Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Εγκάρδια υποδοχή του Περιφερειάρχη από την Επτανησιακή Συνομοσπονδία στην Αθήνα

Θ. Γαλιατσάτος: Βάζουμε, για πρώτη φορά, στέρεες βάσεις συνεργασίας κι αμοιβαίας εμπιστοσύνης

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος με τον Πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας, στα γραφεία του ΚυθηρΕγκάρδια υποδοχή του Περιφερειάρχη από την Επτανησιακή Συνομοσπονδία στην Αθήναανησίων αποδήμων υποδέχθηκαν τον Περιφερειάρχη και συζήτησαν μαζί του για τα προβλήματά τους, έθεσαν ζητήματα που απασχολούν τα Ιόνια Νησιά και κατέθεσαν υπομνήματα. 
Η πρώτη αυτή συνάντηση έθεσε τις βάσεις για μια σταθερή συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των επτανησιακών σωματείων που εκπροσωπούνται στην Επτανησιακή Συνομοσπονδία ενώ οι συμμετέχοντες ζήτησαν την στήριξη της ΠΙΝ στις δράσεις και τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν.


Ο πρόεδρος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας Θεοφύλακτος Λογοθέτης επεσήμανε ότι η λειτουργία της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας είναι απολύτως δημοκρατική, καθώς κάθε νησί μετέχει με ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα και η προεδρία ασκείται εκ περιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό η προεδρία φέτος ανήκει στη Λευκάδα και του χρόνου περνά στην Κέρκυρα, ενώ και τα Κύθηρα, παρότι γεωγραφικά δεν ανήκουν στα Ιόνια Νησιά, αποτελούν αναπόσπαστο μέλος της Συνομοσπονδίας. Ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να εξεταστεί η πιθανότητα ενοικίασης γραφείου για τις ανάγκες της ΠΙΝ στην Αθήνα, με παράλληλη χρήση από την Συνομοσπονδία, η οποία προτίθεται να αναλάβει τη λειτουργία και την καθημερινή φροντίδα. 
Όσον αφορά στη Λευκάδα ο κ. Λογοθέτης αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη στεγασμένου χώρου πολιτιστικής χρήσης και την ανάγκη «η Λευκάδα, το νησί των ποιητών, να αποκτήσει ένα θέατρο όπως της αρμόζει».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Παξίων Γιάννης Δήμας ζήτησε από τον Περιφερειάρχη, παρότι δεν είναι στη δική του αρμοδιότητα, την κατασκευή οδικού δικτύου στους Αντίπαξους, το μοναδικό νησί στα Ιόνια που στερείται οδικής υποδομής. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ζακυνθίων Αθήνας Διονύσης Κονιτόπουλος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που ταλανίζει τη Ζάκυνθο, στην αναγκαιότητα πάταξης της παραβατικότητας στην περιοχή του Λαγανά και ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να προωθήσει το χρόνιο αίτημα για να δοθεί το όνομα του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού σε πλατεία των Αθηνών. 

«Στα χέρια σας το έργο του λιμένα Πισαετού προχωρά ανέλπιστα γρήγορα και σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό» δήλωσε η πρόεδρος 
της Ένωσης Απανταχού Ιθακησίων Κατερίνα Γρηγορίου, ζητώντας παράλληλα και την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου στην περιοχή. Επίσης έθεσε τα ζητήματα της συγκοινωνιακής σύνδεσης της Ιθάκης με την Πάτρα καθώς και την φροντίδα των βυζαντινών μνημείων στο νησί.

Ο κ. Παναγής Λυκούδης από τον Σύλλογο «Η Εύγερος Κεφαλονιάς» αναφέρθηκε στην ανάγκη συχνής και αξιόπιστης ακτοπλοϊκής σύνδεσης Πάτρα – Σάμη - Ιθάκη καθώς και στην συντόμευση των διαδικασιών για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς στην Κεφαλονιά. Να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για τη δημόσια υγεία στα νησιά μας και την παιδεία με φροντίδα για τη σχολική στέγη, είπε, ενώ εξέφρασε την άποψη να σταματήσουν να χρηματοδοτούνται αφειδώς οι ΜΚΟ για πολιτιστικές δράσεις. 

«Να συνδιοργανώσουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις από κοινού, απόδημοι και Περιφέρεια» ζήτησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής (ΟΣΚΑ) Γιάννης Παργινός και εξήγησε ότι οι Επτανησιακοί σύλλογοι και ομοσπονδίες κατάφεραν «να ξεπεράσουμε τις αντιπαλότητές μας και να δημιουργήσουμε μια Συνομοσπονδία με στόχο να κρατήσουμε ζωντανές τις παραδόσεις και τον πολιτισμό των νησιών μας». Ο κ. Παργινός αναφέρθηκε στα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, στην ύδρευση, την ακτοπλοϊκή σύνδεση Πάτρα – Κέρκυρα, την ανάγκη αναβάθμισης του νοσοκομείου, τη συνέχιση κι αποπεράτωση της παραϊόνιας οδού και την ανακατασκευή του δρόμου Πυργί – Κασσιόπη. Τέλος ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να εξεταστεί η οικονομική ενίσχυση της Ομοσπονδίας για να μπορέσει να συνεχίσει το πολιτιστικό της έργο.

Ο λόγος δόθηκε τιμητικά και στον κ. Σωκράτη Κακλαμάνη, εκπρόσωπο του αρχαιότερου συλλόγου, εκείνου των Λευκαδίων Αττικής «Αγία Μαύρα», ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Γαλιατσάτο ότι ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1922 κι έκτοτε λειτουργεί ανελλιπώς.

Ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος εξέφρασε τη χαρά του που συναντήθηκε με τα μέλη της Συνομοσπονδίας, η οποία αποτελεί «ένα ζωντανό κύτταρο δημιουργίας, με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τα ζητήματα των νησιών, που έχουν διάθεση προσφοράς και είναι δραστήριοι πολίτες» και ενημέρωσε για τα θέματα αρμοδιότητας της ΠΙΝ. Υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει τακτική συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και δήλωσε θετικός στην κατεύθυνση της συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων και δράσεων για την προβολή του επτανησιακού πολιτισμού. Ενημέρωσε ότι η ΠΙΝ προετοιμάζει τις προϋποθέσεις για την προοπτική διεξαγωγής του 1ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων για το 2018, για το οποίο οι εκπρόσωποι των επτανησιακών συλλόγων δήλωσαν τη στήριξή τους.  

Τέλος ο κ. Γαλιατσάτος είπε ότι σύντομα θα υπάρξει νέα συνάντηση για να συζητηθούν εκτενέστερα τα θέματα που απασχολούν τους απόδημους και τόνισε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προσδοκά και θα επιδιώξει με κάθε τρόπο στενή και ουσιαστική συνεργασία με τους συλλόγους των επτανησίων, αλλάζοντας ριζικά την εικόνα του παρελθόντος.