Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Αλληλεγγύη στους σεισμόπληκτους της Λέσβου

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
elme_ki@yahoo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους σεισμόπληκτους της Λέσβου. Τα φώτα της δημοσιότητας, όχι τυχαία, αποτραβήχτηκαν γρήγορα από τις καταστροφές, αφήνοντας μόνο το λαό και άλυτα τα προβλήματά του.
Η περίπτωση της Λέσβου επιβεβαιώνει την εμπειρία της Κεφαλονιάς αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, σχετικά με τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων, που θυσιάζουν τα αναγκαία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης στο βωμό της επιλεξιμότητας της ΕΕ και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ιδιαίτερα στέφουμε τη σκέψη μας στους μαθητές του νησιού, στην ψυχολογική τους επιβάρυνση και στο γεγονός ότι βίωσαν το σεισμό στη μέση των πανελλαδικών εξετάσεων. Θεωρούμε πως πρέπει να εξασφαλιστεί στην πράξη πως όλοι θα συνεχίσουν - απρόσκοπτα και με ασφάλεια - την εκπαιδευτική τους πορεία.
Η εμπειρία της Κεφαλονιάς, η εγκατάλειψη των σεισμοπλήκτων χωρίς έργα υποδομής, το βάλτωμα των «κίτρινων» σχολείων και η επιχείρηση επαναφορά τους με μικρο-επισκευές στην πρότερη κατάσταση (όχι θωράκιση με το νέο αντισεισμικό κανονισμό), η υφαρπαγή των χρημάτων των κωδικών για την αποκατάσταση, η προσπάθεια αποχαρακτηρισμού του Νομού μας και διαχωρισμού των σεισμοπλήκτων στην πορεία, δείχνει πως και ο λαός και η νεολαία της Λέσβου των ηρωικών αγώνων πρέπει να ετοιμασθεί για μακρόχρονη πάλη ενάντια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Μόνο έτσι θα υπερασπιστούν τη ζωή και την ασφάλειά τους.
Σε αυτό τον αγώνα θα είμαστε σταθερά δίπλα.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, στο πλευρό των μαζικών φορέων της Λέσβου, απαιτεί:
Την καταγραφή όλων των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων στο 100% για το σύνολο των καταστροφών, είτε πρόκειται για οικιστικό ιστό είτε για οικοσκευές είτε για εμπορεύματα.
Να απαλλαχθεί από τον ΕΝΦΙΑ όλο το νησί για φέτος και την επόμενη χρονιά. Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη και να παγώσουν τα χρέη τους. Να σταματήσουν οι διαδικασίες κατάσχεσης σε όλο το νησί. Να δοθούν άτοκα δάνεια σε όλους τους πληγέντες, ώστε να μπορέσουν γρήγορα να επουλώσουν τις πληγές τους.
Να προχωρήσει η αποκατάσταση των προβλημάτων σε όλα τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία του νησιού για την αντισεισμική τους προστασία με άμεση χρηματοδότηση.
Να γίνει προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων που χρησιμοποιούνται ως φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και στα διδακτήρια του Πανεπιστημίου- Να ελεγχθούν προσεισμικά τα κτίρια που στεγάζονται τα φροντιστήρια στη Λέσβο καθώς και οι χώροι που διασκεδάζει η νεολαία.
Να ελεγχθούν προσεισμικά το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νησιού.
Να γίνει προσεισμικός έλεγχος και ιδιαίτερο σχέδιο εκκένωσης για τις προνοιακές μονάδες (Άσυλο Ανιάτων Αγιάσου, Γηροκομεία, ΚΑΠΗ).
Να ελεγχθούν προσεισμικά όλα τα δημοτικά κτίρια, τα κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά κι όσα άλλα κτίρια στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες.
Να ελεγχθούν προσεισμικά όλα τα σπίτια και οι πολυκατοικίες.
Για τους χώρους εργασίας να γίνει η συνδυασμένη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή του αντισεισμικού κανονισμού κτιρίου, του πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και του νόμου για την πρόληψη των Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης.
Να στελεχωθούν όλες οι εμπλεκόμενες Κρατικές Υπηρεσίες του Νομού.
Αργοστόλι 28 Ιούνη 2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία