Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

«Ανακύκλωση στην Κεφαλονιά : Μία αμφιλεγόμενη υπόθεση»



Η τοπική κοινωνία ανταποκρίθηκε ένθερμα στην πρακτική της ανακύκλωσης από τότε που τοποθετήθηκαν οι χρωματιστοί κάδοι στους δρόμους της πόλης μας, μα ωστόσο το αν γίνεται ή όχι ανακύκλωση από το Δήμο Κεφαλονιάς έχει καταντήσει να είναι ένα περιβόητο ζήτημα. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας πλέον υποστηρίζουν μετά βεβαιότητας ότι δε γίνεται και πως οι κόποι των πολιτών για τη διαλογή των απορριμμάτων τους είναι μάταιοι.

Οι προηγμένες χώρες έχουν καταλάβει εδώ και δεκαετίες ότι τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά, αλλά χρήσιμες πρώτες ύλες για τις κατάλληλες βιομηχανίες. Οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται μόνο για μία φορά μαζί με τα πλαστικά και τα μεγάλα κουτιά επιβαρύνουν σε σημαντικό βαθμό το περιβάλλον μας. Παράλληλα, είναι γνωστό ότι αν η χώρα μας δεν καταφέρνει να ανακυκλώνει τα προβλεπόμενα και παράγει περισσότερα απορρίμματα απ’ όσα θα έπρεπε, τότε θα έρχεται αντιμέτωπη με υπέρογκα πρόστιμα τα οποία ασφαλώς λόγω των προβλημάτων στην οικονομία της είναι απαράδεκτο να πληρώνει.
Σε προηγούμενη δημόσια τοποθέτηση συμπολίτη μας η Δημοτική Αρχή είχε απαντήσει μέσω του κ. Βανδώρου με ένα έγγραφο το οποίο δεν έπεισε διότι δεν έδινε στοιχεία. Γι’ αυτό το λόγο ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να δώσει στο φως της δημοσιότητας συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν τη λειτουργία της ανακύκλωσης και που θα απομακρύνουν τις αμφιβολίες ακόμη και των πιο καχύποπτων. Πιο συγκεκριμένα :
-Πόσους τόνους πλαστικού, γυαλιού, χαρτιού και τσίγκου συλλέγονται από τους ειδικούς κάδους; 
-Με ποιες εταιρείες συνεργάζεται ο Δήμος για την πώληση των εν λόγω υλικών και με ποιες τιμές;
-Το γυαλί, και μάλιστα μόνο το αχρωμάτιστο, απ’ όσο γνωρίζουμε δεν το αγοράζει κανείς αλλά το επιλέγει μία και μόνο εταιρεία η οποία το παίρνει δωρεάν και το επαναχρησιμοποιεί. Συνεργάζεται η Δημοτική Αρχή με την εν λόγω επιχείρηση;
-Μετά τη λειτουργία της ανακύκλωσης μειώθηκε ο όγκος των σκουπιδιών στο νησί μας; Πόσο ήταν και πως διαμορφώνεται μέχρι σήμερα;
Την όμορφη φύση των νησιών μας δεν την κληρονομήσαμε από τους γονείς μας αλλά τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας. Σε αυτά είμαστε υπόλογοι και γι’ αυτά οφείλουμε να δίνουμε καθημερινά τη μάχη προκειμένου να μην πηγαίνει ούτε ένα κιλό απορριμμάτων αναξιοποίητο.
Αργοστόλι, 20/01/2017
Ο.Μ. Κραναίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.