Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Για τους σχολικούς αγώνες και τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Νομό.

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
elme_ki@yahoo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Είναι δικαίωμα του λαού και των παιδιών του:
δωρεάν άθληση
σε σύγχρονες –ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις.
3 ΦΛΕΒΆΡΗ κινητοποίηση στο Ληξούρι για σχολικές – αθλητικές υποδομές. Υπενθυμίζουμε τη σύσκεψη με γονείς – μαθητές, 
Δευτέρα 23/1 και ώρα 6.30 μμ στο ΓΕΛ Ληξουρίου.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ ενόψει σχολικών αγώνων απευθύνει ερώτημα στη Δημοτική Αρχή Κεφαλονιάς, την ΠΙΝ και κάθε αρμόδιο να ενημερώσουν για το πώς εξελίσσονται τα ζητήματα ακαταλληλότητας σε βασικές αθλητικές εγκαταστάσεις του Νομού, όπως τονιζόταν με σχετικές αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου (2668/1263 και 4134/1959/01-03-2016).
Συγκεκριμένα ρωτάμε και επισημαίνουμε:
Η ακαταλληλότητα που είχε εντοπιστεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στους δύο βασικούς μαζικούς αθλητικούς χώρους στην πόλη του Αργοστολίου (του κλειστού γυμναστηρίου και του ανοικτού σταδίου «Ανδρέας Βεργωτής») έχει αποκατασταθεί ενόψει και των σχολικών αγώνων; Κανείς δεν έχει ενημερώσει σχετικά. Επισημαίνουμε ότι τα προβλήματα, που κάποια υπήρχαν από πριν τους σεισμούς, επιδεινώθηκαν μετά. Είναι ενδεικτικό ότι συνεχίζονται οι αγώνες στο γήπεδο των Κεραμειών με συστηματική χρήση των κερκίδων που είναι επίσημα χαρακτηρισμένες κι αυτές ακατάλληλες. Οι περισσότεροι αθλητικοί χώροι, σήμερα, είτε σχολικοί είτε εξωσχολικοί που χρησιμοποιούνται από χιλιάδες μαθητές, συνεχίζουν να είναι παραδομένοι στη μοίρα τους και να μην έχουν και τις προβλεπόμενες άδειες λειτουργίας. Η παραπάνω κατάσταση έχει να κάνει με όσα σχολεία έχουν έστω και τις στοιχειώδεις αθλητικές εγκαταστάσεις, αφού η πλειονότητα των σχολείων ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς του 2014 στερείται παντελώς εγκαταστάσεων. 
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, με αφορμή την διαμόρφωση μιας πάγιας χωματερής από την απόθεση των μπάζων της Παλικής, δίπλα από το γήπεδο του Αγίου Αντωνίου, κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν είναι δυνατόν ένας χώρος που φιλοξενεί το σύνολο της νεολαίας στην περιοχή να γίνεται «νταμάρι» που σηκώνει σύννεφα σκόνης, ακόμη και από υλικά τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα υγείας. Η επισκευή μέρους του χλοοτάπητα δεν αλλάζει αυτή την αλήθεια. Στο Ληξούρι πέντε σχολεία έχουν αποκούμπι το «κλειστό γήπεδο», που δεν έχει επισκευαστεί μετά τους σεισμούς. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι ολόκληρη η Παλική συνεχίζει να μη διαθέτει ούτε ένα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ - βόλεϊ – χάντμπολ!!!
Όλα τα προηγούμενα αναδεικνύουν με τον πιο πειστικό τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων αλλά και της τοπικής διοίκησης (Δημοτικής και Περιφερειακής) αφού εκθέτουν εκατοντάδες μαθητές σε άμεσο κίνδυνο. Είναι επίσης προκλητικό να χρησιμοποιούνται και σήμερα από εκατοντάδες μαθητές – αθλητές προβληματικές εγκαταστάσεις χωρίς να λαμβάνονται μέτρα και να μην «ιδρώνει το αυτί» κανενός. Το πιο προκλητικό απ’ όλα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην γραμμή μιας επίπλαστης «κανονικότητας» που θεωρεί ότι όλα είναι ομαλά!!! Η άρση του χαρακτηρισμού του Νομού ως σεισμόπληκτου σημαίνει εγκατάλειψη και των αθλητικών εγκαταστάσεων στη μοίρα τους.
Οι αβλεψίες και η μη τήρηση ακόμη και των όποιων διατάξεων υπάρχουν, που αφορούν τους όρους ασφάλειας των αθλητικών χώρων, μέσα και έξω από τα σχολεία, αποτελούν σύμφυτη πραγματικότητα των «αξιών» και της λειτουργίας του καπιταλισμού και των υπηρετών του. Η έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη πόρων για τη λειτουργία τους ή ακόμα και για τη συντήρησή τους, καθιστούν ρευστή και επικίνδυνη τη λειτουργία τους, ενώ στόχος των υπευθύνων είναι η επιχειρηματοποίηση και η εμπορευματοποίησή τους. Οι (εκάστοτε) κυβερνώντες υλοποιούν τη στρατηγική επιλογή τους να κερδίζουν όσοι εκμεταλλεύονται τον αθλητισμό και να τον απολαμβάνουν μόνο όσοι διαθέτουν το - κατά περίσταση - αντίτιμο. Έτσι, αφού τα αθλητικά κέντρα έγιναν «μπαλάκι» μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και Δήμων, τελικά παραδόθηκαν στους δεύτερους, χωρίς να υπάρχει καν οργανωμένο σχέδιο, αλλά ούτε και οι πόροι για τη συντήρηση και τη λειτουργία τους. 
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει την προώθηση ενός μοντέλου αθλητισμού που - εκτός των άλλων - δεν μπορεί να παρέχει στους αθλούμενους την παραμικρή εγγύηση για τη σωματική ακεραιότητά τους. 
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι η συμμετοχή στον αθλητισμό είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων και, ως εκ τούτου, πρέπει να παρέχεται με πλήρη ασφάλεια και χωρίς καμιά ανταποδοτικότητα. 
Γι’ αυτό εδώ και τώρα απαιτεί:
Να αρθεί ο αποχαρακτηρισμός του Νομού ως σεισμόπληκτου και να αποδοθούν τα χρήματα των κωδικών που αφορούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα οποία δεσμεύθηκαν για να δοθούν στους δανειστές και να χρηματοδοτήσουν την καπιταλιστική ανάπτυξη.
Επισκευή - συντήρηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, κλειστών και ανοιχτών, του ερασιτεχνικού και σχολικού αθλητισμού, με ανταπόκριση στον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό.
Άμεσο έλεγχο και αδειοδότηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, μίας προς μίας. 
Δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών μπάσκετ – ποδοσφαίρου - πετοσφαίρισης – χειροσφαίρισης - κλειστές αίθουσες γυμναστικής σε όλα τα σχολεία αλλά και σε όλες τις δημοτικές ενότητες του νομού. 
Μελέτη και άμεση υλοποίηση κλειστού γυμναστηρίου για το νέο σχολικό συγκρότημα του «Φαραώ». 
Να ολοκληρωθεί το γήπεδο του Αγίου Αντωνίου και να αποδοθεί το σύνολο των έργων στην είσοδο, με απομάκρυνση της χωματερής.
Πλήρη εξοπλισμό με όλα τα απαραίτητα όργανα και αθλητικό υλικό σε όλα τα σχολεία.
Η χρήση όλων των αθλητικών χώρων και η λειτουργία τους για το λαό και τα παιδιά του να είναι δωρεάν.
Καλούμε την οργανωτική επιτροπή να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διεξαχθούν οι σχολικοί αγώνες σε συνθήκες ασφάλειας για τους μαθητές.
Αργοστόλι 23/01/2016
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία