Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Ε.Α.Σ. : Ολοκληρώθηκε η 4η Συνάντηση για το Ελαιόλαδο


      Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι, με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 4η διακρατική Συνάντηση των επιστημονικών εταίρων για το Πρόγραμμα  ECOLIVE «Ψηφιακή Εκπαίδευση στην Παραγωγή Βιολογικού Ελαιολάδου» που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 10 Οκτωβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Αντιπεριφέρειας στο Αργοστόλι - την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς. 

      Το Πρόγραμμα ΕCOLIVE υλοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Στρατηγικής Σύμπραξης Erasmus+, με τη συμμετοχή έξι Οργανισμών από Μεσογειακές Χώρες και συγκεκριμένα από Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία και Ιταλία για την χρονική περίοδο 2015 – 2018 και απαντά με επιτυχία στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την προώθηση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στον αγροτικό τομέα τροφίμων.  Οι προηγούμενες τρεις Συναντήσεις διεξήχθησαν στην Ραγκούσα, στην Αθήνα και στην Άγκυρα.
      Κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνάντησης τέθηκαν οι βάσεις για την επικείμενη Εκπαίδευση και Κατάρτιση ντόπιων Ελαιοπαραγωγών, συνεταιρισμένων και μη, στην παραγωγή, την πιστοποίηση και την εμπορία Βιολογικού Ελαιολάδου μέσω χρήσης νέων τεχνολογιών.
      Επιπλέον, οι επιστημονικοί εταίροι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν συστάδες ελαιοδέντρων ντόπιων ποικιλιών και αρκετά «ζωντανά αρχαία» ελαιόδεντρα ηλικίας ακόμη και χιλιάδων ετών που αποδίδουν ακόμη και σήμερα τους καρπούς τους, σε διάφορα σημεία του νησιού όπως, στη Βαλλιάνειο Γεωργική Σχολή, στη Κρανιά, στα Τρωϊαννάτα και στα χωριά της Λειβαθούς, ενώ παράλληλα εντυπωσιάσθηκαν με τις ιδιωτικές συλλογές κατά την επίσκεψη – ξενάγηση τους στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο καθώς και στη Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη όπου συζητήθηκε πιθανή μελλοντική συνεργασία σε μαθησιακά προγράμματα μέσω νέων τεχνολογιών.   
       Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης συμμετέχοντας ως εταίρος στο διακρατικό Πρόγραμμα ECOLIVE καλεί όσους ΘιακοΚεφαλλονίτες Ελαιοπαραγωγούς επιθυμούν να ενισχύσουν τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε κάθε βήμα παραγωγής Βιολογικού Ελαιολάδου να απευθύνονται στον Ε.Α.Σ. (υπεύθυνος  Δρ. Σ. Α. Θεοτοκάτος).
                     Από  τον  Ε.Α.Σ.  Κεφαλληνίας  &  Ιθάκης