Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΛΑ.ΣΥ. ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Π.Ι.Ν..

Η προτεινόμενη τροποποίηση του Οργανισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων βαδίζει στο δρόμο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης όλων των τελευταίων κυβερνήσεων. Αυτόν των συγχωνεύσεων και καταργήσεων Διευθύνσεων και Τμημάτων του Δημοσίου, των προσαρμογών με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) για ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, χωρίς ελεγκτικά εμπόδια, για την προώθηση και στήριξη τομέων και κλάδων της οικονομίας που προκρίνει, όπως τον τουρισμό. Ταυτόχρονα υποτάσσεται και προσαρμόζεται στην υπάρχουσα τραγική υποστέλεχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας και στη συνεχιζόμενη «απαγόρευση» των προσλήψεων, στη συνεχή αφαίρεση δικαιωμάτων.


Αυτά υποδηλώνονται από τα παρακάτω αναφερόμενα σημεία στην προτεινόμενη τροποποίηση του Οργανισμού:

Την μείωση από 6 σε 4 των Γενικών Δ/νσεων. Την υποβάθμιση των Υπηρεσιών του πρωτογενούς τομέα (Αγροτική Οικονομία και Κτηνιατρική) και την ενοποίησή τους σε μια Γενική Δ/νση με αυτές του Τουρισμού και της Ανάπτυξης, υποτάσσοντας δηλαδή τον πρωτογενή τομέα και τα συμφέροντα αγροτών και κτηνοτρόφων στο τουριστικό κεφάλαιο.
Σε αυτή εξάλλου την κατεύθυνση πρωτοστάτησε η Περιφερειακή Αρχή και έφτιαξε πρόσφατα μαζί με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ», με διακριτικό τίτλο «Ιόνια Γη».

Την συνένωση δύο καίριων Τμημάτων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), του Τμήματος Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής και του Τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, δημιουργώντας ένα Τμήμα με τεράστιο όγκο αρμοδιοτήτων. Να σημειωθεί ότι το νέο αυτό Τμήμα προέρχεται από 5 Τμήματα που υπήρχαν πριν τον «Καλλικράτη»!!!


Την κατάργηση αρμοδιοτήτων σχεδόν όλων των Τμημάτων των ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων (πλην Κέρκυρας) με πιο χαρακτηριστική την αφαίρεση όλων των αρμοδιοτήτων από τα Τμήματα Αλιείας που θα δυσχεράνει ακόμα παραπέρα, την εξυπηρέτηση των πολιτών σε μια Περιφέρεια με νησιωτικά χαρακτηριστικά.
4. Την συνένωση ανόμοιων Τμημάτων, προκειμένου να προσπαθήσει να «μπαλώσει» την τραγική έλλειψη προσωπικού, όπως πχ η συνένωση των Τμημάτων Δια Βίου Μάθησης-Παιδείας και Απασχόλησης σε ένα Τμήμα και η ένταξή του στη Δ/νση Κοιν. Μεριμνας και Υγείας!!!, η κατάργηση της Δ/νσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής…., η συνένωσή της με την Δ/νση Εξηπηρέτησης του πολίτη, η ενοποίηση 4 Τμημάτων της Πληροφορικής σε 1!!! κλπ.
Την κατάργηση του Τμήματος Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες (πλην Κέρκυρας), η οποία μάλιστα προκαλεί τεράστια ερωτηματικά. Την ίδια ώρα που οι αμφισβητήσεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς δημοσίων εκτάσεων βάζουν φωτιές στα νησιά, η Περιφερειακή Αρχή διευκολύνει με αυτό τον τρόπο τις καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων, δυσχεραίνει ακόμα πιο πολύ την προστασία των επικοιστικών δημοσίων εκτάσεων. Να σημειωθεί ότι στο αντίστοιχο Τμήμα πχ της ΠΕ Κεφαλληνίας τηρείται αρχείο απαλλοτριώσεων για την αποκατάσταση ακτημόνων μετά τους σεισμούς του 1953.
Το δικαίωμα της Περιφερειακής Αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 14 του Σχεδίου του Νέου Οργανισμού, με απόφαση της «να ασκούν υπάλληλοι των τμημάτων Κτηνιατρικής και Αλιείας αρμοδιότητες του τμήματος εκτός της έδρας τους»!!!, δηλαδή να ξεσπιτώνονται…, τη στιγμή μάλιστα, που τα προβλήματα μετακίνησης ανάμεσα στα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είναι τεράστια και ιδιαίτερα τον Χειμώνα.
Η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων ήταν από τις πρώτες Περιφερειακές Αρχές που προχώρησαν σε αυθαίρετες μετακινήσεις υπαλλήλων, που έστελναν υπαλλήλους από υπηρεσία σε υπηρεσία, με την αυταπάτη ότι έτσι θα λυθούν τα προβλήματα υποστελέχωσης  και τώρα έρχεται να προχωρήσει παραπέρα… Θέλει να στέλνει τους υπαλλήλους και από νησί  σε νησί!!!

Εδώ δεν έφταναν οι υπάλληλοι για ένα νησί, θα φτάνουν για δύο;

Αλλά φαίνεται πως δεν τους ενδιαφέρει, ούτε η εντατικοποίηση της δουλειάς, ούτε τα οικογενειακά και προσωπικά προβλήματα των υπαλλήλων.

Διαφωνούμε με την προτεινόμενη τροποποίηση του Οργανισμού και ζητάμε:

Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να στελεχωθούν όλες οι Υπηρεσίες.
Να μην γίνουν καταργήσεις – συνενώσεις Γενικών Δ/νσεων, Δ/νσεων και Τμημάτων.
Να ασκούν το σύνολο των αρμοδιοτήτων όλες Δ/νσεις και τα Τμήματα όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Να διαγραφεί από το σχέδιο του νέου ΟΕΥ η παράγραφος 3 του άρθρου 14 που δίνει την δικαίωμα να γίνεται «Ορισμός με απόφαση Περιφερειάρχη υπαλλήλων των Τμημάτων Κτηνιατρικής και Αλιείας να ασκούν για ορισμένο διάστημα αρμοδιότητες του Τμήματος εκτός της έδρας τους».
13/9/2017    
 Γραφείο Τύπου
Λαϊκής Συσπείρωσης Ι.Ν.