Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Μια νότα ιδιαίτερη για τον Μικελάκη Άβλιχο στα «Λασκαράτεια Δρώμενα» στο Ληξούρι



Με  επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στις 31-7-2017  στα  «Λασκαράτεια Δρώμενα» για τον Μικελάκη  Άβλιχο, λόγω που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατό του.  Συγκεκριμένα στο εξοχικό σπιτάκι του Ανδρέα Λασκαράτου,  στα  Ριτσάτα  Παλικής  και κάτω από την αιγίδα της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ  με την επιμέλεια του  Γεράσιμου Σωτ. Γαλανού,  έγινε η όμορφη βραδιά  που ήταν αφιερωμένη σε αυτόν τον αξιόλογο λυρικό ποιητή της Σολωμικής Σχολής, τον Μικελάκη  Άβλιχο.

Ο αντιδήμαρχος Παλικής Γιώργος Κατσιβέλης  άνοιξε την εκδήλωση με ενημέρωση για την προσπάθεια του Δήμου προς αποκατάσταση του ιστορικού σπιτιού του ποιητή Ανδρέα Λασκαράτου  και τον αγώνα που κάνει προσωπικά για να τακτοποιηθεί σωστά ο χώρος αυτός, ώστε να αποτελέσει κέντρο πολλαπλών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.   
Ο Γεράσιμος  Σωτ.  Γαλανός παρουσίασε τον ποιητή μέσα από οπτικό υλικό, σπάνιες φωτογραφίες, αναφορά στις  δράσεις του  και  πρωτίστως τα ποιήματά του, που τόσο γλαφυρά σκιαγραφεί ο ποιητής τα κακώς κείμενα της εποχής του. 
Η φιλόλογος Ευαγγελία Ανδρ.  Δελλαπόρτα παρουσίασε με όμορφο κατατοπιστικό λόγο τον Άβλιχο,  μέσα από τις κοινωνικές δομές και καταστάσεις της ζήσης του. 
Στις απαγγελίες ήταν η Ελένη Κουνάδη που με βελούδινες φωνητικές αποχρώσεις απήγγειλε αρκετά ποιήματα του σπουδαίου ποιητή.
Η εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά στους ακροατές,  διακοσμημένων κεραμικών με διάφορά θέματα, φωτογραφίες και ποιήματα που αφορούσαν στον Άβλιχο, τα οποία κεραμικά τα είχαν επιμεληθεί  οι κυρίες από το καλλιτεχνική ομάδα  Ληξουρίου «Μορφές».
Αξίζουν πολλά μπράβο σ’  όλους  για αυτήν την προσπάθεια της συνέχισης του θεσμού των «Λασκαράτειων Δρώμενων» , που σκοπό έχουν κάθε φορά να τιμούν πρόσωπα ιστορικά και γεγονότα της τοπικής  ιστορίας μας. 
                                  
Από το Γραφείο Τύπου της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.