Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Συναντήσεις του Πρώην Περιφερειάρχη κου Σπύρου Σπύρου ως μέλος Δ.Σ. ΕΝΠΕ

Ο πρώην Περιφερειάρχης Κος Σπύρου Σπύρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, συμμετείχε σήμερα  Μ. Δευτέρα στις 12.30μ.μ  στην συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ε. Αποστόλου με αντικείμενο συζήτησης  την μεγάλη καθυστέρηση στην  υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 , που κυρίως αφορά νέους αγρότες – βιολογικές καλλιέργειες - leader – αποζημιώσεις κ.α. 

Με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας θέσαμε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα εξής θέματα:
-Εκχώρηση πόρων του ΠΑΑ στις Περιφέρειες:
Η «μερική» εκχώρηση στις Περιφέρειες ολοκληρώθηκε μόλις τον προηγούμενο Οκτώβριο με την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ χωρίς όμως οι Περιφέρειες να μπορούν να προβούν σε καμία προκήρυξη νέου Μέτρου μέχρι σήμερα καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες εγκύκλιοι και εφαρμοστικές αποφάσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
-Νέοι Αγρότες:
Δυόμιση μήνες μετά τη λήξη του χρόνου υποβολής των αιτήσεων στήριξης δεν έχει ξεκινήσει καν η αξιολόγησή τους καθώς αναμένονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα φύλλα αξιολόγησης και η διαδικασία  βάσει της οποίας οι αξιολογητές θα μπορούν να μπαίνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).
Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειών είναι απολύτως έτοιμες από την πλευρά τους για να ξεκινήσουν την αξιολόγηση των αιτήσεων.
Ένα δεύτερο ζήτημα που αναφύεται είναι το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί σε ορισμένες Περιφέρειες και η ΕΝΠΕ καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εξετάσει κάθε πιθανή λύση για την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων νέων γεωργών και κτηνοτρόφων, που υπέβαλαν αίτηση στο Υπομέτρο 6.1 «Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 εφ' όσον πληρούν τις προϋποθέσεις.
Παράλληλα, εισηγείται στην επικείμενη αναθεώρηση του ΠΑΑ να ενταχθεί η εξής διάταξη:
«Οι επιλαχόντες του Υπομέτρου 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20 που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, διατηρούν τα ίδια δικαιώματα και προνόμια με τους ενταγμένους όσον αφορά τα κριτήρια βαθμολογίας και αυξημένης ενίσχυσης στη διεκδίκηση ένταξής τους στα υπόλοιπα Μέτρα του ΠΑΑ».
Κατάρτιση Νέων Αγροτών:
Είναι επιβεβλημένο να «τρέξει» αμέσως το Μέτρο 1.1.1 «Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του ΠΑΑ καθώς δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση πληρωμής ούτε καν όσοι νέοι αγρότες έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα το 2014 αφού δεν έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες ώρες κατάρτισης.
-Σχέδια Βελτίωσης:
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Νέων Αγροτών είναι απαραίτητη για να προκηρυχθούν τα Σχέδια Βελτίωσης.
-Επενδυτικά Μέτρα:
Κανένα Μέτρο με επενδυτικό ενδιαφέρον δεν έχει μέχρι σήμερα προκηρυχτεί παρά τις σχετικές εξαγγελίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μέτρο της Μεταποίησης, του οποίου η πρόσκληση ακόμη εκκρεμεί αν και παρήλθε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών από την ημέρα που ανακοινώθηκε ότι θα προκηρυχθεί.
-Κίνδυνος απώλειας πόρων:
Η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και το γεγονός ότι οι ως τώρα πληρωμές αφορούν μονόπλευρα συγκεκριμένα Μέτρα, θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, επανεξετάζει τις επιδόσεις των προγραμμάτων σε κάθε κράτος μέλος το 2019 (επανεξέταση επιδόσεων), με αναφορά στο πλαίσιο επιδόσεων που ορίζεται στα αντίστοιχα προγράμματα.
Κατά την επανεξέταση επιδόσεων εξετάζεται η επίτευξη των ορόσημων των προγραμμάτων στο επίπεδο προτεραιοτήτων, βάσει των στοιχείων και εκτιμήσεων που παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση υλοποίησης που υποβάλλουν τα κράτη μέλη κατά το έτος 2019. Εάν δεν επιτευχθούν  συγκεκριμένοι στόχοι τότε προβλέπεται σειρά μέτρων για το κράτος - μέλος: από μεταφορά πόρων σε νέες προτεραιότητες, αφαιρώντας πόρους από συγκεκριμένα Μέτρα, μέχρι και  στάση πληρωμών για τις προτεραιότητες που δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι.
-Εγγειοβελτιωτικά έργα:
-Δεν έχουν ξεκινήσει τα εγγειοβελτιωτικά έργα παρά τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν καθώς δεν έχουν ικανοποιηθεί οι αιρεσιμότητες του προγράμματος.
-LEADER:
Είναι ανάγκη να προχωρήσουν αμέσως οι συμβάσεις εκτός από τις περιπτώσεις που έχει γίνει προσφυγή.
-Μείωση νιτρορύπανσης:
-Να προκηρυχθεί αμέσως το μέτρο «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» (γνωστό ως μείωση της νιτρορύπανσης).
ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ-ΟΕΒ - ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
-Δασικοί Χάρτες:
-Είναι σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα αλλά η διαδικασία πρέπει να ανασταλεί για ένα ικανό χρονικό διάστημα ώστε να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα και να μην δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα απ' όσα θα λυθούν. Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έχει καταθέσει έγκαιρα τις θέσεις της και έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Στο νομοσχέδιο που συζητείται τώρα στη Βουλή έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις που πρότεινε η Ένωση Περιφερειών, υπάρχουν όμως κι άλλα ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν. Θα πρέπει να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων.
-Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων:
-Η αρμοδιότητα για την εποπτεία των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων περιήλθε από τους Δήμους στις Περιφέρειες με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Η Ένωση Περιφερειών ζητεί να εκδοθεί αμέσως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το τι σημαίνει εποπτεία και ξεκαθαρίζει ότι εποπτεία δεν σημαίνει αναλαμβάνω τα χρέη.
-Υποστελέχωσης Κτηνιατρικών Υπηρεσιών:
-Πρέπει να στελεχωθούν κατά απόλυτη προτεραιότητα ιδίως οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειών που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης.
Ο κος Υπουργός δεσμεύτηκε ότι αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά να μετάσχει σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών στα γραφεία της μαζί με τους γενικούς γραμματείς και τους διευθυντές των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου προκειμένου ν' απαντήσει αναλυτικά σ' όλα τα θέματα που τέθηκαν στη σημερινή συνάντηση.  
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από το ΔΣ της ΕΝΠΕ ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, κα Χριστιάννα Καλογήρου, κ. Πέτρος Τατούλης, κ. Χρήστος Μέτιος, κ. Γιάννης Γιώργος ,κ. Χρήστος Μιχαλάκης ,κ. Σπύρος Σπύρου, κ. Νίκος Πατσαρίνος. (η συνάντηση έγινε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης).


