Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

ΜΜΕ και τοπική κοινωνία ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΜΙΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ


Αξιότιμοι δημοσιογράφοι ομιλητές, συντονιστή Θόδωρε Ντρίνια και λοιποί φίλοι της δημοτικής κίνησης του Δήμου Πατρέων  «ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ» που οργανώσατε χθες (14-12-2017, αίθουσα ΤΕΕ, Πάτρα) την εκδήλωση με θέμα «ΜΜΕ και τοπική κοινωνία», εκφράζω την ευαρέσκειά μου γι` αυτήν. Όντως επίκαιρο το θέμα και με αύξουσα σημασία τώρα εν καιρώ της πολυσχιδούς -και όχι μόνο οικονομικής- κρίσης.
Επειδή όμως η εκδήλωση κράτησε σχετικά λίγο (19.45΄ έως 21.00΄) και τελείωσε κάπως απότομα, ουσιαστικά δίχως συζήτηση και δευτερολογίες (εν προκειμένω φταίω κι εγώ, αιφνιδιάστηκα κι απόμεινα διστακτικός), επιτρέψτε μου να πω τις εξής σκέψεις οι οποίες δεν ακούστηκαν:
1. Όσο απέχει η νοοτροπία των ΜΜΕ του υδροκέφαλου αθηναϊκού κέντρου από εκείνα της Πάτρας και άλλων μεγάλων επαρχιακών πόλεων, άλλο τόσο απέχει και των δεύτερων (Πάτρας κλπ.) από ένα τρίτο επίπεδο ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στις μικρές πόλεις, στα χωριά, στους συλλόγους. Αυτό το τρίτο και σημαντικό επίπεδο ουδόλως ανεφέρθη.

2. Ο δημοσιογράφος ούτε είναι /πρέπει να είναι πάνω από την κοινωνία, ούτε όμως και να λειτουργεί ισοπεδωτικά, δίχως εξάρσεις. Στην πρώτη περίπτωση συχνά καταντά νομενκλατούρα, δυνάστης, ξερόλας και αντιπαθής. Στη δεύτερη περίπτωση δεν τιμά την απαιτητική του θέση, υποδηλώνει ανεπάρκεια. Ο δημοσιογράφος είναι /πρέπει να είναι μέσα στην κοινωνία, να πιάνει το βαθύτερο συλλογικό σφυγμό της και να βρίσκεται στην πρωτοπορία της πολιτιστικά, δημιουργικά, αγωνιστικά.
3. Ο ανταγωνισμός μεταξύ έντυπων εφημερίδων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ απαιτεί αναβάθμιση των εφημερίδων για να ανταπεξέλθουν στοιχειωδώς. Πόσοι σήμερα θεωρούν αξιόλογη την ύλη των εφημερίδων και κρατούν αρχείο εφημερίδων ή έστω αποκόμματα; Ο δημοσιογράφος των εφημερίδων σήμερα πρέπει να είναι:
- Καλός επιλέχτης και αναλυτής ειδήσεων.
- Ακηδεμόνευτος αγωνιστής και ελεγκτής της όποιας εξουσίας.
- Ικανός ερευνητής θεμάτων ώστε να προσθέτει γνώση στους αναγνώστες.
- Ακόμη και ικανός λογοτεχνικός δημιουργός με λόγο ευπροσήγορο και κατανοητό.
Οι ίδιες βέβαια απαιτήσεις ισχύουν και για τους δημοσιογράφους των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, ώστε ο ανταγωνισμός με τις έντυπες εφημερίδες να αποβεί ουσιαστικός και δημιουργικός.
Ευχαριστώ και Καλές Γιορτές, με υγεία.

Πάτρα 15-12-2017
Νικόλαος Γερασίμου Γαρμπής, συνταξιούχος Γεωπόνος –Πολ. Μηχανικός
Εκδότης /αρθρογράφος (από το 1995 έως τώρα) της 6μηνιαίας έκδοσης /εφημερίδας «Τα Φραγκάτα» Κεφαλλονιάς.