Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
elme_ki@yahoo.gr

Μαζική – μαχητική ήταν η κινητοποίηση των σχολείων του Ληξουρίου με καταλήψεις, συγκέντρωση και πορεία με κεντρικά αιτήματα τις σύγχρονες ασφαλείς υποδομές (να κτισθούν άμεσα νέο Λύκειο και μηχανουργείο ΕΠΑΛ, επισκευή με το νέο αντισεισμικό κανονισμό των υπόλοιπων σεισμόπληκτων σχολείων), διεκδίκηση για επαναλειτουργία των τμημάτων που καταργήθηκαν (ειδικότητα ψυκτικών στη Γ΄ τάξη του ΕΠΑΛ, ένα τμήμα γενικής παιδείας στο ΓΕΛ κοκ) και απαίτηση για πλήρη κάλυψη των κενών σε γενική και ειδική αγωγή με τις απαραίτητες προσλήψεις. Την ίδια ώρα αντιπροσωπεία αποτελούμενη από μέλη των ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, της Ένωσης Γονέων Κεφαλονιάς, του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, της Συνομοσπονδίας Επτανησιακών Σωματείων και του Συλλόγου Φαρακλάδων «η Εύγερος», της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών Ωρομισθίων, των Συλλόγων Γονέων του Γυμνασίου και Λυκείου Ληξουρίου, του 15μελούς των μαθητών του Γυμνασίου και εκπρόσωπος των μαθητών του ΓΕΛ Ληξουρίου πραγματοποίησε παράσταση στο Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να παραδώσει δύο ψηφίσματα: ένα το επικαιροποιημένο πλαίσιο αιτημάτων για τους σεισμόπληκτους μαθητές και ένα δεύτερο με αιχμή τις σχολικές υποδομές της Παλικής και της πόλης του Ληξουρίου.

Η αντιπροσωπεία των μαζικών φορέων του Νομού συναντήθηκε με τρεις συνεργάτες του υπουργού και υφυπουργού παιδείας. Τον κ. Μουστάκα για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, τον κ. Κασσιανό για την ειδική αγωγή και την κ. Μαρίνη για την γενική εκπαίδευση. Η αντιπροσωπεία τόνισε πως τέσσερα χρόνια μετά τους σεισμούς ο αποχαρακτηρισμός του Νομού από σεισμόπληκτο που έγινε με ευθύνη της συγκυβέρνησης συνοδεύτηκε με μια άνευ προηγουμένου επίθεση στις σχολικές υποδομές. Είναι επικίνδυνη, τονίστηκε, η πολιτική για επιστροφή στην «κανονικότητα» της πρότερης κατάστασης με μικροεπιδιορθώσεις που φθάνουν μέχρι την απαίτηση των ΚΤΥΠ να μη γίνει το νέο σχολείο στο Ληξούρι που ήδη έχει δρομολογήσει κάτω από τους αγώνες η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με «βάλτωμα» για το μηχανουργείο του ΕΠΑΛ, με καθυστερήσεις στην έναρξη των έργων για τα σεισμόπληκτα σχολεία και τις αθλητικές υποδομές που μπορούν να επισκευαστούν σε όλη την κλίμακα του Νομού. Η επίθεση αυτή, μέσα στο γενικότερο αντιλαϊκό πλαίσιο και των νόμων που έχουν θεσμοθετήσει οι κυβερνήσεις διαχρονικά, συνδυάστηκε φέτος με τις καταργήσεις τμημάτων, τις ελλείψεις σε προσωπικό, τα προβλήματα στην ειδική αγωγή κοκ. Ιδιαίτερα καυτηριάστηκε η υφαρπαγή των χρημάτων των κωδικών για στους σεισμόπληκτους, ενώ, ακόμη, επισημάνθηκαν τα σοβαρά προβλήματα τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και στη μεταφορά των μαθητών. Επίσης, ειδική αναφορά έγινε για την περικοπή τμημάτων στην Ιθάκη και για την ανάγκη έγκρισης δύο τάξεων υποδοχής στο ΓΕΛ Πάστρας.
Οι συνεργάτες του Υπουργείου Παιδείας προσπάθησαν να αποποιηθούν την πολιτική ευθύνη, στο όνομα της αποκέντρωσης των ευθυνών ανάμεσα σε κυβέρνηση, υπουργεία, τοπική διοίκηση και άλλους φορείς. Διαρκώς αναφέρονταν στα στενά οικονομικά περιθώρια και στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες αλλά και στο νομοθετικό πλαίσιο (!!!) που ναι μεν θέσπισε η κυβέρνηση αλλά που υποστήριξαν πως κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, χωρίς «ακρότητες», να υπερκερνούν!!! Το Υπουργείο Παιδείας, είπαν, δε μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να πιέζει όπου χρειάζεται!!!
Συγκεκριμένα είπαν:
1. Το νέο ΓΕΛ και το νέο μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου, αλλά και όλες οι επισκευές και γενικά οι σύγχρονες υποδομές σε όλη την κλίμακα του Νομού είναι ανάγκη την οποία αναγνωρίζουν και στηρίζουν το να προχωρήσουν τα έργα. Θα μεταφέρουν τη θέση τους αυτή στους κ. Μπαξεβανάκη και Γαβρόγλου, προκειμένου να παρθεί πολιτική απόφαση και να γίνουν οι ενδεδειγμένες ενέργειες. 
2. Εκ παραδρομής δεν υπήρξε έγκριση της ειδικότητας ψυκτικών στη Γ΄ τάξη ΕΠΑΛ Ληξουρίου και το θέμα θα λυθεί άμεσα. Ταυτόχρονα θα επανεξετάσουν την περικοπή του τμήματος γενικής παιδείας στην Α΄ τάξη του ΓΕΛ Ληξουρίου αλλά και τμήματα που κόπηκαν στην Ιθάκη και αλλού.
3. Είναι όντος ταλαιπωρία για τους μαθητές οι όροι με τους οποίους γίνεται η μεταφορά των μαθητών στο Ενιαίο Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Αργοστολίου αλλά θα πάρει μήνες η αντιμετώπιση, με δεδομένο, όπως υποστήριξαν, πως πρόκειται για νέο σχολείο που ιδρύθηκε.
4. Τα μεγάλα κενά στην παράλληλη στήριξη της πρωτοβάθμιας προέρχονται από παραδρομή για την Α΄ Κεφαλονιάς με ευθύνη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστούν με τους διορισμούς που θα γίνουν την 1η Νοέμβρη.
5. Εφόσον στη Σάμη υπάρχει τμήμα, στο εκεί δημοτικό σχολείο, με 25 μαθητές και 6 διαγνωσμένα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες είναι παράνομο το να μην «σπάει» (ενώ έχει ζητήσει το σχολείο να υπάρξει χωρισμός τμήματος). Θα εξετάσουν τα δεδομένα και θα αποφανθούν.
Με βάση τα παραπάνω το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί σε συνέχεια και κλιμάκωση τον αγώνα. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει από τη σύγκρουση με την πολιτική των μονοπωλίων, που στερεί τη μόρφωση για τα κέρδη και τα φληναφήματα περί «δίκαιης ανάπτυξης». Στις 30 Οκτώβρη όλες κι όλοι στο παγκεφαλληνικό συλλαλητήριο 11 πμ έξω από την πρώην Νομαρχία (υπάρχει τρίωρη στάση).
Αθήνα 19/10/2017
Το Διοικητικό Συμβούλιο