Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.

Πολύ καλή δουλειά φαίνεται να γίνεται στο Δήμο Σάμης, στον τομέα << Εναλακτικές μορφές τουρισμού>> και ιδιαίτερα στις πεζοπορικές διαδρομές, από το τμήμα τουριστικής προβολής του Δήμου.
Συγκεκριμένα: Η ΚΕΤΑΠ Σάμης, επεξεργάζεται για την περιοχή μας την ανάδειξη Πεζοπορικών-Περιπατητικών Διαδρομών στα ιστορικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία εντός των ορίων του Δήμου Σάμης, με έμφαση σε σημεία ιδιαίτερου πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Ως αρχή έχει ήδη συνταχθεί μελέτη για τη Δημιουργία, Καταγραφή και Ανάδειξη της Πεζοπορικής-Περιπατητικής διαδρομής:
Παλαιά Βλαχάτα – Λίμνη Μελισσάνη – Σάμη – Αρχαιολογικοί Χώροι Σάμης.
Πιο συγκεκριμένα η μελέτη περιλαμβάνει τα ακόλουθα :
Καταγραφή – Αποτύπωση του άξονα των διαδρομών με GPS χειρός και αξιοποίηση στοιχείων από φωτογραφικές και δορυφορικές εικόνες.
Προτάσεις διαμόρφωσης της διαδρομής
Προτάσεις λειτουργικών παρεμβάσεων στην διαδρομή για την διευκόλυνση της αναγνώρισης της και της βαδισιμότητάς της
Απεικόνιση των διαδρομών σε χαρτογραφικό υπόβαθρο της περιοχής και παραγωγή αρχείων για εκτυπώσεις εντύπων και χαρτών
Ανάδειξη των ιστορικών δεδομένων που συνδέονται με την διαδρομή
Έκδοση μικρού τουριστικού οδηγού που θα περιέχει χάρτες απεικόνισης των διαδρομών και χρήσιμες γεωγραφικές και ιστορικές πληροφορίες
Προβολή των προτεινόμενων διαδρομών στην ιστοσελίδα του δήμου με χρηστικές ενέργειες και εφαρμογές που συνδυάζουν τους χάρτες με γεωγραφικές και ιστορικές πληροφορίες.
Επίσης τόσο γι’ αυτή όσο και για τις επόμενες διαδρομές η προβολή των προτεινόμενων διαδρομών στην ιστοσελίδα του δήμου με χρηστικές ενέργειες και εφαρμογές που συνδυάζουν τους χάρτες με γεωγραφικές και ιστορικές πληροφορίες.
Διευκρινίζουμε ότι το χαρτογραφικό καθώς και φωτογραφικό υλικό παρουσίασης στο web θα φιλοξενείται σε γεωγραφικό map server της αναδόχου εταιρείας ο οποίος παρέχει την δυνατότητα δυναμικού zoom,pan, εύρεση σημείου ενδιαφέροντος και προβολή του με δυνατότητα απεικόνισης φωτογραφίας καθώς και πλοήγηση από σημείο σε σημείο στην περιοχή ενδιαφέροντος.
Πέραν αυτής της διαδρομής η οποία σε επίπεδο μελέτης είναι έτοιμη, έχει ήδη συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό (φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες, κείμενα κ.λ.π.) και για της εξής διαδρομές:
Α. Πεζοπορική διαδρομή Αίνου ( ήδη υπάρχουσα από το ΥΠΕΧΩΔΕ)
1. Σάμη- Αγ. Φανέντες- Κάστρο- Αντίσαμος. (η οποία θα αρχίζει πλέον από την Εκκλησία της Σάμης και θα προβληθεί και ως θρησκευτικό μονοπάτι).
2. Παλιά Βλαχάτα- Μελισσάνη- Λίμνη Καραβομύλου- Αννούλα- Πλαζ Σάμης- Αλιευτικό- Αρχαιολογικοί Χώροι Σάμης-1. - Λουτρό
3. ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΠΗΛΑΙΩΝ: Μελισσάνη - Ζερβάτη- Σπήλαια Δ.Δ. Πουλάτων- Δρογκαράτη- Γρούσπα
4. Λουτρό Τσέκα- Πάλιουρας- Φάρος- Διχάλια- Θέα Αντισάμου- Αντίσαμος.
5. Γρούσπα – Κουλουράτα- Όχθη Ποταμού- Γεφύρι- Μήλος
6. Κουλουράτα – Πυργί- Αίνος
7. Αγ. Φανέντες-Καταποδάτα-Παλιά Καταποδάτα-Παλιά Ζερβάτα- Μουζακάτα- Κουλουράτα 8. Σοφάτα- Μπενετάτα- Στάβερι- Π. Διγαλέτο-Τσίτσιρας- Νερόμυλοι- Αρχάγγελος- Ελαιοτριβείο Αρχαγγέλου- Μοναστηράκι.
Ο υπεύθυνος τουριστικής προβολής του Δήμου Παναγής Δρακουλόγκωνας, είχε την ευκαιρία να εκθέσει όλα τα παραπάνω στα μέλη του συλλόγου ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων Σάμης, κατά τη γενική συνέλευσή τους που έλαβε χώρα, στην αίθουσα δημοτικών συνεδριάσεων του Δήμου μας.
Μια πολύ σοβαρή δουλειά λοιπόν, που θα αναδείξει τα ιστορικά μνημεία της περιοχής μας, θα τα ενώσει και θα έχει την ευκαιρία ο επισκέπτης, να απολαμβάνει την υπέροχη φύση και να<<διαβάζει>> την ιστορία του τόπου μας.
Βλαχάτα Σάμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: