Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Στους Παξούς ο Περιφερειάρχης, συνεργασία με το Δήμαρχο για τα ζητήματα του νησιού



Τι ζήτησαν από τον Περιφερειάρχη οι αιρετοί και κάτοικοι των Παξών,
τι δρομολογεί η περιφερειακή αρχή για Παξούς κι Αντίπαξους



Τους Παξούς επισκέφθηκε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή και τον περιφερειακό σύμβουλο, εντεταλμένο για θέματα Παξών, Σπύρο Βλαχόπουλο καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.


Τον Περιφερειάρχη υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Σπύρος Βλαχόπουλος και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Λύχνος και πραγματοποίησαν αρχικά αυτοψία στο οδικό δίκτυο του νησιού, τον βιολογικό σταθμό ενώ έγινε και μια πρώτη ενημέρωση για το πρόβλημα της διαχείρισης και μεταφοράς των απορριμμάτων.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ανοικτή σύσκεψη εργασίας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Παξών, με τη συμμετοχή δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων συλλόγων και φορέων καθώς και κατοίκων του νησιού. 
«Ζητήσαμε να γίνει αυτή η συνάντηση εργασίας στους Παξούς για να συζητήσουμε τα προβλήματά σας», είπε ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος, «τα περισσότερα είναι γνωστά σε εμάς και η πρόθεσή μας είναι μέσα από τη συζήτηση, τις παρατηρήσεις και την κριτική να ιεραρχήσουμε τα θέματα και να δρομολογήσουμε λύσεις».

Ο Δήμαρχος Παξών Σπ. Βλαχόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στη λειτουργία του ΚΤΕΟ, καθώς είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα και χρονοβόρα η διαδικασία μετάβασης στην απέναντι ηπειρωτική ακτή για τους κατόχους ΙΧ. 
Ζήτησε την αρωγή του Περιφερειάρχη για την κατασκευή οδικού δικτύου στους Αντίπαξους, το μοναδικό νησί του Ιονίου που δεν διαθέτει οδικό άξονα σύνδεσης από το ένα άκρο στο άλλο. Αναφερόμενος στο φλέγον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο Δήμαρχος Παξών ζήτησε την υποστήριξη της ΠΙΝ για την εκπόνηση μελετών και τη διεξαγωγή των διαγωνισμών μεταφοράς των απορριμμάτων. Καθώς οι Παξοί στερούνται Τεχνικών Υπηρεσιών ο Δήμος Κέρκυρας, βάσει νομοθεσίας, είναι εκείνος που πρέπει να βοηθήσει για τη σύνταξη της μελέτης μεταφοράς των απορριμμάτων, είπε ο Δήμαρχος, ζητώντας τη βοήθεια της ΠΙΝ για τη γρηγορότερη ανταπόκριση.

Όσον αφορά το αποχετευτικό, εξαιτίας αστοχίας έχει επιβληθεί στο Δήμο Παξών δημοσιονομική διόρθωση (πρόστιμο) ύψους περίπου 300.000 ευρώ, ποσό που αγγίζει το 1/3 των τακτικών εσόδων του Δήμου, ενημέρωσε ο κ. Βλαχόπουλος.
Τέλος ο Δήμαρχος Παξών ενημέρωσε για θέματα οδικού δικτύου και κυρίως για τις κατακρημνίσεις κοντά στο λιμάνι της Λάκκας, γεωλογικό φαινόμενο που εντείνεται με το χρόνο, εξαιτίας των θαλασσίων ρευμάτων.

