Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Θετικό κλίμα στην πρώτη συνάντηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με τα πολιτιστικά σωματεία της Νότιας Κέρκυρας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                       
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                              
ΑΛΥΚΕΣ ΠΟΤΑΜΟΥ Κέρκυρα, 19-1-2017
Τηλ.: 26613.61572
email: press@pin.gov.gr        

        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η πρώτη συνάντηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με τα πολιτιστικά σωματεία της Κέρκυρας ξεκίνησε από τους Αργυράδες, το βράδυ της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου 2017. 
Η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης και η περιφερειακή σύμβουλος,  μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού Μαρίνα Μοσχάτ συναντήθηκαν με εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων, χορωδιών, χορευτικών συγκροτημάτων και αυτοδιοικητικούς από τα Τοπικά Συμβούλια και συζήτησαν για την υλοποίηση της ιδέας της Πανιόνιας Πολιτιστικής Συνάντησης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα νησιά.


Είναι μια επιθυμία μας να βοηθήσουμε τα πολιτιστικά σωματεία των νησιών στο έργο που επιτελούν, ενώνοντας τις δυνάμεις όλων και δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα πολύ καλύτερο, πολύ δυνατότερο και πιο ουσιαστικό, δήλωσε η Ν. Πανδή, ζητώντας συμμετοχή όλων ώστε να υπάρξει το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα.
Ο κατακερματισμός δυνάμεων δεν προσφέρει τίποτα στον πολιτισμό, λείπει η συνεργασία και σήμερα είναι η αρχή για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι σοβαρό. Να καταθέσουμε όλοι ιδέες και προτάσεις για δημιουργία Φεστιβάλ, εκδηλώσεων, συνεδρίων, να καταθέσουν και τα σωματεία και οι σύλλογοι τον ετήσιο προγραμματισμό τους και στη συνέχεια ενώνοντας δυνάμεις να δημιουργήσουμε  κάτι πιο μεγάλο ανά νησί, κάτι μεγαλύτερο για όλα τα νησιά, δήλωσε ο Χρ. Μωραΐτης.
Μην φοβάστε τη συνεργασία, εμείς έχουμε τη διάθεση, εσείς έχετε τη γνώση, όλοι μαζί θα καταφέρουμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα που είναι ο πολιτισμός να  το θέσουμε σε νέες βάσεις, ενισχύοντας και τη συνοχή των νησιών μας, δήλωσε η Μ. Μοσχάτ.

Οι τρεις εκπρόσωποι της ΠΙΝ ζήτησαν από τους εκπρόσωπους των σωματείων και συλλόγων να καταθέσουν τις προτάσεις τους και ακολούθησε συζήτηση που ακολούθησε επί μακρόν για τα πενιχρά οικονομικά μέσα, με τα οποία επιβιώνουν οι περισσότεροι σύλλογοι, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη συμμετοχή τους σε πολιτιστικές ανταλλαγές, στην ανάγκη που νιώθουν να υπάρχει κάποιος να τους συντονίζει και να τους οργανώνει και στη θέληση και των ίδιων να συνεργαστούν με όσους ασχολούνται με τον πολιτισμό στα Ιόνια Νησιά.
Η κα. Γ. Αβραμιώτη από τον Σύλλογο Αγ. Ματθαίου δήλωσε ότι καλύτερος προγραμματισμός για οτιδήποτε σχεδιαστεί είναι πριν την έναρξη ή μετά τη  λήξη της τουριστικής περιόδου, προκειμένου να υπάρχει συμμετοχή.
Ο κ. Ευγ. Κουλούρης, από το Τ.Σ. Λευκίμμης κατέθεσε την ιδέα να δημιουργηθούν θεματικές εβδομάδες εκδηλώσεων ανά περιοχή ή ανά νησί.
Ο κ. Βάρθης από τον Σύλλογο Βραγκανιώτικων ζήτησε να δημιουργηθεί ένα άτυπο Συντονιστικό Όργανο για να υποβοηθά τον σχεδιασμό και την οργάνωση των εκδηλώσεων.
Ο κ. Β. Λέσσης από τον Σύλλογο του Πετριτή εξέφρασε τη στήριξή του στην προσπάθεια και  ζήτησε η συνεργασία να μην μείνει μόνο στην πρώτη συνάντηση αλλά να υπάρξει και συνέχεια.
Η κα. Μποριάνα Βασίλεβα από τη Χορωδία Αγ. Ματθαίου ζήτησε συχνότερη επαφή για συζήτηση των προβλημάτων και δήλωσε ότι θα επεξεργαστούν ιδέες και προτάσεις για να καταθέσουν το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Κώστας Κουλούρης από την Μουσική Ένωση Περιβολίου αναφέρθηκε στις φιλότιμες προσπάθειες των σωματείων για να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και ζήτησε τη βοήθεια της ΠΙΝ και την εξέταση ένταξης σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ο κ. Γαστεράτος από τη Χορωδία Λευκίμμης τόνισε ότι ο πολιτισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά, καθώς οι σύλλογοι κρατούν τα χωριά, την παράδοση και τον πολιτισμό και ζήτησε να υπάρξει συνεργασία με  τους τουριστικούς φορείς προκειμένου να συνεισφέρουν. 
Ο κ. Χρυσικόπουλος τέλος δήλωσε σύμφωνος για τις εκδηλώσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στη συνοχή των νησιών μεταξύ τους, και τόνισε ότι έγινε μια αρχή αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα στον πολιτισμό.
Το λόγο πήραν κι άλλοι εκπρόσωποι πολιτιστικών σωματείων και συλλόγων κυρίως για διαδικαστικά ζητήματα αναφορικά με τη συμμετοχή τους στην Πανιόνια Πολιτιστική Συνάντηση, που αναμένεται να γίνει στη Λευκάδα στις αρχές Μαρτίου, με την οργάνωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. 

Ήδη το ενδιαφέρον για συμμετοχή από τα σωματεία της Κέρκυρας ήταν αυξημένο και μάλιστα ξεπέρασε τις αρχικές φιλοδοξίες της Περιφέρειας.

Οι επόμενες συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί από την Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή είναι:
Αχαράβη (για το Βορρά) Δευτέρα 23-1-2017 ώρα 18.00μμ (Αίθουσα Χορωδίας Αχαράβης)
Κυνοπιάστες (για τη Μέση) Τετάρτη 25-1-2017 ώρα 18.00μμ (Αίθουσα Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών.)
Σκριπερό (για τη Μέση) Σάββατο 28-1-2017 ώρα 18.00 μμ (Αίθουσα Φιλαρμονικής Σκριπερού)

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες δράσεις σχεδιάζονται σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με ζητούμενο την συμμετοχή εκπροσώπων από συλλόγους και σωματεία στο χώρο του πολιτισμού, οι οποίοι θα ανταλλάξουν απόψεις, θα καταθέσουν τον προβληματισμό και τις προτάσεις τους για την οργάνωση και τον συντονισμό των πολιτιστικών πρωτοβουλιών και δράσεων.
Στόχος της ΠΙΝ είναι η Πανιόνια Πολιτιστική Συνάντηση στη Λευκάδα να αποτελέσει την αρχή μιας νέας σελίδας στην αντιμετώπιση του πολιτιστικού μας πλούτου, με μεγαλύτερη συνεργασία, στέρεες βάσεις, διοργανώσεις μεγαλύτερης απήχησης και προβολής και ενίσχυση της συνοχής των νησιών μέσω των πολιτιστικών συνεργειών.