Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Δεν θυσιάζουμε την υγεία των μαθητών, για τα κέρδη των εταιριών κινητής τηλεφωνίας και όσων άλλων προσπορίζονται έσοδα

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ) elme_ki@yahoo.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την εγκατάσταση συμπλέγματος κεραιών κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς στην ταράτσα του ΟΤΕ στο Αργοστόλι, δίπλα στην κυριολεξία σε σχολικά συγκροτήματα (1ο – 2ο Δημοτικό Αργοστολίου, 1ο Γυμνάσιο και Ειδικό Γυμνάσιο), πολύ κοντά σε άλλα σχολεία, σε χώρους μαζικής συγκέντρωσης εργαζομένων (ο ίδιος ο ΟΤΕ, υπηρεσίες Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Δήμου, δικαστήρια) αλλά και σε χώρους συνάθροισης, αφού πολύ κοντά είναι η πλατεία Αργοστολίου και ο κεντρικός εμπορικός δρόμος (λιθόστρωτο). Το σύμπλεγμα αυτό προστίθεται σε άγνωστο αριθμό κεραιών που λειτουργούν στα κρυφά και χωρίς άδεια στην πόλη.


Παρά το γεγονός ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια από τις εταιρίες να υποβαθμίσουν τους κινδύνους που προκαλούνται, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χαρακτηρίσει τις ασύρματες ακτινοβολίες που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας ως «πιθανά καρκινογόνες». Υπάρχει μεγάλη συζήτηση (και αντιπαράθεση) στο πλαίσιο της επιστημονικής κοινότητας για το μέγεθος της βλάβης στον ανθρώπινο οργανισμό, για τις ασθένειες που «τροφοδοτούνται» αλλά και για μια σειρά άλλες συνέπειες. Υπάρχουν σημαντικά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία παλμικής διαμόρφωσης, σαν αυτά που παράγουν οι κεραίες κινητής, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία, με μακροχρόνια έκθεση σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα πιο σύγχρονα δίκτυα 3G και 4G παρέχουν πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων από εκείνα προηγούμενων γενιών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ενώ υπάρχει η επιστημονική – τεχνική δυνατότητα ώστε οι κεραίες αυτές να καταργηθούν, ακόμη και να περιοριστούν οι συνέπειές τους, όλα θυσιάζονται στο βωμό των κερδών των ίδιων των εν λόγω εταιριών αλλά και του κεφαλαίου που τις χρησιμοποιεί περισσότερο (πχ τουριστικό κεφάλαιο – ξενοδοχεία – επισιτισμός – αγορές και συναλλαγές μέσω internet). Η λαϊκή οικογένεια και ακριβοπληρώνει τις υπηρεσίες των εταιριών και η ζωή της βρίσκεται εκτεθειμένη, κάτι που αποδεικνύεται και από τα λεγόμενα εργατικά «ατυχήματα». Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά θεωρούνται πιο ευάλωτα στις τεχνητές ακτινοβολίες είναι ανεπαρκέστατη η νομοθεσία και οι κανόνες για την τοποθέτηση και τη λειτουργία τους. Απλά καθορίζεται πως αν η κεραία είναι σε απόσταση ως 300 μέτρα από ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού πρέπει τα όρια έκθεσης του κοινού να μην ξεπερνούν το 60% των τιμών που καθορίζονται από σχετική ΚΥΑ (ενώ για το γενικό πληθυσμό τα όρια έκθεσης δεν πρέπει να ξεπερνούν το 70% των τιμών που καθορίζει η ΚΥΑ). Αυτό σημαίνει πως υπάρχει «πράσινο φως» για λειτουργία ακόμη και δίπλα σε σχολεία. Επιπλέον, μόνο οι νέες παιδικές χαρές που δημιουργούνται υποχρεωτικά πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 μέτρων από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Δηλαδή, υπάρχει εξαίρεση της κύριας παιδικής χαράς (στην πλατεία Αργοστολίου) αφού είναι παλιά!!! Με βάση τα προηγούμενα κράτος – κυβερνήσεις και τοπική διοίκηση «παίζουν» με τη «νομιμότητα», όπως έγινε παλιότερα με τις αντιδράσεις για την κεραία στη Σάμη, βάζοντας πλάτη στα σχέδια των εταιριών.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση μόνο η κινητοποίηση των εργαζόμενων, των γονιών, των μαθητών μπορεί να προστατέψει την υγεία και την ασφάλεια του λαού και των παιδιών του. Ο δρόμος ανάπτυξης της πλουτοκρατίας, που δε διστάζει σε τίποτε προκειμένου να αυγατίσει τα κέρδη της, δεν είναι ο δικός μας δρόμος. Νόμος για μας είναι το δίκιο του εργάτη.

Ήδη το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, από κοινού με το τοπικό Εργατικό Κέντρο (ΕΚΚΙ), πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΤΕ την μέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Θα συνεχίσουμε.

Για το λόγο αυτό στη σύσκεψη γονέων - μαθητών που έχουμε καλέσει για τα προβλήματα της νέας σχολικής χρονιάς, το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη και ώρα 8.30 μμ στα γραφεία της ΕΛΜΕ-ΚΙ (3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου), ένα από τα θέματα που θα θέσουμε είναι η κλιμάκωση της δράσης για το θέμα των κεραιών. Σε συντονισμό με το ΕΚΚΙ θα δώσουμε την απάντηση που πρέπει.

Διεκδικούμε:

- Την απομάκρυνση του συγκεκριμένου συμπλέγματος κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

- Την παροχή πλήρους ενημέρωσης για το σύνολο των «φανερών» και «κρυφών», «νόμιμων» και «παράνομων» κεραιών που βρίσκονται στο Νομό μας και τη λήψη ανάλογων μέτρων.

- Την απαγόρευση εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας κοντά σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, δημοτικά στάδια, νοσοκομεία, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους συνάθροισης, προτάσσοντας την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αργοστόλι 14/9/2017

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία