Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Στασινόπουλος Γεώργιος:Επερωτήσεις εν όψη του περιφερειακού συμβουλίου

Επερώτηση του  Περιφερειακού Συμβούλου ΠΙΝ  Γεώργιου  Στασινόπουλου  προς τον Περιφερειάρχη  Ιονίων Νήσων Κο Θεόδωρο Γαλιατσάτο

Θέμα: Ποιες είναι οι Ενέργειες πίεσης της περιφερειακής αρχής στην κυβέρνηση  μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των περιοχών που υπέστησαν ζημιά από τις  πυρκαγιές είναι μεγάλα και προσκρούουν στην μεγάλη γραφειοκρατία και στα άλυτα προβλήματα των αγροτών με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα να μην μπορούν να αποζημιωθούν .
Όλες οι αναφορές των υπευθύνων γίνονται  για τους παραγωγούς που υποβάλουν δήλωση καλλιέργειας και όχι για τους υπολοίπους, τους μικροϊδιοκτήτες . Έχουν ήδη καταγραφεί τα προβλήματα των κατοίκων αλλά η  λύση καθυστερεί να βρεθεί.
" Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο παραγωγός υποβάλλει υποχρεωτικά μία ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας /Εκτροφής ετησίως, σε επίπεδο Χώρας, η οποία αποτελεί δήλωση του συνόλου της γεωργικής εκμετάλλευσης
.
Σε αυτή δηλώνει: α) όλα τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης και β) το ζωικό κεφάλαιο. Εκμετάλλευση η οποία δεν δηλώθηκε στο έντυπο της Δήλωσης Καλλιέργειας/ Εκτροφής, δεν θα μπορεί να δηλωθεί για ζημιά στον ΕΛ.Γ.Α. και εάν δηλώνεται δεν θα αποζημιώνεται".
1. Οι κάτοικοι που δεν έχουν καταθέσει αίτηση τα τελευταία δύο χρόνια ενεργοποίησης δικαιωμάτων (δήλωση ΟΣΔΕ)στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση για αποζημίωση των καλλιεργειών τους, γιατί το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ τους βλέπει ανενεργούς ( χωρίς καλλιέργεια).
2. Όσοι αγρότες και ιδιοκτήτες απορρίφτηκαν από τους πίνακες δικαιούχων επιδοτήσεων για τυπικούς λόγους π.χ. :
• λάθος αποτυπωμένα αγροτεμάχια (ακόμα και σήμερα υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις που βρίσκονται σε άλλους Δήμους..)
• λάθη και απροσεξίες των υπευθύνων και των αναδόχων στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης (δήλωση ΟΣΔΕ) στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή στον ανάδοχο του έργου (Ενώσεις), στις «πύλες-τόπους υποβολής».
• καθώς και για τυπικά θέματα με τα ενοικιαστήρια κ.τ.λ
Δεν μπορούν να καταθέσουν δήλωση αποζημίωσης από τις πυρκαγιές..
3. Όσοι αγρότες και ιδιοκτήτες λαμβάνουν επιδότηση μικρότερη από 300,00€, λόγω της μείωσης της τιμής ανά στρέμμα (απορρίφτηκαν) και τώρα που καταστράφηκαν ολοκληρωτικά τα ελαιοστάσια , οι αμπελώνες τους  και οι μικροί κλήροι γης, δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση αποζημίωσης , γιατί το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ τους βλέπει και αυτούς ανενεργούς ( χωρίς καλλιέργεια).
4. Όσοι αγρότες και ιδιοκτήτες που δεν κατέβαλαν τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ κατά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων από τους αναδόχους του έργου (Ενώσεις) , στις «πύλες-τόπους υποβολής , δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση αποζημίωσης.
5. Επειδή  ο κλήρος γης στην ορεινή Ζάκυνθο είναι πολύ μικρός και πολύ κάτοικοι βρίσκονται στο εξωτερικό ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, δεν έχουν λάβει ποτέ επιδότηση και δεν έχουν προβεί σε ενεργοποίηση δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταθέσουν αίτηση αποζημίωσης .Πρέπει να σημειώσουμε πως όλοι αυτοί είτε βρισκόταν στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα καλλιεργούσαν της περιουσίες τους.
6. Επίσης πολύ ιδιοκτήτες αιγοπροβάτων είχαν πολύ περισσότερες μονάδες ζωικού κεφαλαίου από ότι είχαν δήλωση στην ενεργοποίηση δικαιωμάτων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δηλώσουν την πραγματική ζημιά που έχουν υποστεί.
7. Ο χρόνος των 48 ωρών ( για την δήλωση αποζημίωσης) δεν επαρκεί να μπορέσουν όλοι οι κάτοικοι να καταθέσουν τις δηλώσεις για την αποζημίωση από την πυρκαγιά, πρέπει το σύστημα του ΕΛΓΑ να ανοίξει ώστε να καταθέσουν αίτηση και οι υπόλοιποι  δικαιούχοι που έχουν υποστεί ζημιά .
Προτείνουμε ως ελάχιστο  μέτρο άμεσης ανακούφισης των πληγέντων την Απαλλαγή πληρωμής  του ΕΝΦΙΑ στις πληγείσες περιοχές (δ.δ Αναφωνήτρια ,δ.δ Μαριές, δ.δ Βολιμών και δ.δ Ορθονιές, , δ.δ Αγαλάς, δ.δ Κοιλιομένος ).
Η πυρκαγιά κατάστρεψε όλες τις καλλιέργειες τους και έκαψε ζώα, ζωοτροφές, αποθήκες μηδενίζοντας τα μοναδικά εισοδήματα των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι αγρότες και συνταξιούχοι Αγρότες . Οι συγκεκριμένοι  άνθρωποι λόγω της ολικής καταστροφής των μονοκαλλιεργειών (ελιές και αμπέλια) δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν της φορολογικές τους υποχρεώσεις, γιατί δεν θα έχουν πλέον εισόδημα. Επίσης σημαντικό μέρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων βρίσκονται εντός οικισμού, και οι κάτοικοι καλούνται να πληρώσουν φόρο για ακίνητα που δεν τους αποδίδουν εισόδημα .

Κύριε Περιφερειάρχη

Μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τα παρόμοια ερωτήματα που τεθήκαν στο περιφερειακό Συμβούλιο της Ιθάκης και  εκ μέρους του επικεφαλή του συνδυασμού μας τι έχει γίνει από την μεριά της περιφέρειας;
Μήπως πρέπει η περιφερειακή αρχή να ασκήσει περισσότερη πίεση για να επουλωθούν συντομότερα οι πληγές των πολιτών μετά από αυτό το καταστροφικό γεγονός της περιοχής μας;



  Για την Νέα Ιόνιο Πολιτεία
Στασινόπουλος Γεώργιος
Αντιπρόεδρος
 Περιφερειακού Συμβουλίου

Επερώτηση του  Περιφερειακού Συμβούλου ΠΙΝ  Γεώργιου  Στασινόπουλου  προς τον Περιφερειάρχη  Ιονίων Νήσων Κο Θεόδωρο Γαλιατσάτο

Θέμα: Master plan Λιμένος Ζακύνθου

Κύριε Περιφερειάρχη

Ενημερώστε μας σε ποιο στάδιο έχουν φτάσει οι ενέργειες της περιφέρειας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών  μετά την ομόφωνη απόφαση να γνωμοδοτήσει θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου « Επέκταση –Βελτίωση Λιμένα Ζακύνθου (Προγραμματικό Σχέδιο ) Α φάση » Δήμου Ζακύνθου Π.Ε Ζακύνθου, ως την τότε κατατεθειμένη εισήγηση.
Η  απόφαση είχε λάβει  αύξ. αριθμό 82-9/17-4-2016 και την έγκριση της Μελέτης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για συγκεκριμένη θέση.



Για την Νέα Ιόνιο Πολιτεία
Στασινόπουλος Γεώργιος
Αντιπρόεδρος
Περιφερειακού Συμβουλίου

Επερώτηση του  Περιφερειακού Συμβούλου ΠΙΝ  Γεώργιου  Στασινόπουλου  προς τον Περιφερειάρχη  Ιονίων Νήσων Κο Θεόδωρο Γαλιατσάτο

Θέμα:  Γέφυρα Αγίου Χαραλάμπη στη Ζάκυνθο. 


Κύριε Περιφερειάρχη

Τρία χρόνια από την ημέρα που αναλάβατε, παρατηρούμε ότι η κατάσταση στις υποδομές της Ζακύνθου καθημερινά επιδεινώνεται.
Λείπουν βασικά έργα υποδομής και ένα τέτοιο έργο είναι  η γέφυρα του Αγίου Χαραλάμπη, που είναι έργο  ζωτικής σημασίας για το νησί μας, δημιουργώντας  κυκλοφοριακό έμφραγμα στην πόλη της Ζακύνθου και ταλαιπωρεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, αλλά και δημιουργεί οικονομική ζημιά στους επιχειρηματίες του Αργασίου, Καλαμακίου και του Βασιλικού.
Το αρχές του 2016, όταν πρωτοανέφερα  το θέμα, παρόλο που η προηγούμενη περιφερειακή αρχή με παρέμβασή της είχε καταφέρει να παραχωρηθεί έκταση 1950 τ.μ. για τον συγκεκριμένο σκοπό,  συμφωνήσαμε όλοι για την αναγκαιότητα  δημιουργίας μιας μεγαλύτερης γέφυρας με προοπτική.
Μας διαβεβαιώσατε ότι θα ξεκινούσατε αμέσως τις ενέργειες για ένα έργο υποδομής το οποίο θα έδινε λύσης στην κοινωνίας του νησιού. Ξεκαθαρίσατε μάλιστα ότι η θέση της Περιφέρειας για το έργο αυτό είναι «όχι απλώς αναζήτηση περισσότερου χώρου αλλά ολόκληρου του χώρου».
 Όπως είπατε κε Αντιπεριφερειάρχη. «Η παρέμβαση πρέπει να έχει αναπτυξιακά κριτήρια και να καλύπτει ανάγκες δεκαετιών και όχι να μπαλώνει προσωρινά προβλήματα».
Δύο καλοκαίρια μετά αβάσταχτης ταλαιπωρίας για όλους εμάς που ζούμε στην Ζάκυνθο ενημερώστε μας αν έχουν ολοκληρωθεί  οι μελέτες και αν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί κάτι αναπτυξιακό στο συγκεκριμένο σημείο.

  Για την Νέα Ιόνιο Πολιτεία
Στασινόπουλος Γεώργιος
Αντιπρόεδρος
 Περιφερειακού Συμβουλίου