Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Αξιόλογο αφιέρωμα στο Ν.Καββαδία "ο Αμαρτωλός του μπλε" από το σύλλογο Επτανήσιων Αγίας Παρασκευής "ΤΑ ΙΟΝΙΑ"


Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Μαϊου 2017 στις 20:00,  ένα πλούσιο αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή της θάλασσας και των ναυτικών Νίκο Καββαδία, από το Σύλλογο Επτανησίων Αγίας Παρασκευής «ΤΑ ΙΟΝΙΑ»  σε συνεργασία με το Δήμο Αγίας Παρασκευής, το Δημοτικό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αγίας Παρασκευής και το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος, με τίτλο:
Νίκος Καββαδίας
Ο Αμαρτωλός του Μπλε

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του συλλόγου κος Άγγελος Μάστορας, αναφέρθηκε στη δημιουργική πορεία των διοικητικών συμβουλίων που έχουν διατελέσει στα δώδεκα χρόνια της πορείας του συλλόγου και  υποσχέθηκε ότι τα μέλη του τωρινού Δ.Σ.  θα συνεχίσουν με το ίδιο ζήλο και αγάπη για την προώθηση των σκοπών του συλλόγου, βαδίζοντας στ’ αχνάρια των προηγούμενων, θέτοντας ψηλά τον πήχη στα πολιτιστικά δρώμενα της Αγίας Παρασκευής. Ο λόγος δόθηκε στο Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής κο Γιάννη Σταθόπουλο, ο οποίος συνεχάρηκε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία αυτή και αφού διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του συγγραφέα Μήτσου Κασόλα «Πούσι», τόνισε την αναγκαιότητα της πολιτιστικής παρουσίας των Επτανησίων στην πόλη του.

Με το ηχητικό αρχείο από την απαγγελία του Νίκου Καββαδία  «Ιδανικός & Ανάξιος Εραστής» άνοιξε το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης  για να συνεχίσει με γνωστά τραγούδια από μελοποιημένη ποίησή  του, όπως «Πούσι», «Σταυρός του Νότου», «Μαραμπού», «Γουίλι», «Φάτα Μοργκάνα» κ.α συνοδευμένη από τη φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Αγίας Παρασκευής σε ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση του Ξενοφώντα Τζανίνη, με τις εκπληκτικές ερμηνείες από τους :Χίνου Γιάννη, Συκιώτου Μαρίας, Τσόλκα Νίκου,  Βενετάκη Νίκου, Μεντζελοπούλου Νάντιας, καθώς και τη χορωδία του συλλόγου υπό την καθοδήγηση της Χριστιάνας Καλογεροπούλου.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του αφιερώματος ξετυλίγονταν εικόνες και φωτογραφίες από τη ζωή και το έργο του ποιητή  στην τεράστια οθόνη, που είχε τοποθετηθεί για τις ανάγκες της εκδήλωσης, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον και  προσδίδοντας μια κατανυκτική ατμόσφαιρα μέσα και από τις αφηγήσεις της Αγγελίνας Μεντζελοπούλου που είχε την επιμέλεια και την σκηνοθεσία. Ξεχωριστή πινελιά, η προσωπογραφία του Νίκου Καββαδία, έργο ειδικά δημιουργημένο για το συγκεκριμένο αφιέρωμα, από την Ευφροσύνη Καλογεροπούλου που είχε τοποθετηθεί επί σκηνής, συντροφεύοντας τους πρωταγωνιστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση οργανώθηκε και πλαισιώθηκε από τη νεολαία των μελών και φίλων του συλλόγου, χαρίζοντας στους παρευρισκομένους στιγμές νοσταλγίας, συγκίνησης και εσωτερικής αναζήτησης μέσα από ένα ποιοτικό αποτέλεσμα  αντάξιο στις προσδοκίες όσων την παρακολούθησαν, δικαιώνοντας τις προσπάθειές τους και μεταδίδοντας την ανάγκη για  υποστήριξη στις ιδέες και τα οράματα της νέας γενιάς

Παρευρέθηκαν: Οι επικεφαλής παρατάξεων του Δήμου Αγίας Παρασκευής Ανδρέας Γκιζιώτης και Αλέξης Μουστόγιαννης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής, ομότιμος καθηγητής Θεσσαλονίκης & Πρόεδρος της εταιρίας ΚυθηραΪκών Μελετών κος Νίκος Πετρόχειλος, η Πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ κα Ελένη Κονοφάου, η οποία εμπνεύστηκε το σύλλογο Αγίας Παρασκευής «ΤΑ ΙΟΝΙΑ» και διατέλεσε α΄ Πρόεδρος, όπως επίσης και οι π.  Πρόεδροι κος Διονύσης Χριστοφοράτος και κα Στέλλα Σαρακίνη που ακολούθησαν, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αγίας Παρασκευής κος Σπύρος Παπαγεωργίου οι δημοτικοί σύμβουλοι:  , Μαργαρίτα Καβρουδάκη –Δημητρίου, Δημήτρης Κονταξής, ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας, ο   π. Δημοτικός Σύμβουλος Αγ. Παρασκευής π. Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντοπεύκου - Παραδείσου - Πευκακίων Αγ .Παρασκευής Μιχάλης Γαβράς, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.


Από αριστερά: Άγγελος Μάστορας, Ελένη Κονοφάου, Νίκος Πετρόχειλος, Κατερίνα Κοψιδά, Διονύσης Χριστοφοράτος