Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Στασινόπουλος Γεώργιος (Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Ιονίων Νήσων): Για υδρογονάνθρακες και επερωτήσεις

Είναι γνωστό ότι το μεγάλο πρόβλημα στην ανάπτυξη της αγοράς υδρογανάνθράκων στην Ελλάδα, λέγεται κρατική διαχείριση. 
Δόθηκαν ιδιαίτερα κίνητρα για επενδύσεις και προσέλκυση εταιριών πετρελαίου, εκτελέσθηκαν (μετά από διαγωνισμό), 12.500 χλμ, νέες σεισμικές έρευνες μη αποκλειστικής χρήσης, στο Ιόνιο πέλαγος και στην θάλασσα νότια της Κρήτης και έγινε διαγωνισμός με την διαδικασία ανοικτής πρόσκλησης (open door), για ανάθεση τριών περιοχών για έρευνες. 

Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Ελλάδας είναι η μοναδική δυνατότητα που έχουμε για ανάκαμψη της πατρίδας, διότι τα μεγέθη της είναι πολλαπλάσια από κάθε χρέος. 
Εμείς σήμερα πρέπει να μιλάμε για επιτάχυνση των διαδικασιών, για ενίσχυση της ΕΔΕΥ , για έρευνες υδρογονανθράκων και  σε νέα οικόπεδα, διότι ακριβώς θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για προσέλκυση διεθνών παικτών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  Πρέπει να μετατρέψουμε την ενέργεια σε ευκαιρία ανάπτυξης για τη χώρα.
Ο απαιτούμενος χρόνος για την ολοκλήρωση ενός γύρου παραχωρήσεων στην Ελλάδα είναι περίπου 4 έτη τη στιγμή που στην Κύπρο δεν ξεπέρασε το ένα έτος!
Δεν δικαιούμαστε να είμαστε όμηροι ξεπερασμένων αντιλήψεων και δογματισμών. Οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, με θάρρος και αποφασιστικότητα.
Ήδη 7/3/17 Εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή Άρτας – Πρέβεζας
Η Περιφέρεια Κρήτης δίνει το παράδειγμα με τον υποδειγματικό της ενεργειακό της σχεδιασμό.
Ο πρώην περιφερειάρχης Ιονίων Σπύρος Σπύρου είχε δηλώσει από τον Απρίλιο του 2013 ότι  : «Πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα των υδρογονανθράκων με την δέουσα σοβαρότητα και ρεαλισμό, ώστε να υπάρξουν ανταποδοτικά στην χώρα μας και στις τοπικές κοινωνίες πλεονεκτήματα, χωρίς υπερβολές, περιορίζοντας τους κινδύνους».
Ήταν η  εποχή εκείνη που τα πετρέλαια προκαλούσαν αλλεργία στην αριστερή ΑΝΑΣΑ του κυρίου Γαλιατσάτου, όπου βλέπουμε 4 ακριβώς χρόνια μετά να φέρνει το θέμα σε έκτακτο μάλιστα Περιφερειακό Συμβούλιο την Μεγάλη εβδομάδα, χωρίς να έχει γίνει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και χωρίς να γνωρίζουμε ποια είναι η θέση των δημοτικών συμβουλίων των Ιονίων, που τυπικά προηγείται ως υποχρέωση της συνεδρίασης του περιφερειακού, αποτελεί μια κίνηση πανικού και αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα σοβαρά ζητήματα, ο επικίνδυνος για την ανάπτυξη της οικονομίας στα Ιόνια Νησιά κ. Γαλιατσάτος.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νησιών λοιπόν παίρνει άριστα στις… καθυστερήσεις, οι οποίες δυστυχώς καταγράφονται και από την διεθνή αγορά Ε&Π Υ/Α, που δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην περιοχή μας. Αυτό αποδείχθηκε και στην πράξη από την έλλειψη ενδιαφέροντος στους διαγωνισμούς. 
Εκτός του τομέα κρατικής διαχείρισης, που περιγράψαμε πιο πάνω, το επιχειρηματικό περιβάλλον συνθέτουν και άλλοι παράγοντες όπως, πολιτική σταθερότητα, η σταθερή φορολογία, η λειτουργία της τραπεζικής αγοράς, οι εργασιακές σχέσεις, οι πολιτικές για το περιβάλλον, η διαφάνεια των διαδικασιών, η αποφυγή δεσπόζουσας θέσης και ευνοϊκών μεταχειρίσεων, (σε κρατικές εταιρίες κ.α.), οι οριοθετήσεις θαλάσσιων ζωνών, οι σχέσεις με τα όμορα κράτη κλπ.
Η βαθμολογία της Ελλάδας στους προαναφερόμενους τομείς είναι εξαιρετικά χαμηλή και αποτρεπτική για την προσέλκυση διεθνών εταιριών πετρελαίου. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, οι διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις επιδεινώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νησιών, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, πρέπει να βελτιώσει όλους τους τομείς που αναφέρθηκαν πιο άνω, για να μπορέσει να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές σε αυτό τον τομέα.


