Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

ΣΠ. ΣΠΥΡΟΥ: «Συνέδριο συμβιβασμού χωρίς αποτελέσματα»

«Συνέδριο συμβιβασμού χωρίς αποτελέσματα»
Τώρα που ολοκληρώθηκε το πολυσυζητημένο 7ο αναπτυξιακό συνέδριο στα Ιόνια Νησιά, με την παρουσία πλήθος κυβερνητικών παραγόντων και του ίδιου του Πρωθυπουργού, κατανοεί ο καθένας ότι οι ελπίδες και προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν ήταν ένα σύννεφο σκόνης το οποίο όσο θα κατακάθεται θα βρίσκει επιβεβαίωση η ρήση «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν», κοιλοπονούσε βουνό και γέννησε ποντίκι, κοινώς. Χάθηκε άλλη μια ευκαιρία για την Κέρκυρα και την Περιφέρειά μας.

Φτωχά τα αποτελέσματα και σαφώς τίποτα το ουσιαστικό και χειροπιαστό για την λεγόμενη παραγωγική ανασυγκρότηση.
Θα πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι το συνέδριο δεν στερήθηκε σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των κυβερνητικών παραγόντων για το πλήθος των προβλημάτων που υπάρχουν στη νησιωτική μας Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπως μπορεί συγχρόνως να επισημάνει κανείς, ότι πολύς χρόνος καταναλώθηκε εκ μέρους τους για να μας παρουσιάσουν το μνημονιακό τους πρόγραμμα το οποίο είναι προκαθορισμένο, χωρίς περιθώρια παρεκκλίσεων.
Από αυτά τα οποία από  διάφορες κατευθύνσεις επισημάνθηκαν, ελάχιστα εντάχθηκαν στην ομιλία του Πρωθυπουργού, η οποία εμπεριείχε σωρεία μικροϋποσχέσεων, μετάθεση ευθυνών προς την Αυτοδιοίκηση, μελλοντικών αντιμετωπίσεων προβλημάτων, στοιχεία που απέχουν πολύ από αυτό που το συνέδριο είχε ως στόχο, το σχέδιο δηλαδή παραγωγικής ανασυγκρότησης της Περιφέρειάς μας.
Από διαπιστώσεις, επομένως, έχουμε χορτάσει. Θεωρούμε όμως χρέος μας να κάνουμε μερικές επισημάνσεις.
  1. Θα ανέμενε κανείς να ακούσουμε από τον Πρωθυπουργό, το πόρισμα της σύσκεψης που είχε λίγη ώρα πριν την ομιλία του, με τους Υπουργούς και τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, σχετικά με το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Και κυρίως, τη γενναία χρηματοδότηση που απαιτείται για την ολοκληρωμένη διαχείριση. Αντιθέτως, απλά διαπίστωσε ότι οι πολίτες δεν μπορούν να ζουν το έτος 2017 μέσα στα σκουπίδια. Και για αυτή του τη διαπίστωση, χειροκροτήθηκε.
  2. Για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο, ώριμο έργο, για το οποίο έχουν γίνει οι σχετικές απαλλοτριώσεις και έχουν δαπανηθεί αρκετά εκατομμύρια και δεν αμφισβητήθηκε από κανένα μέχρι σήμερα πέραν των δικαιολογημένων προβληματισμών, αυτό των φραγμάτων δηλαδή, περιμέναμε την πρωθυπουργική απόφαση για την υλοποίησή του. Η κυβερνητική απόφαση και μόνο για το έργο αυτό θα αρκούσε για να δικαιολογήσει την αξία διεξαγωγής αυτού του συνεδρίου. Το έργο αυτό όμως, που θα έλυνε το πρόβλημα υδροδότησης της Κέρκυρας για τα επόμενα 50 χρόνια, φάνηκε ξεκάθαρα από τα πρωθυπουργικά χείλη ότι έχει εγκαταλειφθεί.
  3. Για το κατεστραμμένο οδικό μας δίκτυο και τους οδικούς άξονες, ούτε μία δέσμευση δεν υπήρξε.
  4. Για την Υγειονομική Περιφέρεια και την επικείμενη διάσπασή της, δεν εισακούστηκε από κανέναν κυβερνητικό παράγοντα αλλά καί τον Πρωθυπουργό, το καθολικό αίτημα της Π.Ι.Ν. για τη δημιουργία ανεξάρτητης Υγειονομικής Περιφέρειας στα Ιόνια Νησιά μας. Μάλλον θα πρέπει να ξαναπάμε στο Μαξίμου…
  5. Για την υποχρηματοδότηση των Περιφερειών από θεσμοθετημένους πόρους, ουδεμία αναφορά ακούσαμε στην ομιλία του Πρωθυπουργού, παρότι το ζήτημα αυτό αποτελεί κορυφαίο θέμα εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.
  6. Η αντιμετώπιση των πολλών εκκρεμοτήτων στις σεισμόπληκτες περιοχές φαίνεται ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης, καθώς, καμία ουσιαστική δέσμευση δεν δόθηκε παρότι τα προβλήματα χρονίζουν.
Η λίστα των θεμάτων είναι μεγάλη, θα αρκεστούμε ωστόσο στην αναφορά μας στα παραπάνω καθώς ουδεμία δέσμευση, ούτε καν υπόσχεση, δεν λάβαμε παρότι από τους φορείς τέθηκε το σύνολο των ζητημάτων που μας απασχολούν.
Εγκαίρως είχαμε διαβλέψει τα αποτελέσματα αυτού του συνεδρίου παραγωγικής ανασυγκρότησης. Και γι’ αυτό και απείχαμε από αυτό. Το χαρακτηρίσαμε εξ αρχής φιέστα επικοινωνιακού χαρακτήρα και επιβεβαιωθήκαμε. Γιατί, η προχειρότητα σε επίπεδο προετοιμασίας και κατάθεσης συγκεκριμένων αιτημάτων φάνηκε και από την ομιλία του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος αρκέστηκε σε αναφορές παρεμβάσεων και έργων που ήδη είναι ενταγμένα είτε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε στο ΕΣΠΑ και τίποτε άλλο πέραν αυτού.
Ένα είναι βέβαιο, ότι τα αποτελέσματα ήταν φτωχά, κατώτερα των αναγκών και κατώτερα των προσδοκιών. Εν κατακλείδι, τίποτα το χειροπιαστό για τα νησιά του Ιονίου, και ας είχαν το λόγο.