Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

«Βρυχάται» ξανά ο Λέων της Παλμύρας

Ο «Λέων της Αλ Λατ» είναι ένα ηλικίας 2.000 ετών άγαλμα από ασβεστόλιθο, τοποθετημένο, στην αρχαιότητα, στην είσοδο του ναού της θεάς Αλ Λατ και, στις μέρες μας, στην είσοδο του Μουσείου της Παλμύρας, να καλωσορίζει τους επισκέπτες.

Μετά την κατάληψη της πόλης από τον ISIS, το 2015, ο «Λέων της Αλ Λατ» καταστράφηκε. Ήταν απομεινάρι προ-ισλαμικού πολιτισμού και, ως εκ τούτου, δεν είχε λόγο ύπαρξης. Επιπλέον, ήταν πολύ ογκώδες για να πωληθεί σε ξένους συλλέκτες αρχαιοτήτων, όπως τόσα και τόσα τα οποία διοχέτευσε στην παράνομη αγορά έργων τέχνης ο ISIS.


Τώρα, ο «Λέων της Αλ Λατ», αποκατεστημένος, εκτίθεται στο Μουσείο της Δαμασκού, όπου θα παραμείνει έως ότου επιστρέψει μια μέρα για να καλωσορίζει εκ νέου του επισκέπτες στο Μουσείο της Παλμύρας. Η αποκατάσταση έγινε έπειτα από δυο μήνες εργασίας, υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Μπάρτος Μαρκόφσκι, ο οποίος συνεργάστηκε με το «Emergency Safeguarding of the Syrian Cultural Heritage» της Unesco, μια πρωτοβουλία η οποία χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να παρακολουθεί, καταγράφει και προστατεύει την πολιτισμική κληρονομιά της Συρίας.

«Βρυχάται» ξανά ο Λέων της Παλμύρας

«Βρυχάται» ξανά ο Λέων της Παλμύρας

«Ήταν, διεθνώς, γνωστό ως ένα σύμβολο της Παλμύρας» είπε, σε συνέντευξη Τύπου, ο Μαρκόφσκι. «Είναι ένα εξαιρετικό άγαλμα. Δεν υπάρχουν πια τέτοια αγάλματα στην Παλμύρα» συμπλήρωσε. Και δήλωσε, στο Reuters, ότι περίπου το 50% του αποκατεστημένου αγάλματος είναι το αρχικό.

Τον «Λέοντα της Αλ Λατ» ανέσκαψαν, το 1977, Πολωνοί αρχαιολόγοι από τα ερείπια της αρχαίας Παλμύρας. Και αποκατέστησαν το άγαλμα, για πρώτη φορά. Τώρα, για δεύτερη φορά, πάλι Πολωνός αρχαιολόγος διηύθυνε τις εργασίες αποκατάστασης.

Μια αντιλόπη ανάμεσα στα δύο μπροστινά πέλματα του Λέοντα υπογραμμίζει τον ρόλο του ως ισχυρού προστάτη. Μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC, στο αριστερό πέλμα υπάρχει η επιγραφή - σε παλμυρηνή γλώσσα και γραφή - «Ας έχει τις ευλογίες της Αλ Λατ όποιος δεν χύνει αίμα σ' αυτό το ιερό».