Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Ενημέρωση για τις εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ στην Κέρκυρα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                       
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                              
ΑΛΥΚΕΣ ΠΟΤΑΜΟΥ Κέρκυρα, 21-1-2017
Τηλ.: 26613.61572
email: press@pin.gov.gr        

        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, που συνεδριάζει σήμερα και αύριο στην Κέρκυρα, σχετικά με τη διαρροή υγραερίου στις εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ στα Γουβιά Κέρκυρας και ποιες είναι οι επόμενες ενέργειες, ζήτησε με επερώτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της ΛΑΣΥ Θόδωρος Γουλής. 


Η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή ενημέρωσε ότι στις 10 Ιανουαρίου 2017 σημειώθηκε διαρροή υγραερίου και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προέβη σε προσωρινή διακοπή και σφράγιση της επιχείρησης προκειμένου να διερευνηθεί η υφιστάμενη κατάσταση της επιχείρησης και τα αίτια της διαρροής. Βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου οι υπηρεσίες της ΠΙΝ προέβησαν επιπλέον στην προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας των εγκαταστάσεων, ενημέρωσε η κα. Πανδή.

Από πλευράς υπηρεσιών της ΠΙΝ το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ο οποίος ενημέρωσε διεξοδικά το Σώμα για την υπάρχουσα κατάσταση και τις ενέργειες που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα. 
Συγκεκριμένα, όπως είπε, την ερχόμενη Τρίτη συνεδριάζει το αρμόδιο όργανο που θα κρίνει τι θα απογίνει με την εταιρεία, ενώ την επόμενη Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η διαδικασία σφράγισης της δεξαμενής, αφού αδειάσει τελείως με χρήση νερού. 
Τέλος Απριλίου αναμένεται η απόφαση από το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, όπου είχε προσφύγει η εταιρεία προκειμένου να κάνει χρήση και της δεύτερης δεξαμενής που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις των Γουβιών.

Η δεύτερη δεξαμενή στον εν λόγω χώρο στερείται άδειας και δεν καλύπτεται από τη νομοθεσία, συνεπώς θα πρέπει ούτως ή άλλως να κλείσει, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είχε δώσει άδεια στην ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ το 2012, οπότε κάθε έτος διενεργούταν οι απαραίτητοι έλεγχοι και στις προτάσεις των υπηρεσιών υπήρχε συμμόρφωση της εταιρείας. Από το 2015 κι εφεξής με νέα ΚΥΑ ο έλεγχος από ετήσιος αποφασίστηκε να γίνεται ανά τρία χρόνια.
Τέλος, όπως δήλωσε ο αρμόδιος προϊστάμενος, “αυτή τη στιγμή δεν έχει βρεθεί χώρος για μετεγκατάσταση της εταιρείας κι αν ζητηθεί εκ νέου λειτουργία, η Υπηρεσία θα πρέπει να ελέγξει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις και να πράξει αναλόγως” και επεσήμανε ότι ο νόμος (Π.Δ. του 1979) επιτρέπει της συνέχιση λειτουργίας της ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ στον υπάρχοντα χώρο στα Γουβιά.