Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Ο Δημήτρης Βαλλάτος στο Εργαστήρι του συγγραφέα



Το περισσότερο από τον καιρό μου τον περνάω μέσα στο δάσος. Συχνά επιστρέφοντας στο σπίτι χάνω τον δρόμο. Πρέπει τότε να δώσω κάποιες απαντήσεις σε αινίγματα που μου απευθύνουν τα δέντρα ώστε να δεχτούν να με βοηθήσουν να γυρίσω πίσω.  Η Ιστορία της Αλιείας είναι η περιπέτεια των χρησμών και η νοσταλγία του παρόντος.
Η νύχτα που βυθίζεται στην μέρα και η μέρα που βυθίζεται στη νύχτα. Οι ψίθυροι του δάσους και το αργόσυρτο ταξίδι των ψαριών μέσα στην ζέστη του καλοκαιριού, οι δροσεροί τοίχοι του δωματίου μου και η αιθρία της αστραπής. Το δίχτυ που ρίχνει ο αναγνώστης ο ίδιος. Είναι το βλέμμα της ερήμου και όχι η έρημος του βλέμματος. Είναι το σιωπηλό α! της έκπληξης και της αγνωσίας. Ένα κλειδί για μια πόρτα που ο ίδιος ο αναγνώστης πρέπει να δημιουργήσει. Η επινοήση ενός πυθαγόρειου θεωρήματος για μια κάποια μυθολογία των βημάτων του προσκυνητή. Το γεγονός του βρασμού του σημείου. Η αφήγηση της φωτιάς και το αμυδρό χαμόγελο του μυστηρίου. Το βράδυ κατεβαίνω μέχρι την θάλασσα. Σκύλοι ακούγονται από μακριά. Η Ιστορία της Αλιείας είναι το βιβλίο που ονειρεύτηκαν, την ίδια νύχτα, μια πυγολαμπίδα στην κέρκυρα, ένα κανάλι στην βενετία, ένας τζίτζικας στη σαμοθράκη. Το βιβλίο που μου υπαγόρευσε Ιούνη μήνα,  ένα ψάρι κάτω από ένα αμπέλι.

"O Δημήτρης Βαλλάτος γεννήθηκε το 1978 στην Κεφαλονιά και μεγάλωσε στην Πάτρα. Συνηθίζει να ψαρεύει σε διάφορες θάλασσες. Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει συμμετάσχει σε μια ομαδική. Η Ιστορία της Αλιείας (εκδόσεις Βακχικόν 2016) είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή."