Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Απαράδεκτο σκεπτικό απόρριψης της αίτησης του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς – Ιθάκης για στέγαση

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
elme_ki@yahoo.gr
ΑΠΟΦΑΣΗ
Απαράδεκτο σκεπτικό απόρριψης της αίτησης
του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς – Ιθάκης για στέγαση, 
από τη σχολ. επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κεφαλονιάς
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ στηρίζει το αίτημα του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς – Ιθάκης για στέγαση, με ευθύνη της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας του Δήμου Κεφαλονιάς.
Ο εν λόγω Σύνδεσμος είναι επιστημονικός, έχει ως μέλη τους φιλολόγους των σχολείων δευτεροβάθμιας του Νομού και ευρύτερα φιλολόγους άνεργους ή απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα. Η δράση και οι πρωτοβουλίες του στα σχολεία του Νομού έχουν ενεργοποιήσει διαχρονικά εκατοντάδες μαθητές και έχουν καθιερώσει το Σύνδεσμο σαν ένα βασικό θεσμό της εκπαιδευτικής κοινότητας του Νομού. Η ΕΛΜΕ-ΚΙ, ως εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συνδικαλιστικός πυλώνας της εκπαιδευτικής κοινότητας, έχει σταθερή συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων, με πρόσφατο παράδειγμα τον διαγωνισμό για την προσφυγιά.
Το σκεπτικό της απόφασης της σχολικής επιτροπής δεν ταυτίζεται με εκείνο για την ΕΛΜΕ-ΚΙ, που έχει ξεκάθαρη πολιτική διάσταση. Όμως δεν είναι τυχαίο ότι φορείς που έχουν δράση μέσα στα σχολεία σε μια θετική κατεύθυνση γίνεται προσπάθεια να απαξιωθούν σε κάθε επίπεδο. Είναι απαράδεκτο το σκεπτικό αποκλεισμού του Συνδέσμου που αναπτύσσει η σχολική επιτροπή, ότι δεν παραχωρούνται για μόνιμη στέγαση υπηρεσιών – φορέων σχολικοί χώροι, όταν στο 1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου (για το οποίο υπήρξε το αίτημα) έχουν δεσμεύσει τέτοιους χώρους για τη στέγαση της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας και για το αρχείο της δευτεροβάθμιας. Επίσης, δεν προκύπτει από κανένα νομοθετικό πλαίσιο και είναι απαράδεκτη η διάκριση ανάμεσα σε πολιτιστικούς φορείς, στους οποίους – όπως αναφέρει η απόφαση της σχολικής επιτροπής – μπορεί να διατίθενται χώροι και σε ένα Σύνδεσμο Φιλολόγων στον οποίο, προφανώς, δεν αναγνωρίζουν αυτή τη δυνατότητα. 
Επιπλέον, είναι φανερό, ότι το σκεπτικό που αναπτύσσει η σχολική επιτροπή στην απόφαση για την ΕΛΜΕ-ΚΙ, περί εναρμόνισης των φορέων με το πλαίσιο των «δημιουργικών δράσεων», ακόμη και για περιοδική χρήση των σχολικών χώρων, αποκλείει φορείς όπως ο Σύνδεσμος Φιλολόγων από το να κάνουν συνελεύσεις - συσκέψεις κοκ στα σχολεία. 
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ για τον τρόπο χρήσης του 1ου Γυμνασίου Αργοστολίου έχει διατυπώσει ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία έχει δημοσιοποιήσει. Ο ακριβής χώρος στέγασης του Συνδέσμου μπορεί να συζητηθεί, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να γίνεται αποκλεισμός μαζί με τους συνδικαλιστικούς και των επιστημονικών ενώσεων των εκπαιδευτικών. Η πολιτική γραμμή διωγμού από τα σχολεία κάθε φωνής, που η Δημοτική Αρχή Κεφαλονιάς κρίνει ως «ενοχλητική» ή «παράταιρη», πρέπει να μας βρει όλους αντιμέτωπους.
Αργοστόλι 21/01/2016
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
                                         Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία