Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Αμερικανικοί πύραυλοι στην Συρία!

 sofokleousin.gr 
Πυραυλική επίθεση εναντίον αεροπορικής βάσης του καθεστώτος Άσαντ εξαπέλυσαν σκάφη του αμερικανικού ναυτικού μετά τις 4 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, σε αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων σε ελεγχόμενη από τους αντάρτες επαρχία της Συρίας.


Ο πρόεδρος Τράμπ, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, ανέλαβε την πιο σκληρή δράση έναντι της Συρίας στη διάρκεια των έξι χρόνων του εμφυλίου πολέμου, διακινδυνεύοντας μια αντιπαράθεση με την Ρωσία και το Ιράν, τους δύο βασικούς συμμάχους του καθεστώτος Άσαντ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές λίγο μετά την επίθεση, εξαπολύθηκαν περίπου 50 πύραυλοι Τόμαχοκ από σκάφη του ναυτικού στην Μεεσόγειο εναντίον στρατιωτικών στόχων, ανάμεσά τους η αεροπορική βάση στην πόλη Χομς.

Ο Τραμπ διέταξε την επίθεση μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του, δια των οποίων κατηγόρησε ευθέως τον Άσαντ ότι ευθύνεται για την επίθεση με χημικά, που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 70 ατόμων, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, στην πόλη Χαν Σεϊχούν.

Μιλώντας νωρίτερα, στο περιθώριο συνάντησης με τον πρόεδρο της Κίνας στο εξοχικό του στην Φλόριντα, ο πρόεδρος Τραμπ είχε τονίσει ότι "κάτι πρέπει να γίνει" με τον Άσαντ, ενώ, την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο εξέταζαν τις στρατιωτικές τους επιλογές.

Η Ρωσία προειδοποίησε για "αρνητικές συνέπειες", εάν η Ουάσιγκτον προχωρούσε σε επίθεση στην Συρία. Η Μόσχα έχει αεροπορικές και στρατιωτικές δυνάμεις στην Συρία, μετά την εισβολή της, το 2015, για να υποστηρίξει τον Άσαντ εναντίον των ισλαμιστών.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, είχε ζητήσει από την Ρωσία να "εξετάσει με προσοχή" τη σχέση της με το καθεστώς Άσαντ.

Σημειώνεται ότι και ο πρόεδρος Ομπάμα είχε εξετάσει, το 2013, το ενδεχόμενο επίθεσης στο καθεστώς Άσαντ, σε αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων, αλλά δεν είχε προχωρήσει σε επιθετική ενέργεια.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η απομάκρυνση του Άσαντ, αλλά η χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς υποχρέωσε τον Λευκό Οίκο να σκληρύνει τη στάση του.