλη. Είναι σε πέτρα, ελαφρόπετρα και σε ξύλο από φλοιό πεύκου.
Οι μορφές των γλυπτών του Ηλία Κάσση έχουν μια βαθειά εκφραστικότητα που αναδύουν έναν ανθρώπινο ψυχισμό, εκφράζουν ψυχολογικές καταστάσεις ανθρώπων και όχι το πειθαρχημένο το πολεμικό και το αντίπαλο στοιχείο….

Η συνέχεια στην έκθεση στο Ληξούρι , στις 4-8-2017,
Παρασκευή και ώρα 8:00 μ.μ.