Ο πρώην Περιφερειάρχης Κος Σπύρου Σπύρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, συμμετείχε σήμερα  Μ. Δευτέρα στις 3.00μμ  στην συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών  κ Σκουρλέτη. 
Στην συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Κ. Πουλάκη τονίστηκε η αναγκαιότητα να μετεξελιχθεί ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, ώστε να γίνει πράξη η Ελλάδα των Περιφερειών προς όφελος των πολιτών.
Ο Υπουργός Εσωτερικών προϊδέασε από την πλευρά του για «βαθιές ριζικές αλλαγές» στην Αυτοδιοίκηση και προανήγγειλε ότι τον Ιούνιο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα παρουσιάσει τις νομοθετικές προτάσεις της για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης και θ' ακολουθήσει διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.
Στη σημερινή συνάντηση το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας επέδωσε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών αναλυτικό υπόμνημα με αλλαγές και πρόσθετες διατάξεις για να συμπεριληφθούν στο λεγόμενο «πολυνομοσχέδιο» του Υπουργείου Εσωτερικών («Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) - Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. - Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας και άλλες διατάξεις»), το οποίο, όπως είπε ο κ. Π. Σκουρλέτης, βρίσκεται σήμερα στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) και μετά τις διακοπές του Πάσχα θα εισαχθεί στη Βουλή.
Οι προτάσεις της ΕΝΠΕ αφορούν θέματα λειτουργικά των Περιφερειών,  προσωπικού, αρμοδιοτήτων διάφορων Υπουργείων καθώς και σειρά ρυθμίσεων για δημόσιες συμβάσεις, δαπάνες και τη δημόσια περιουσία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ζητήματα που αφορούν τις νησιωτικές Περιφέρειες.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από το ΔΣ της ΕΝΠΕ  η κα Ρένα Δούρου, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, κα Χριστιάννα Καλογήρου,  κ. Πέτρος Τατούλης, κ. Χρήστος Μέτιος, κ. Γιάννης Γιώργος ,κ. Δημ. Μαραβέλιας, κ. Σπύρος Σπύρου και κ. Νίκος Πατσαρίνος.