Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Σ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Γ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ)



Με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς την Δευτέρα που μας έρχεται το ΔΣ του Συλλόγου , κάνει μια ιστορική αναδρομή της καθιέρωσής της ως ημέρα «αργίας» . Επιμένουμε ότι είναι απεργία .


" Το 1884, πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο".
Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες, επίσημα μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί.
Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Το 1893, 2.000 εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας οκτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολουθεί η σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.
Το 1936 έχουμε τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ' αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών αποτέλεσαν την έμπνευση του Ρίτσου για τον «Επιτάφιο».
Η 1η Μαΐου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Α.Ν. 380/68, αποτελεί υποχρεωτική αργία, όταν κηρύσσεται ως τέτοια με απόφαση του υπουργού Απασχόλησης, διαφορετικά εντάσσεται στις προαιρετικές αργίες. "

Το 2010 ο μισός πλούτος του πλανήτη ανήκε σε 388 άτομα. Σήμερα ανήκει σε 62 .Αυτό όμως στις πλάτες των εργατών και υπαλλήλων που με το ζόρι εξασφαλίζουν τα προς το ζην , μόνο όμως οι τυχεροί .
Χρειάζεται να αναρωτηθούμε , γιατί φτάσαμε στο σημείο να παλεύουμε ακόμα για την επιβίωση. Πως γίνεται τόσα χρόνια μετά , με την τεχνολογική εξέλιξη που έχει μεσολαβήσει , η εξαθλίωση να συνεχίζει να υπάρχει ;
Τι θυσιάσανε κάποιοι για να ενταχθούν στα 388 άτομα ; Ποιος τους το επιτρέπει ;

Φυσικά ο Άκρατος Καπιταλισμός που επικρατεί στον κόσμο , χωρίς κανόνες , με μόνο κριτήριο την επικράτηση του ισχυρότερου . Και η οικονομική κρίση που ζούμε σήμερα είναι μια κρίση αυτού του Καπιταλισμού . Όχι μόνο θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους τα δικαιώματα της πλειοψηφίας , αλλά όπως πρόσφατα περιστατικά αποδεικνύουν , ο ίδιος ο κίνδυνος του πολέμου κρέμεται πάνω από  την περιοχή μας .

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι  η συνεχής πάλη της μεγάλης πλειοψηφίας που ενωμένη μπορεί να γίνει πιο δυνατή από την Καπιταλιστική Ελίτ και να κερδίσει πίσω την ζωή της .
Στα φετινά λάβαρα των εργαζομένων είναι σίγουρο πως πρέπει να γραφτούν με μεγάλα γράμματα τα αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για συλλογικές συμβάσεις, ενάντια στους ανάπηρους μισθούς και τις νεκρές περηφάνιες. Οι σημαίες να έχουν ψηλά το αίτημα-ανάγκη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στη ζωή και εργασία λάστιχο. Ακόμα πιο ψηλά το κοινωνικά δυνατό και ώριμο αίτημα για μείωση του εργάσιμου χρόνου, για να δουλέψουν οι εκατομμύρια άνεργοι, για να πάρουμε κομμάτι από τον κλεμμένο πλούτο που παράγουμε. Στην φετινή πρωτομαγιά πρέπει να ακουστεί δυνατά το «κάτω τα χέρια» από τα δημόσια κοινωνικά αγαθά και τα εργατικά λαϊκά σπίτια, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τους πλειστηριασμούς. Να τεθεί με αποφασιστικότητα το αίτημα για δημοκρατία, για εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες στους χώρους δουλειάς και συνολικά, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, την κρατική καταστολή, την γενικότερη απολυταρχία του συστήματος. Και φυσικά να ακουστεί ένα αποφασιστικό «Όχι στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις», που θα φωναχτεί μαζί με όλους τους εργαζόμενους του κόσμου, αλλά και τους μετανάστες και πρόσφυγες, γιατί τα σύννεφα από τις βόμβες και οι ανταγωνισμοί των κυρίαρχων πυκνώνουν.

Όλοι στην ταξική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 10:00 πμ, την ημέρα της πρωτομαγιάς .

Να διεκδικήσουμε ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ.

Να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε, τον πλούτο που μας ανήκει .

Όχι στον Πόλεμο , όχι στην Εξαθλίωση της ζωής μας .


        Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

   ΒΟΥΤΣΙΝΑ  ΒΑΣΙΛΙΚΗ                                   ΤΣΙΜΑΡΑΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