Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Το μνημόνιο διαλύει την υποδομή πυροπροστασίας για χάρη της κερδοσκοπίας του κεφαλαίου

http://www.antarsya.gr/ 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
τηλ.: 2132063582, 6948369941, 6934535084, 6932828964
email: pressantarsya@gmail.com
18.8.2017
Το μνημόνιο διαλύει την υποδομή πυροπροστασίας για χάρη της κερδοσκοπίας του κεφαλαίου
Υποκριτικός ο καυγάς πάνω στα καμένα κυβέρνησης-ΝΔ
Μεγάλες φωτιές καταστρέφουν και φέτος χιλιάδες στρέμματα δάσους καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, Καπανδρίτι, Κάλαμος, Μετόχι, Μαλακάσα, Γραμματικό, Βαρνάβας, αλλά και σε Ηλεία, Ζάκυνθο, Πρέβεζα κ.α. Πυρκαγιές που απειλούν σπίτια και κατοικημένες περιοχές, με τεράστιες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον, ειδικά την πανίδα της χώρας, παρά τις τεράστιες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων.

Η κατάσταση αυτή δυστυχώς, δεν ξαφνιάζει. Δεν είναι κάτι νέο, κάτι απρόσμενο, κάτι τυχαίο. Είναι συνέπεια της πολιτικής που έχουν επιβάλλει όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις –μαζί και η σημερινή- οι περιφέρειες και οι δήμοι, με περικοπές σε προσωπικό και κονδύλια για πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αδιαφορώντας για την προστασία, του ευρύτερου  περιβάλλοντος, των δασών, των συνθηκών ζωής στις πόλεις.
Η ύπαρξη σχεδίων εμπρησμών, βασισμένων στην εμπορευματοποίηση της γης, με τις διάφορες καταπατήσεις τεράστιων εκτάσεων, όχι μόνο δε μειώνει, αλλά αυξάνει τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που συνεχίζει την ίδια πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Πολιτική παντελούς έλλειψης πρόληψης και πυροπροστασίας, χωρίς έργα συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, χωρίς εργασίες καθαρισμού, κλαδεύσεων, αποψίλωσης των ξερών. Αφήνοντας την πυρανίχνευση κυρίως σε εθελοντές και κατοίκους. Με υποχρηματοδότηση και τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης. 
Σε αυτές τις περιστάσεις, φαίνεται με τον πιο καθαρό τρόπο η καταστροφή που έχουν επιφέρει οι δανειστές, τα μνημόνια και οι κυβερνήσεις που τα διαχειρίστηκαν. Στο όνομα της εξυπηρέτησης του χρέους, 4.000 θέσεις «εξαφανίστηκαν» τα τελευταία χρόνια από το πυροσβεστικό σώμα, το οποίο αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο με την κάλυψη των αναγκών πυρασφάλειας των ιδιωτικοποιημένων υποδομών μεταφοράς (περιφερειακά αεροδρόμια, οδικοί άξονες). Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για πρόληψη, ο εξοπλισμός είναι γερασμένος, πολλές φορές ακατάλληλος και με το 20% περίπου των οχημάτων εκτός λειτουργίας. Σήμερα συνεχίζεται η πολιτική διάθεσης κονδυλίων για στρατιωτικές δαπάνες και όχι για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιπυρική προστασία, ενώ και το ίδιο ισχύει για όλους τους τομείς κοινωνικής πολιτικής, όπως η Υγεία, οι δημόσιες μεταφορές ή η Παιδεία.
Μόνο υποκριτική είναι λοιπόν, η αντιπαράθεση δηλώσεων που γίνεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση πάνω στα καμένα, με τους σημερινούς υπευθύνους να ξαναϋπόσχονται για άλλη μια φορά αυτά που έπρεπε να έχουν πράξει οι ίδιοι και οι προκάτοχοί  τους εδώ και δεκαετίες. Είναι  αντιπαραθέσεις που δεν μπορούν να κρύψουν ότι υπεύθυνη είναι η ίδια εμπρηστική τους πολιτική. Το μπαλάκι των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων, η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας, η ελλιπής συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, θα δημιουργούν συνεχώς τέτοιες καταστάσεις.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψηφίζει σειρά μνημονιακών νόμων, προωθεί εγκυκλίους, υπουργικές αποφάσεις που ανοίγουν την όρεξη μεγάλων και μικρών οικονομικών συμφερόντων και των επιτήδειων. Όλο το πλαίσιο του μνημονιακού δασικού νόμου 4280/14, του 4315/14, των παλιότερων 3208/03 και 3889/10, «εκσυγχρονίζεται» με τα πρόσφατα νομοθετήματα, το νόμο 4389/16, το προεδρικό διάταγμα 32/16, τον τελευταίο μνημονιακό νόμο 4462/17, όπως και το νόμο των δασικών χαρτών 4467/17. Όλα μαζί τα νομοθετήματα ροκανίζουν τη συνταγματική προστασία των δασών μεθοδικά, πριμοδοτώντας τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και μάλιστα με fast track διαδικασίες σε βάρος των δημόσιων κοινωφελών. Επιτρέπεται πλέον ο αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων, η ανάκληση της κήρυξης αναδασωτέων εκτάσεων κ.ά.
Η προστασία του περιβάλλοντος αναδεικνύεται πλέον ως επείγον και επιτακτικό ζήτημα για τη ζωή μας και το μέλλον, κόντρα στις μνημονιακές απαιτήσεις που καταστρέφουν τις ζωές μας και τη φύση, κόντρα στις πολιτικές κυβερνήσεων, περιφερειών και δήμων.
Απαιτούμε, στα πλαίσια της πάλης για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ: 
Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των δασών. 
Πλήρης νομοθετική προστασία των δασικών εκτάσεων από τα ιδιωτικά συμφέροντα. 
Αύξηση χρηματοδότησης για πρόληψη, πυροπροστασία, πυρόσβεση. 
Ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες. 
Προσλήψεις προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας και μονιμοποίηση κάθε μορφής συμβασιούχων πυροσβεστών. 
Αναδάσωση όλων των καμένων και υποβαθμισμένων εκτάσεων. 
Καθαρισμός, δασοπροστασία. Αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα στις καμένες περιοχές. Συντήρηση και διάνοιξη των αντιπυρικών ζωνών και δρόμων. 
Αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων.