Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης: Συγκλόνισε ο Δημήτρης Φιοραβάντες! "Άστραψε και Βρόντηξε" ο Στέλιος Σπαθής!

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, η 10η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης.
Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, ήταν:
"ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

1) Αποδοχή επιχορηγήσεων
Εισήγηση: Οικονομική Υπηρεσία

2Τροποποίηση Προϋπολογισμού έτους 2019
Εισήγηση: Οικονομική Υπηρεσία

3) Αποδοχή Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» βάσει του άρθρου 91 του Ν. 4583/20 18
Εισήγηση: Εντεταλμένη Σύμβουλος κ. Εριγώνη Βαλσάμου

4) Αποδοχή παραχώρησης Ι.Χ. αυτοκινήτων από τον Ο.Κ.Α.Π. στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»  
Εισηγητής: Εντεταλμένη Σύμβουλος κ. Εριγώνη Βαλσάμου

5) Δημιουργία συνδέσμου ΟΚΑΠ
Εισηγητής: Εντεταλμένη Σύμβουλος κ. Εριγώνη Βαλσάμου

6) Λήψη απόφασης για αποδοχή των όρων της πρόσκλησης και έγκριση υποβολής αίτησης χρηματοδότησης στο πλαίσιο της υπ’ αριθ. πρωτ. 4721/23.1.2019 πρόσκλησης V του Υπουργείου Εσωτερικών του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, Άξονας προτεραιότητας: «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων» με τίτλο «Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για την δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των δήμων της χώρας»
Εισήγηση: Τεχνική Υπηρεσία

7) Λήψη απόφασης για αποδοχή των όρων της πρόσκλησης και έγκριση υποβολής αίτησης χρηματοδότησης στο πλαίσιο της υπ’ αριθ. πρωτ. 29816/18-04-2019 πρόσκλησης VIII του Υπουργείου Εσωτερικών του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, Άξονας προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων» με τίτλο: «Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της χώρας»
Εισήγηση: Τεχνική Υπηρεσία

8)Λήψη απόφασης για αποδοχή των όρων της πρόσκλησης και έγκριση υποβολής αίτησης χρηματοδότησης στο πλαίσιο της υπ’ αριθ. πρωτ. 42256/3.6.2019 πρόσκλησης Χ του Υπουργείου Εσωτερικών του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, Άξονας προτεραιότητας: «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων» με τίτλο: «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς»
Εισήγηση: Τεχνική Υπηρεσία

9) Λήψη απόφασης για αποδοχή των όρων της πρόσκλησης και έγκριση υποβολής αίτησης χρηματοδότησης στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. Πρωτ. 29878/18-04-2019 πρόσκλησης IΧ του Υπουργείου Εσωτερικών του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, Άξονας προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων» με τίτλο: «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες»
Εισήγηση: Τεχνική Υπηρεσία

10) Αίτημα Α.Ο. ΣΑΜΗΣ για παραχώρηση αίθουσας γυμναστηρίου Γυμνασίου-Λυκείου Σάμης
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Αντώνιος Καλλιβωκάς

11) Ορισμός δύο Δημοτικών Συμβούλων στην Επιτροπή Διενέργειας Δημοπρασιών για το έτος 2020
Εισηγητής: κ. Δήμαρχος

12) Ορισμός δύο Δημοτικών Συμβούλων στην Επιτροπή εκτίμησης ακινήτων για το έτος 2020
Εισηγητής :κ. Δήμαρχος".
Στην αρχή της Συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Μάκης Μονιάς, απάντησε στην επιστολή του Δημοτικού Συμβούλου και επικεφαλής της Παράταξης "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ", Παντελή Αμούργη, προς τα ΜΜΕ.
Ο Δήμαρχος τόνισε, πως η  εισήγηση του κ. Αμούργη για τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Πύλαρο, γιατί δεν έγινε δεκτή από το Δ.Σ..

Η επιστολή του κ. Αμούργη: 

"Δάσκαλε που δίδασκες…

Με αφορμή τη σύγκληση του από 9.12.2019 δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σάμης, όπου με την υπ αριθμ. 42/2019 ομόφωνη απόφασή του δεν έγινε αποδεκτή η κατατεθειμένη πρόταση (και ως εισήγηση από τον Δήμαρχο Σάμης) από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, ήτοι η Τεχνική έκθεση περιγραφής προσωρινών εργασιών για μετριασμό των επιπτώσεων των πλημμυρικών φαινομένων στον οικισμό Αγίας Ευφημίας, οφείλουμε ως παράταξη που σέβεται πρωτίστως τους δημότες και δευτερευόντως τον εαυτό της να αναφέρουμε το εξής αντιφατικό γεγονός:


Από τη μία, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας απέρριψε την εν λόγω τεχνική έκθεση λόγω κυρίως της προσωρινότητας των υπό πρόταση μέτρων, από την άλλη δεν έγινε δεκτή η πρόταση της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ (αρ. πρωτ. 1942/2016), όπου ζητείται η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων με σοβαρή ανάληψη πρωτοβουλιών και δη με την αποστολή επιστολής του Δήμου μας προς την Περιφέρεια Ιονίων νήσων, ώστε να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Η Περιφέρεια και κανείς επίσης αρμόδιος φορέας δεν πρέπει να λησμονά ότι η περιοχή μας έχει κηρυχθεί ουκ ολίγες φορές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των δυσάρεστων συνεπειών των έντονων βροχοπτώσεων, που πλήττουν περιουσίες συνανθρώπων μας και απειλούν ζωές.

Το προτεινόμενο σχέδιο επιστολής προς την Περιφέρεια κοινοποιήθηκε προς τον δήμαρχο του δήμου μας με δυστυχώς καμία απόκριση επ’ αυτού. Όμως, επειδή ουδέν κρυπτόν μένει υπό τον ήλιον, σας παραθέτουμε εδώ μία ακόμη ενέργειά μας, η οποία παρουσιάστηκε ως φωνή βοώντος εν τη ερήμω.


ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

Με αφορμή αφενός τη λήψη αρνητικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σάμης της 9ης Δεκεμβρίου 2019 επί του ζητήματος που φέρει τον τίτλο: «ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ», ήτοι των προσωρινών μέτρων αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή της Αγίας Ευφημίας και αφετέρου την επίσης αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Ευφημίας της 5.12.2019 επί του ιδίου θέματος, σας καλούμε όπως αντιμετωπιστεί το ακανθώδες πρόβλημα των πλημμυρών με πρόθεση μόνιμης επίλυσης και όχι με την εφαρμογή προσωρινών μέτρων αμφισβητούμενης απόδοσης. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα πορίσματα της με αρ. πρωτ .20938/4980/2017 Τεχνικής Έκθεσης Ελέγχου του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφέρειάς σας, ήτοι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και να εξεταστεί μεταξύ άλλων η εναρμόνιση της εταιρείας αιολικής ενέργειας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ ΑΕ» με τις επιταγές της ως άνω έκθεσής σας σχετικά με τις διαπιστωθείσες παραβάσεις.

Είναι φανερό, εξάλλου, ότι απαιτείται εκπόνηση τεχνικής μελέτης, η οποία θα αποσκοπεί στη σοβαρή και μόνιμη διευθέτηση του προκείμενου ζητήματος αφενός και αφετέρου θα επιδείξει εμμέσως πλην σαφώς τους κυρίως υπεύθυνους της άβολης και επικίνδυνης κατάστασης, στην οποία βρίσκεται με κάθε νεροποντή η περιοχή της Αγίας Ευφημίας Πυλάρου.

Επομένως, εκ των ως άνω αναφερομένων προκύπτει ανενδοίαστα η ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής αντιμετώπισης των καταστροφικών συνεπειών από τα πλημμυρικά φαινόμενα που πλήττουν κατ’ εξακολούθηση τα τελευταία χρόνια τις περιουσίες των επιχειρηματιών της περιοχής και απειλούν τις ζωές των κατοίκων της. Άλλωστε, από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και σήμερα οι προαναφερόμενες ζημίες ήδη έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και με το δεδομένο ότι ο χειμώνας έχει ήδη καταφτάσει, θα πρέπει προταθεί η συντομότερη και αποτελεσματικότερη λύση.



Πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθούμε, ότι, για να σωθούμε, δεν χρειάζονται ωφελιμιστικές τακτικές. Το αντίθετο. Το συμφέρον του τόπου μας και εν γένει ολόκληρης της πατρίδας είναι η πυξίδα του κάθε πολίτη και πολιτικού, που πρέπει να οδηγεί την οποιαδήποτε κίνησή του. Οι μειοψηφίες πρέπει να ακούγονται και γιατί όχι και να εισακούγονται, διότι, πολλές φορές, η πιο ξεκάθαρη και νηφάλια φωνή έρχεται μακριά από τους πολλούς.

Αλήθεια, γιατί αρνείται η δημοτική αρχή να προβεί σε μία ενέργεια, που ουσιαστικά η ίδια επικροτεί; Κοινή πρόθεση όλων δεν αποτελεί και πρέπει να αποτελεί η υπεύθυνη και μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος;
Παντελής Αμούργης"

Ο Δήμαρχος επίσης, ενημέρωσε το Σώμα, πως έχει τη διαβεβαίωση από την Αντιπεριφέρεια, ότι  η μελέτη για τον αγωγό στη Πύλαρο, θα επικαιροποιούνταν εντός της εβδομάδας που μας πέρασε.
Ενημέρωσε επίσης το Σώμα για τις επαφές που είχε στην Αθήνα με τους υπουργούς  Εσωτερικών και Ανάπτυξης για θέματα που αφορούν στον Δήμο Σαμης.
Στη συνέχεια τον λόγο ζήτησε και πήρε ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Σάμης,  Δημήτρης Φιοραβαντες , ο οποίος  πραγματικά συγκλόνισε όσους βρίσκονταν στην αίθουσα. 
Ο κ.  Φιοραβαντες αναφέρθηκε στο χρέος που του "φόρτωσαν,  όπως ειπε απo την ΚΕΤΑΠ του   πρωην Δημου Σάμης ( περίοδος Βαλλετα )  όταν αρρώστησε και νόμιζαν πως θα πεθάνει..
Ένα χρέος 194.000 ευρώ, το οποία "δημιουργηθηκε από τιμολόγια μουφα" σε περίοδο που ο ίδιος δεν είχε καμία ανάμειξη με την εν λογω Δημοτική Επιχείριση.
Αποτέλεσμα αυτού, να κινδυνευει να χάσει το σπίτι του και "να μείνει η ρετσινιά γι αυτόν και την γυναίκα του για πάντα.
Αναφέρθηκε, στη περιπετεια που είχε για το ίδιο θέμα με το ΣΔΟΕ , την Εφορία και την Δικαιοσύνη γενικότερα.

Τελικά πριν από λίγους μήνες, ο κ. Φιοραβαντες, αθωώθηκε από το Εφετείο Πατρών για την υπόθεση.
Μια υπόθεση "που ;ήταν πλεκτάνη και μου την φόρτωσαν, Παρισης, Κωνσταντακης και ο μεγάλος πολιτικός της Σάμης", όπως χαρακτηριστικά είπε, συμπληρώνοντας, "μου φόρτωσαν υπόθεσή άλλου Δημοτικού Σύμβουλου, νομίζοντας, πως θα πεθάνω. Αυτό είναι πρωτοφανής αλητεία"
Στις τοποθετήσεις τους τόσο ο Δήμαρχος τόσο και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον κ. Φιοραβαντε,
Για το θέμα, "άστραψε και βρόντηξε" ο Στέλιος Σπαθης, ο οποίος μίλησε για "καραμπινάτη υπόθεση πλαστών τιμολογίων" ( 40 τον αριθμό) "τα οποία κάποια από αυτά κόπηκαν σε άνθρωπο που τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν στην φυλακή"
Μίλησε δε και για το "μπουλινγκ" που δέχτηκε η παράταξή του προεκλογικά "που ακόμα και σήμερα, από κάποιους συνεχιζεται"
Κλείνοντας το θέμα, ο κ. Φιοραβαντες, ευχαρίστησε τον Δημαρχο και το Σώμα, για την υποστήριξη προς το πρόσωπό του.
Ο Δήμαρχος, απατώντας στον Στέλιο Σπαθη, δήλωσε πως δεν έχουν καμιά σχέση αυτα που λέγονται με τη παράταξη αυτή και ζήτησε τη συμπόρευση όλων για το καλό του Δήμου, κάτι που ο κ. Σπαθης, δήλωσε πως είναι δεδομένη από τη παραταξη του.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Τ. Σ. Σάμης, Ζήσιμος, Βαγγελατος, πήρε τον λόγο και έβαλε τα προβλήματα του Κ. Υ.  Σάμης και ζήτησε να τοποθετηθεί το Δ. Σ.
Ο δήμαρχος απάντησε πως εει εκδοθεί σχετικο ψήφισμα  και να περιμένουμε αυτή τη βδομάδα να δούμε τις εξελίξεις και θα γίνει μονοθεματικο συμβούλιο με θέμα την Υγεία. 

Ο κ. Βαγγελατος, έβαλε και το θέμα της λειτουργίας των ΕΛΤΑ  της Σάμης,  τις ανακαταταξεις που θα γίνουν σε αυτά και ζήτησε να Παραμείνουν στη Σάμη.
Υπάλληλος των ΕΛΤΑ Σάμης, πήρε το λόγο και είπε πως δεν Gγνωρίζει να υπάρχει θέμα με τα ΕΛΤΑ και στη Σάμη, λειτουργούν πλέον καθημερινά.
Στο συμβούλιο, συζητήθηκε και το θέμα, χρηματοδοτησης του Δήμου Σάμης, από το προγραμμα "Φιλόδημος'  για κατασκευή σύγχρονου ασύλου για αδέσποτα ζώα.
Για την εγκατάσταση απαιτείται έκταση 6 στρεμμάτων σε απόσταση 100 μετρων απο κατοικημένη περιοχή. 
Το Τ. Σ. Γριζατων, ψήφισε αρνητικά για τη κατασκευή της εγκατάστασης, σε οικόπεδο κοντά στο χωριό, αν και όπως είπε η μηχανικούς του Δήμου, κ. Βλαχου, το οικόπεδο αυτό απέχει 200 μέτρα από τα τελευταία σπίτια των Γριζατων.
Από τον Γιώργο Καβαλλιερατο, προτάθηκε να διερευνηθεί η έκταση μετα τον βιολογικό καθαρισμο ( ειναι 50 στρεμματα όπως είπε ) και από την Πρόεδρο του Τ. Σλ. Μεσοβουνιων κ. Νικολετατου, προτάθηκε ιδιωτική έκταση στην Ερισσο.
Το Συμβούλιο αποφάσισε να διερευνηθούν και οι δυο προτάσεις.
Τα υπολοιπα θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα, εκτός από το θέμα της ανακαίνισης των στάσεων του ΚΤΕΛ, με χρήματα από το πρόγραμμα "Φιλοδημος".
Μειοψήφησε ο κ. Κοντογούρης/
Τάσος Καβαλλιεράτος.





















1 σχόλιο:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΓΑΛΕΤΟΣ είπε...

Παραβρέθηκα στη συζήτηση που αφορούσε τον κύριο Φιοραβάντε και παρατήρησα σημεία των τοποθετήσεων των παρατάξεων που μου προξένησαν αρνητική εντύπωση.
Γίνομαι συγκεκριμένος και λέω πως ενώ η τοποθετήσεις έπρεπε να αφορούν αυστηρά τον κύριο Φιοραβάντε, είδα να δράττονται της ευκαιρίας άτομα των παρατάξεων με προηγούμενη συμμέτοχη στην Τ.Δ. και να εκφράζουν προσωπικά παράπονα για συμπεριφορές προς τα πρόσωπά τους που τους έθιξαν.
Θεωρώ λάθος που και η δημοτική αρχή απάντησε.
Έπρεπε κάποιος να επαναφέρει τη συζήτηση αυστηρά στο θέμα, καθώς νομίζω πως οι απόψεις των θιγόμενων συμβούλων θα ήταν ενδιαφέρον να αναπτυχθούν σε σχετική αποκλειστική ανοιχτή συζήτηση με τη συμμέτοχή όλων των αιρετών αλλά και πολιτών.
Εκεί εκτός από τον καημό του ο καθένας θα είναι σημαντικό να εκφράσει και την άποψή του στο ερώτημα "πως οι ίδιοι συνέβαλαν στην διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος των χρόνων στους οποίους αναφέρονται".
Ως εκ τούτου θεωρώ αστοχία όλων όσων προσπάθησαν να παραλληλίσουν το πολιτικό και νομικό ατόπημα σε βάρος του κυρίου Φιοραβάντε με όποια προσωπική τους ιστορία.