Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Ο κλάδος των εκπαιδευτικών αποχαιρετά το συνάδελφο Παύλο Βασιλάτο: Υπόδειγμα Δασκάλου και πρότυπο δημοκρατικής συμπεριφοράς

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
elme_ki@yahoo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, εκφράζοντας την οδύνη σύσσωμου του κλάδου των εκπαιδευτικών στο Νομό, αποχαιρετά το συνάδελφο, το φίλο, τον Άνθρωπο Παύλο Βασιλάτο, που μας «έφυγε» τόσο άδικα και πρόωρα. Συλλυπούμαστε την οικογένειά του και ιδιαίτερα τη σύζυγό του συνάδελφο Αγγελική Δελλαπόρτα και την κόρη τους Κωνσταντίνα – Χριστίνα.
Ο Παύλος Βασιλάτος ήταν μια πολύπλευρη προσωπικότητα: συνδικαλιστής, στέλεχος της ΕΛΜΕ-ΚΙ και για χρόνια επικεφαλής της ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας στο Νομό. Είχε εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αργοστολίου. Διατηρούσε δικό του blog. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το δεύτερο λογοτεχνικό έργο του. Την ενασχόληση με τα κοινά τη θεωρούσε υποχρέωση και καθήκον, αφού είχε την πεποίθηση πως μόνο έτσι μπορεί να βελτιωθεί η ζωή των συνανθρώπων μας.
Ο Παύλος Βασιλάτος υπηρέτησε την εκπαίδευση, πάνω από όλα, σαν Δάσκαλος των μαθηματικών, δίπλα σε όποιον είχε πρόβλημα. Έχει διατελέσει Διευθυντής στο Γυμνάσιο Μεσοβουνίων, μέλος του ΠΥΣΔΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης, μέλος Επιτροπών του Δήμου Κεφαλονιάς όπως είναι η Σχολική και η Παιδείας, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν Διευθυντής στο Λύκειο Σάμης. Στην ΕΛΜΕ-ΚΙ είχε τιμηθεί επανειλημμένα από τον κλάδο και είχε εκλεγεί πολλές φορές μέλος του ΔΣ (και στο Προεδρείο του), καθώς και αντιπρόσωπος σε συνέδρια της ΟΛΜΕ. 
Κύριο χαρακτηριστικό του ήταν το ενδιαφέρον του για τους μαθητές. Συχνά – πυκνά έχει αρθρογραφήσει για τα προβλήματά τους, τα οποία συναισθανόταν και νοιαζόταν να διαμορφωθούν όροι για να ξεπεραστούν. Ήταν συγκαταβατικός με τους συναδέλφους και είχε «ψηλά» τη σημασία της λειτουργίας του Συλλόγου Διδασκόντων. Σεβόταν τις συνδικαλιστικές διαφορές. Για τη στάση του αυτή αντιμετώπισε ανοίκειες επιθέσεις με στωικότητα και αξιοπρέπεια. Στάθηκε δίπλα στο σωματείο σε δύσκολες στιγμές και στήριξε σχεδόν το σύνολο των παρεμβάσεων της ΕΛΜΕ-ΚΙ. Να θυμηθούμε το ρόλο του στο να εντοιχιστεί αναμνηστική πλάκα στο σχολικό συγκρότημα της Σάμης προς τιμήν του ΕΠΟΝίτη Πέτρου Μιχαλάτου, τη στάση του ενάντια σε πρακτικές που οδήγησαν στο μαθητοδικείο τοπικά, την ανοιχτή τοποθέτησή του υπέρ του να μη «πεταχθούν» τα γραφεία της ΕΛΜΕ-ΚΙ έξω από τα σχολεία, τη στάση του ενάντια στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Αυτά και πολλά άλλα συγκροτούν ένα πρότυπο δημοκρατικής συμπεριφοράς, που οφείλουμε να τιμούμε διαχρονικά.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ προτείνει:
να χαρακτηριστεί η Τρίτη 27/6, μέρα της ταφής του συναδέλφου, από τη ΔΔΕ, ως μέρα πένθους για όλα τα σχολεία του Νομού.
να αποδοθεί το όνομα «Παύλος Βασιλάτος» στο Γενικό Λύκειο Σάμης.
Επίσης, θα προβεί στις παρακάτω ενέργειες:
θα παραστεί σύσσωμο το ΔΣ στην εξόδιο ακολουθία, την Τρίτη 27/6 και ώρα 5.30 μμ στα Φάρσα στην εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου και ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θα εκφωνήσει επικήδειο.
θα εναποθέσουμε ανθοδέσμη για το συνάδελφο (και θα στηρίξουμε την επιλογή της οικογένειας για προσφορά αντί στεφάνου χρημάτων στο Ορφανοτροφείο Αργοστολίου).
Είναι προφανές πως η εκδήλωση αποχαιρετισμού, που είχε προγραμματιστεί για το τέλος της σχολικής χρονιάς, την Τετάρτη 28/6 στο Εργατικό Κέντρο ακυρώνεται.
Αργοστόλι 26 Ιούνη 2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία