Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Σουηδία: Φυσική σήμανση με λέιζερ για λιγότερο πλαστικό!



Oι σουηδικές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων στοχεύουν στη μείωση των πλαστικών συσκευασιών σταματώντας τη χρήση αυτοκόλλητων για τα φρούτα και τα λαχανικά και επιλέγοντας υψηλής τεχνολογίας "φυσική σήμανση".



Ποιος  θα φανταζόταν ότι τα αυτοκόλλητα στα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να επιβαρρύνουν το περιβάλλον. Κι όμως! Η αφαίρεσή τους από την παραγωγική διαδικασία θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστια εξοικονόμηση σε πλαστικό, ενέργεια και εκπομπές CO2.

Η ολλανδική προμηθευτική εταιρεία Nature & More και τα σουηδικά σούπερ μάρκετ ICA σε μια κοινή προσπάθεια με γνώμονα την τάση που επικρατεί για λιγότερες συσκευασίες στα τρόφιμα, δοκιμάζουν την αντικατάσταση των πλαστικών ετικετών στα βιολογικά αβοκάντο και στις γλυκοπατάτες με τη χρήση σήμανσης λέιζερ.



Η τεχνική "φυσικής σήμανσης" χρησιμοποιεί ένα έντονο φως για να αφαιρέσει τη χρωστική ουσία από τη φλούδα των προϊόντων. Το σήμα είναι αόρατο εφόσον αφαιρεθεί η φλούδα και δεν επηρεάζει τη διάρκεια ζωής ή την ποιότητα του φρούτου ή του λαχανικού.

"Με τη χρήση φυσικής σήμανσης της επωνυμίας σε όλα τα οργανικά αβοκάντο που θα πουλήσουμε σε ένα χρόνο, θα εξοικονομηθούν 200 ​​χιλιόμετρα (135 μίλια) από πλαστικό με πλάτος 30 εκατοστά. Είναι μικρό, αλλά νομίζω ότι προσθέτει", λέει ο Peter Hagg, διευθυντής επιχειρηματικής μονάδας στην ICA.

Επιπλέον, η τεχνολογία λέιζερ δημιουργεί λιγότερο από 1% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που απαιτείται για να παραχθεί ένα πλαστικό αυτοκόλλητο παρόμοιου μεγέθους.
με πληροφορίες από theguardian.com