Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Το Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Νοσοκομείου Κεφαλονιάς συμμετέχει στην 24ωρη Πανυπαλληλική-Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ, που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ την Πέμπτη 14-12


Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Νοσοκομείου Κεφαλονιάς
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

     Το Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Νοσοκομείου Κεφαλονιάς συμμετέχει στην 24ωρη Πανυπαλληλική-Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ, που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ την Πέμπτη 14-12-17, αντιδρώντας στο τσεκούρωμα του απεργιακού δικαιώματος των πρωτοβάθμιων σωματείων, που τα βάζουν στο στόχαστρο γιατί ξέρουν καλά πως μόνο από τη βάση των εργαζομένων μπορούν  να ξεσπάσουν μαχητικοί αποφασιστικοί αγώνες. Φοβούνται την οργή και την αγανάκτηση που προκαλεί η εφαρμογή των μέτρων της 3ης αξιολόγησης πάνω στα συσσωρευμένα αντιλαϊκά μέτρα μιας εφταετίας μνημονίων.

     Οι δημόσιες δαπάνες υγείας αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ από 7,2% του ΑΕΠ που είναι ο μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε. και που αντιπροσωπεύουν το 59% των συνολικών δαπανών για την υγεία. Οι μη ικανοποιούμενες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης λόγω κόστους υπερδιπλασιάστηκαν στα χρόνια των μνημονίων. Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ, την ώρα που ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης είναι 1% του ΑΕΠ τους.
     Για το 2018 προβλέπεται νέο «πετσόκομμα» κατά 350.000.000 ευρώ στα νοσοκομεία και κατά 266.000.000 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ σε σχέση με το 2017, ενώ βασικοί τομείς παραδίδονται  στους εργολάβους και τους μεγαλοϊδιώτες (π.χ.  Ίδρυμα Νιάρχος) ή μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρείες. Η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ έρχεται με σκληρό αντεργατικό αντίτιμο: ελαστική εργασία, συνεχείς εξετάσεις αξιολόγησης, κατάργηση 35ωρου-5ήμερου στους γιατρούς, συγχωνεύσεις, κατάργηση οργανικών θέσεων, συνεχής περιορισμός του μισθολογικού κόστους.
     Η κυβέρνηση βρήκε επικοινωνιακό αποκούμπι στην ελεημοσύνη του κοινωνικού μερίσματος, που αποτελεί αναδιανομή της φτώχειας και όχι του πλούτου που παράγει η εργασία, και στις κληρώσεις χιλιάρικων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
                                    Το Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Ν.Κ. διεκδικεί:
·         Πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με σχέση εργασίας μόνιμη , πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να καλυφθούν όλες οι οργανικές θέσεις, που η κάλυψή τους υπολείπεται κατά 45% στο Γ.Ν.Κ.
·         Αποκατάσταση του νοσοκομειακού κτιρίου στην προσεισμική κατάσταση.
·         Λειτουργία της ΜΕΘ και της  Ψυχιατρικής Κλινικής στην Πτέρυγα «Βεργωτή», έτσι όπως προβλέπεται από τον οργανισμό του νοσοκομείου, για να σταματήσει επιτέλους η ταλαιπωρία των ασθενών να νοσηλεύονται στις αντίστοιχες κλινικές εκτός Κεφαλονιάς, μετά και τα τραγικά περιστατικά αυτοκτονιών που σημειώθηκαν στο νησί μας την τελευταία περίοδο.
·         Στελέχωση του ΕΚΑΒ με διασώστες και ασθενοφόρα ώστε να καλύπτονται πλήρως οι γεωγραφικές αποστάσεις της Κεφαλονιάς.
·         Να μην κλείσει το «Μαντζαβινάτειο» Νοσοκομείο και να μη γίνει καμία συγχώνευση και καμία διαθεσιμότητα-κινητικότητα-απόλυση εργαζομένου.
·         Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πάνω από 1300 συνάδελφοι συμβασιούχοι πανελλαδικά (επικουρικοί γιατροί, νοσηλευτές κλπ) είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο.
·         Γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε πληρωμής , συμμετοχής για κάθε είδους εξετάσεις , φάρμακα και θεραπείες.
·         Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και σύγχρονο σύστημα υγείας και πρόνοιας.
·         Δημοκρατία στους χώρους δουλειάς, ελεύθερος μαζικός συνδικαλισμός, κανένας περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία. Το αίμα των εργατών που χύθηκε γι’αυτό το δικαίωμα στοιχειώνει κάθε γωνιά αυτού του τόπου και εμπνέει τους αγώνες μας.
·         Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Τα κοινωνικά αγαθά δε μπορούν να γίνουν αντικείμενο του κέρδους. Υγεία, παιδεία, ενέργεια, συγκοινωνίες, νερό, υποδομές στα χέρια της κοινωνίας, προς όφελος των εργαζομένων και του λαού.
·         Αγώνας για το δικαίωμα στη στέγαση, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Όχι στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, έξω το κράτος, οι τράπεζες και τα funds από τα σπίτια των εργαζομένων και των ανέργων.
·         Όχι σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, επεμβάσεις και εξοπλιστικά προγράμματα. Ούτε δεκάρα για τα αεροπλάνα τους και τα όπλα τους, ούτε σπιθαμή για βάσεις και πυρηνικά στη χώρα μας και τη γειτονιά μας. Έξω το ΝΑΤΟ και οι Βάσεις, καμία εμπλοκή στις επιδιώξεις και στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών.


         Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

       ΒΟΥΤΣΙΝΑ ΒΑΣΩ                                                                 ΤΣΙΜΑΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