Ζάκυνθος 20/4/2017

12η Επερώτηση του  Περιφερειακού Συμβούλου ΠΙΝ  Γεώργιου  Στασινόπουλου  προς τον Περιφερειάρχη  Ιονίων Νήσων Κο Θεόδωρο Γαλιατσάτο

Θέμα:  Μυοκτονία .

Κύριε  Περιφερειάρχη 

Γνωρίζετε ότι η Ζάκυνθος αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα με τα απορρίμματα, τα οποία κατά συνέπεια  δημιουργούν τεράστιες εστίες τρωκτικών και εντόμων.  Ο   πληθυσμός τους έχει αυξηθεί σε ανεξέλεγκτο επίπεδο και αποτελούν σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των πολιτών και τουριστών του νησιού μας.
Η προκήρυξη  του 2015 έγινε 24/2/2015
Η προκήρυξη του 2016 έγινε  22/1/2016
Ενημερώστε μας για  την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της  διακήρυξης  του διαγωνισμού.
 Παρακαλούμε επίσης όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας και αν έχει αυξηθεί  το ποσό του προϋπολογισμού δαπάνης  μυοκτονίας για το 2017 .


    Για την Νέα Ιόνιο Πολιτεία
Στασινόπουλος Γεώργιος
Αντιπρόεδρος
Περιφερειακού Συμβουλίου


Ζάκυνθος  20/4/2017


13η Επερώτηση του  Περιφερειακού Συμβούλου ΠΙΝ  Γεώργιου  Στασινόπουλου  προς τον Περιφερειάρχη  Ιονίων Νήσων Κο Θεόδωρο Γαλιατσάτο

Θέμα: Master plan Λιμένος Ζακύνθου

Κύριε Περιφερειάρχη

Διαβάσαμε στον τοπικό τύπο ότι  οι φορείς προσανατολίζονται ακόμα και στην επαναξιολόγηση της πρότασης για κατασκευή της προβλήτας κρουαζιεροπλοίων με νέα χωροθέτηση στην προβλήτα του Αγίου Διονυσίου.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διαβουλεύσεις έχουν παρθεί αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα των αρμοδίων φορέων ,τοπικής αυτοδιοίκησης και  έχουν εγκριθεί μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το  Περιφερειακό μας Συμβούλιο για το περιβόητο master plan λιμένος Ζακύνθου.
 Επίσης γνωρίζετε πολύ καλά πως αν δεν προχωρήσει η έγκριση του master plan θα μείνουμε για ακόμη άλλη μία χρονιά χωρίς υδατοδρόμια με αποτέλεσμα να προστεθεί άλλη μία αστοχία στην επίτευξη των στόχων σας.
Ενημερώστε μας σε ποιο στάδιο έχουν φτάσει οι συναντήσεις σας με τα αρμόδια υπουργεία και αν η ΠΕ Ζακύνθου υποστηρίζει τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ; 


Για την Νέα Ιόνιο Πολιτεία
Στασινόπουλος Γεώργιος
Αντιπρόεδρος
Περιφερειακού Συμβουλίου


          Ζάκυνθος 20/4/2017

14η Επερώτηση του  Περιφερειακού Συμβούλου ΠΙΝ  Γεώργιου  Στασινόπουλου  προς τον Περιφερειάρχη  Ιονίων Νήσων Κο Θεόδωρο Γαλιατσάτο

Θέμα:  Στρατιωτική γέφυρα Αγίου Χαραλάμπη στη Ζάκυνθο. 


Κύριε Περιφερειάρχη

Δυόμιση χρόνια από την ημέρα που αναλάβατε, παρατηρούμε ότι η κατάσταση στις υποδομές της Ζακύνθου καθημερινά επιδεινώνεται, εξαιτίας της πλήρους αδυναμίας  σας, να υλοποιήσετε μελέτες που έχουν γίνει κι έχουν μείνει ερμητικά κλεισμένες στα συρτάρια σας.
Ένα τέτοιο έργο είναι η γέφυρα του Αγίου Χαραλάμπη, που είναι ζωτικής σημασίας γιατί η μη υλοποίηση του, δημιουργεί κυκλοφοριακό έμφραγμα στην πόλη της Ζακύνθου και ταλαιπωρεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, αλλά και δημιουργεί οικονομική ζημιά στους επιχειρηματίες του Αργασίου, Καλαμακίου και του Βασιλικού.
Υπήρχαν   μελέτες από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, ενδεικτικού προϋπολογισμού 4.500.000 €,  τις οποίες δεν αξιοποιήσατε με την δικαιολογία της αισθητικής και ότι δήθεν ο κόμβος θα ήταν μικρός.
Το 2016, όταν έφερα το θέμα προς συζήτηση, συμφωνήσαμε όλοι για την αναγκαιότητα  δημιουργίας μιας γέφυρας με προοπτική. 
Μας διαβεβαιώσατε ότι θα ξεκινούσατε αμέσως τις ενέργειες για ένα έργο υποδομής το οποίο θα έδινε λύσης στην κοινωνίας του νησιού. Ξεκαθαρίσατε μάλιστα ότι η θέση της Περιφέρειας για το έργο αυτό είναι «όχι απλώς αναζήτηση περισσότερου χώρου αλλά ολόκληρου του χώρου», όπως είπατε κε Αντιπεριφερειάρχη. «Η παρέμβαση πρέπει να έχει αναπτυξιακά κριτήρια και να καλύπτει ανάγκες δεκαετιών και όχι να μπαλώνει προσωρινά προβλήματα». 
Όσον αφορά, πάντως, η θέση της Αντιπεριφέρειας Ζακύνθου είναι ότι η κατασκευή ενός έργου, απομονωμένου από τη γύρω περιοχή, τις υποδομές και τις ανάγκες της, όχι απλά δεν λύνει το πρόβλημα για το οποίο το έργο θα αποτελεί λύση, αλλά το εντείνει περισσότερο.
Στις  συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία το 2016 αλλά και στην τελευταία 22/3/2017 συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κος Νιοτόπουλος.
Στις  10/4/2017  (15 μόλις ημέρες μετά την παραπάνω συνάντηση) και προκειμένου να έρθει ο υπουργός μας στο νησί κος Σταύρος Κοντονής για να φέρει τα πασχαλινά του…… δώρα, συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και συμφώνησαν να τοποθετηθεί στρατιωτική σιδερένια γέφυρα στην περιοχή του Άγιου Χαραλάμπη στην πόλη της Ζακύνθου μέχρι τα τέλη Ιουνίου. 
Για το σκοπό αυτό, αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα θα επισκεφθεί τη Ζάκυνθο κλιμάκιο της ΜΟΜΑ. Όλες οι περαιτέρω ενέργειες για την κατασκευή του έργου θα γίνουν σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του λιμενικού ταμείου Ζακύνθου κο Άκη Ζήβα, (και εδώ η περιφέρεια απών).
Αυτά είναι τα μεγαλόπνοα έργα υποδομών που θα έλυναν το πρόβλημα;
Αυτός είναι όλος ο χώρος που διεκδικήσατε για την δημιουργία του μεγάλου σας έργου; Αυτή είναι η αισθητική του τοπίου;
Αυτή είναι η παρέμβαση που θα έχει αναπτυξιακά κριτήρια για να  καλύπτει ανάγκες δεκαετιών και όχι για να μπαλώνει προσωρινά προβλήματα;
Πόσο άλλο πίσω τελικά μπορείτε με την συγκυβέρνησή σας να πάτε τον τόπο μας;
Αν έχετε διαφορετική άποψη από τον Υπουργό δεν την ακούσαμε……..


    Για την Νέα Ιόνιο Πολιτεία
Στασινόπουλος Γεώργιος
Αντιπρόεδρος
 Περιφερειακού Συμβουλίου