Σε ζητήματα καθημερινότητας αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Λύχνος για το οδικό δίκτυο, την επούλωση των λακκουβών και τις διαγραμμίσεις. Ζήτησε συνεργασία για ένταξη προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ και το Interreg και ενημέρωσε για το αίτημα του Δήμου στο Πολεμικό Ναυτικό για την ανάδειξη του Φάρου. 
Για το κτιριακό πρόβλημα του Δημοτικού Σχολείου ενημέρωσε η Δ/ντριά του Ιωάννα Χρονοπούλου, για την ανάγκη λήψης μέτρων για τα αδέσποτα καθώς και τον καθαρισμό των μονοπατιών και την χαρτογράφησή τους η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φαίη Λύχνου. 
Παρέμβαση έκαναν επίσης ο πρ. Δήμαρχος Σπ. Μπογδάνος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της επιβολής προστίμου για το αποχετευτικό των Παξών, ο πρ. αντιδήμαρχος Θανάσης Κάγκας καθώς και κάτοικοι του νησιού για τα προβλήματα από το μπάζωμα των ρεμάτων, τη στήριξη και ασφάλεια των δρόμων και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη συντονισμού στα έργα των οργανισμών κοινής ωφέλειας. 

Για τους Αντίπαξους τα νέα είναι καλά, καθώς ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι ήδη είχε δεσμευτεί και στους απόδημους της Αθήνας για την παροχή βοήθειας στη δημιουργία οδικού άξονα στο νησί. «Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, είναι του Δήμου, αλλά καταλαβαίνουμε απόλυτα την ανάγκη και μπορούμε μέσω προγραμματικής σύμβασης να αναλάβουμε εμείς. Το καλοκαίρι του 2018 το οδικό δίκτυο των Αντιπάξων θα είναι όπως πρέπει», ενημέρωσε. 
Αναφορικά με το οδικό δίκτυο των Παξών, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην αυτοψία που πραγματοποίησε νωρίτερα και ενημέρωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις και βελτιώσεις.

Εξέλιξη υπάρχει και για την κινητή μονάδα ΚΤΕΟ, η οποία παρουσίασε πρόβλημα και χρειάζεται 90.000€ για την αποκατάστασή της. «Το επόμενο διάστημα θα ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία και θα αποκαταστήσουμε το πρόβλημα ώστε να ξεπεράσει το νησί το πρόβλημα που έχει με τη νομιμότητα των οχημάτων» δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος.

Αναφορικά με τα απορρίμματα ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε ότι θα πρέπει η κατάσταση που επικρατεί να διορθωθεί γρήγορα, να δημιουργηθούν Σταθμός Μεταφόρτωσης και «πράσινα σημεία», δράσεις ενταγμένες στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων. Ήδη ο Δήμος Παξών έχει καταθέσει δύο προτάσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν και θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. «Σας στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να εξαλειφθεί η επικρατούσα κατάσταση» δήλωσε ο Περιφερειάρχης. 
Για το λιμάνι της Λάκκας και τις κατακρημνίσεις η αρμοδιότητα ανήκει στον ΟΛΚΕ αλλά θα εξεταστεί η πιθανότητα χρηματοδότησης μελετών μέσω των διασυνοριακών προγραμμάτων. Τέλος ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ  της αναστήλωσης και ανάδειξης δύο βυζαντινών ναών, του Αγ. Στεφάνου και της Αγ. Μαρίνας, στον τομέα της ανάδειξης των πολιτιστικών και ιστορικών πόρων του νησιού.

Στη συνέχεια η ανιπεριφερειάρχης Ν. Πανδή και ο περιφερειακός σύμβουλος Σ. Βλαχόπουλος αναφέρθηκαν σε προγράμματα και δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το νησί όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου των Παξών, η αποκατάσταση ρεμάτων και οδών, η αναπαλαίωση κτιρίων με χρηματοδοτήσεις που προβλέπονται για τα μικρά νησιά και οι ευκαιρίες που παρέχει η Αγροδιατροφική σε κατοίκους και κυρίως νέους αγρότες που επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της ελιάς στους Παξούς.

Ο Περιφερειάρχης στη συνέχεια επισκέφθηκε το γήπεδο τένις που κατασκευάστηκε μέσω προγραμματικής σύμβασης με την ΠΙΝ στα Μαγαζιά Παξών, το λιμάνι της Λάκκας και τις δύο βυζαντινές εκκλησίες που θα αναδειχθούν μέσω ΕΣΠΑ, προχώρησε στους δρόμους του νησιού και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κατοίκους και επαγγελματίες των Παξών.