Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ Κ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓ ΣΥΛΛ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΗΜΕΡΟ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Ο  ΠΡΩΤΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΑΠΌ ΤΟ 1857
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Οι Πρωτοβουλίες και δράσεις του Πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιώργου Καλούδη τη Κυριακή 14 και σήμερα 15 Γενάρη 2017 στην Ολομέλεια και σε επισκέψεις-διαβήματα στα δημοκρατικά κόμματα της Βουλής.


 Ο Πρόεδρος  του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας  Γιώργος  Καλούδης από χθες Κυριακή 14-1-2018:

1) Το πρωί της Κυριακής 14-1-2018, πριν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, στην Αθήνα, στα πλαίσια ενημέρωσης των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων στο δυνατότερο υψηλότερο επίπεδο, και υποβολής του πάνδημου αιτήματος του Δικηγορικού Κόσμου, του 99,5 %, για:

  α)απόσυρση της υποχρεωτικότητας  της διαμεσολάβησης και της κατάργησης της απεργίας από το πολυνομοσχέδιο των 1.600 σελίδων, β)της νομοθετικής κατοχύρωσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας, γ)της απόσυρσης της διάταξης για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτελούμενη από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο κ. Παπαθεοδώρου, τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Γκεγκέρογλου και τη πρώην βουλευτή-συμπατριώτισσα κ. Συλβάνα Ράπτη.
  Είχε προηγηθεί το προηγούμενο βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία και με τον εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.
  Από όλους ζητήθηκε η υποστήριξη στο Κοινοβούλιο των αιτημάτων μας,
2)   Από τις 13.00 έως τις 19.00 συμμετείχε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας.
 Παρενέβη στην αρχή διαδικαστικά, ομίλησε με συγκεκριμμένη κριτική αλλά και με δημιουργικές ζωογόνες προτάσεις. Το πλήρες κείμενο θα σας διαβιβασθεί αύριο.
 Συμμετείχε επίσης στη διατύπωση του τελικού κειμένου της πρότασης-απόφασης της Ολομέλειας, το οποίο είναι κατηγορηματικό και δεν αφήνει περιθώρια επικουρικής γραμμής, για την απόλυτη απόρριψη της υποχρεωτικότητας. (Όπως συνέβαινε με αυτό της προηγούμενης Κυριακής 7-1-2019.  
  Στην απόφαση αυτή μειοψήφισαν οι Πρόεδροι Αθήνας και Θεσσαλονίκης. 
Γνωστοποιήθηκε ότι το Δ.Σ. του Δ.Σ. Αθήνας είχε τοποθετηθεί υπερ της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης και κατά της μιάς μέρας αποχής, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
3) Ψηφίστηκε η πρότασή του για επίσκεψη στη Βουλή  σήμερα -ημέρας συζήτησης και ψήφισης του Πολυνομοσχέδιου-εκτρώματος,
για συνομιλία και επικοινωνία με τους εκπροσώπους των κομμάτων και με βουλευτές για «πολιτικό μασάζ.»
4) Εκλέκτηκε στην αντιπροσωπεία Προέδρων της Ολομέλειας, που σήμερα από τις 09.00 το πρωί βρίσκεται στη Βουλή,
5)Στη Βουλή σήμερα συναντήθηκε στις 09.30 τοπρωί στη Βουλή, με τον Κοιν Εκπρ.- εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο στα γραφείο του στη Βουλή, 
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος κατέθεσε με τις 2  ομιλίες του τα ψηφίσματα Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων και Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας και έκανε σαφή τη νέα θέση της ΔΗΜ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ότι καταψηφίζει την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, απορρίπτει πλήρως την υποχρεωτικότητα και μόλις γίνει κυβέρνηση με ένα μόνον άρθρο σε ένα νόμο θα καταργήσει το νομοσχέδιο, εφόσον ψηφισθεί.
  Ευχαρίστησε τον κ. Κωνσταντινόπουλο για τη νέα αυτή θέση  του κόμματός του.
Επισυνάπτεται η ομιλία του κ. Κωνσταντινόπουλου.
6)Στη Βουλή σήμερα συναντήθηκε, με τον Κοιν. Εκπρ.- εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας για το έκτρωμα πολυνομοσχέδιου, συμπατριώτη μας κ. Νίκο Δένδια, Δικηγόρο Κέρκυρας, μαζί επίσης με τους ΠρόεδρουςΠάτρας  Θ. Ζούπα και Βέροιας Φ. Καραβασίλη, στο γραφείο του κ. Δένδια, στη Βουλή. Η συζήτηση ήταν σε εγκάρδιο κλίμα.
Ζήτησαν την υποστήριξη του κ. Δένδια, ο οποίος την εξέφρασε ασμένως και τον ευχαρίστησαν για αυτό.  Πράγματι ο κ. Δένδιας με την αγόρευσή του στη Βουλή, μετά από δύο ώρες, υποστήριξε τα δημοκρατικά αιτήματα των Δικηγόρων.
Μόλις μας στείλει ο κ.Δένδιας την ομιλία του θα σας τη στείλουμε.
7) Συναντήθηκε και συνομίλησε, μαζί με τους Προέδρους Σερρών κ. Καρύπογλου, Βέροιας κ. Καραβασίλη, Λάρισας κ. Μπασδέκη, Πάτρας κ. Ζούπα, Αντιπρ. Καβάλας κ.Κοιμετζίδη και Καστοριάς κ. Μπαλιάκα με τον βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννη Θεοφύλακτο, δικηγόρο, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής της νομοθετικής  διάταξης για να ορίζεται δικηγόρος ως δικαστικός εκπρόσωπος στις εκλογές σωματείων. Ο κ. Θεοφύλακτος αγωνίστηκε πολύ για να ψηφισθεί και υπερκέρασε μύριες επώνυμες αντιδράσεις και στη Βουλή και από φορείς. Ο κ. Θεοφύλακτος εξέφρασε την αντίθεσή του για την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης αλλά και την αδυναμία του να πράξει διαφορετικά, λόγω κομματικής πειθαρχίας.
8)Συναντήθηκε και πάλι με τη βουλευτή Κέρκυρας-Κοιν Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βάκη, η οποία εξέφρασε ίδια θέση.

ΤΜΗΜΑ  ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ κ.  ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ -ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ 15-1-2018 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ  ΒΟΥΛΗΣ:
Κωνσταντινόπουλος για δεκαέξι λεπτά, με ό,τι είπαμε προηγουμένως.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε λίγες ημέρες κλείνει τρία χρόνια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πρέπει να θυμηθούμε ότι, εκτός από το πραγματικά ταξικό νομοσχέδιο που σήμερα φέρατε στη Βουλή, το οποίο χτυπάει τους πιο αδύναμους, όπως είναι οι πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, χτυπάει τον καταναλωτή και βάζει θέματα που έχουν να κάνουν με συνδικαλιστικά δικαιώματα, κάνει και πολλές «μπίζνες» σε πολλά επίπεδα, «μπίζνες» ΣΥΡΙΖΑ!
……
Όμως, υπάρχουν και άλλα θέματα με τα οποία χτυπάτε τον πιο αδύναμο, τα οποία είναι και μεγάλες μπίζνες. Είναι το θέμα της διαμεσολάβησης. Όταν στην Επιτροπή σάς είπα ότι είναι χτύπημα στους πιο αδύναμους, φωνάζατε κάτω από τα έδρανα. Όταν ήρθε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και σας ξαναείπε τα ίδια, δεν είπατε τίποτα.
Αναρωτιέμαι, αγαπητοί συνάδελφοι, το εξής: Αφού σήμερα υπάρχει η προαιρετική διαμεσολάβηση και οποιοσδήποτε, εφόσον το θέλει, μπορεί να πάει, εσείς γιατί το κάνετε ως μόνο κράτος στην Ευρώπη υποχρεωτική; Να φτιάξετε κομματική πελατεία τους διαμεσολαβητές; Γιατί; Σε αυτό ποιος θα είναι ο ισχυρός; Ο τραπεζίτης, ο ασφαλιστής, το μεγάλο σούπερ μάρκετ ή ο καταναλωτής;
Βεβαίως, θα είναι ο παίκτης ο δυνατός. Άλλωστε, το είπε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ότι ήταν αίτημα του ΣΕΒ, των ασφαλιστικών εταιρειών και του ΕΒΕΑ.
Θα συναινέσετε σ’ αυτό; Και καλά εμείς, αγαπητοί συνάδελφοι! Τον κ. Κοντονή για τη διαμεσολάβηση δεν τον πιστεύει ούτε ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ στα Ιόνια Νησιά -βγήκε ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ- ο οποίος λέει ότι είμαστε κατηγορηματικώς αντίθετοι με τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της διαμεσολάβησης. 
Το καταθέτω για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Όμως, η «business» είναι «business»!
Ας αναφερθούμε τώρα στο κόστος. Λέτε, κύριοι συνάδελφοι -ο κ. Κοντονής, βεβαίως, ο οποίος βρίσκει ως εύκολο αντίπαλο την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, δεν είπε εχθές ότι όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι είναι απέναντι- ότι είναι πολύ μικρό το κόστος. 
Εχθές το βράδυ, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων έστειλε συμπληρωματικό υπόμνημα. Ακούστε λίγο ένα παράδειγμα που αφορά υποθέσεις αυτοκινήτων, μισθώσεων, αμοιβών, με αξία αντικειμένου έως 20.000 ευρώ. Τα μεγάλα, αυτά που έλεγε ένας εκπρόσωπος των δικηγόρων που ήρθε εχθές για τους δανειολήπτες για τα πορτοκάλια είναι άλλο πράγμα, είναι πάνω από 50.000 ευρώ και δεν υπάρχει εδώ. Για να δούμε τι ισχύει με διαμεσολάβηση. Η ελάχιστη αμοιβή του διαμεσολαβητή είναι 105,40 ευρώ, η παράσταση δικηγόρου με τον ν. 4194/2013 186 ευρώ, η επίδοση 50 ευρώ, το μερικό σύνολο είναι 314 ευρώ, το γραμμάτιο δικηγόρου 290 ευρώ, η επίδοση 50 ευρώ. Το σύνολο είναι 681 ευρώ. Αν γίνει με το ισχύον δίκαιο, είναι 300 ευρώ.
Καταθέτω το συμπληρωματικό υπόμνημα του Δικηγορικού Συλλόγου, με ακριβή νούμερα.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Ποιον ευνοεί αυτό; Χτυπά τον πιο αδύναμο, φτιάχνει μία ομάδα«business», δηλαδή, πελατεία, συγκεκριμένους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να είναι πιθανόν και η κομματική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν ισχύει πουθενά σε όλη την Ευρώπη. Όμως, για όλα αυτά φταίει και είναι πρόβλημα -μπορεί και να έχει μία ευθύνη, δεν ξέρω- η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων!
Θα θυμίσω κάτι από τα παλιά. Αν το ψηφίσετε, εμείς θέλουμε να πούμε στους πολίτες και στους δεκάδες χιλιάδες νομικούς σε όλη την Ελλάδα κάτι που λέγατε εσείς, αλλά εμείς θα το κάνουμε πράξη, ότι δηλαδή θα το καταργήσουμε με ένα άρθρο και με έναν νόμο. Αυτές τις «business» θα τις καταργήσουμε με ένα άρθρο και με έναν νόμο.