Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες, οικολογικές ανησυχίες αλλά και βιβλία μυστηρίου για παιδιά και εφήβους

Ιτε, παίδες
Τι θα γινόταν αν ο Χριστός δεν γεννιόταν στη Βηθλέεμ αλλά στη σημερινή Αθήνα; Αν αρρώσταινε ο Αϊ-Βασίλης, τι είδους δώρα θα έπαιρναν τα παιδιά; Και πόσα μένει να μάθουμε για τους καλικάντζαρους ακόμη; Δεν είναι λίγοι οι σύγχρονοι παραμυθάδες που καλούν τα παιδιά ν' ανακαλύψουν όψεις του κόσμου που τα περιβάλλει, εναρμονιζόμενοι πλήρως με το κλίμα των ημερών.
Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, για παράδειγμα, στο «Φουμ, φουμ, φουμ» (Πατάκης) εμφανίζει τον Ιωσήφ με την εγκυμονούσα Μαρία στην Αθήνα του 2009, όπως θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε άλλο μοναχικό ζευγάρι προσφύγων, ανέργων ή μεταναστών. Ενα ζευγάρι, ωστόσο, που θα συναντήσει τους δικούς του μάγους με τα δώρα, στα πρόσωπα μιας μαίας, ενός πιτσιρικά κι ενός πλανόδιου μουσικού.
* Μέσα από τα «Χριστούγεννα του Βασιλιά Σαλίγκαρου» (εκδ. Ε. Λαδά, Αγκυρα) η Ιωάννα Ντακόλια μιλάει για τη χαρά της φροντίδας των άλλων, ενώ η Αμάντα Μιχαλοπούλου, απ' τη μεριά της, στο «Η εγγονή του Αϊ-Βασίλη και τα μπισκότα της αγάπης» (εικ. Σ. Τουλιάτου, Καστανιώτης) φωτίζει τη σχέση των παιδιών με τους ηλικιωμένους με μια τρυφερή ιστορία αλληλοβοήθειας και αυταπάρνησης.
* Κι αν ο Φίλιππος Μανδηλαράς ισχυρίζεται πως όλοι μας κρύβουμε ένα ζαβολιάρικο ξωτικό εντός μας («Καλικάντζαρος είσαι και φαίνεσαι!», εικ. Π. Μπουλούμπασης, Πατάκης), ο πρωτοεμφανιζόμενος Κυριάκος Χαρίτος εκπέμπει το δικό του μήνυμα ειρήνης, τερματίζοντας τον εμφύλιο ανάμεσα στις λιχουδιές του χριστουγεννιάτικου μπουφέ («Φον Κουρα-μπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη», εικ. Ντ. Σταματιάδη, Μεταίχμιο).
* Τα «Παραμύθια του καλού μάγου», το τρίτο παιδικό βιβλίο του ποιητή Γιάννη Κοντού (εικ. Φ. Πατρικαλάκις, Κέδρος), δεν διαποτίζονται από τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Πρόκειται όμως για μια συλλογή σύντομων ιστοριών με πρωταγωνιστές παιδιά και ζώα, που υμνούν την καλοσύνη και την ψυχική γενναιότητα.
Ενώ ο συγγραφέας και σεναριογράφος Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην πρώτη του απόπειρα να απευθυνθεί σε μικρούς αναγνώστες, μιλάει για έννοιες όπως η ταυτότητα και η διαφορετικότητα, μέσα από τις περιπέτειες ενός... πάνοπλου ιπποπόταμου που διασταυρώνεται με τα πιο αλλόκοτα πλάσματα του κόσμου («Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα», εικ. Β. Παπατσαρούχα, Ελληνικά Γράμματα).
* Πάντα επίκαιρη αναδεικνύεται και η προσπάθεια αφύπνισης της οικολογικής συνείδησης των παιδιών. Στο «Ο πλανήτης εκπέμπει SOS» της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου-Πετράκη (εικ. Ι. Σαμαρτζή, εκδ. Παπαδόπουλος), η αγωνία ενός εννιάχρονου για τις φωτιές και τις πλημμύρες που απειλούν τη Γη γαληνεύεται κάπως μέσα από τη γνώση, ενώ στο «Σκουπίδια εν δράσει» της Λένα Τοξίδου (εκδ. Μίνωας) κρύβονται κάμποσα μυστικά της ανακύκλωσης.
Μύθοι και συμβολισμοί
* Η σειρά δε βιβλίων «Οικολογήματα» του Πατάκη, μόλις πλαισιώθηκε από ένα cd, όπου οι στίχοι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου που αναφέρονται από τη μόλυνση των θαλασσών ώς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δένονται με μελωδίες του Κώστα Θωμαΐδη.
* Από τις πιο ενδιαφέρουσες πρόσφατες παιδικές εκδόσεις, ως προς το εικαστικό κομμάτι κυρίως, είναι το «Μαγικό άλογο του Χαν Γκαν» (εκδ. Αερόστατο): ένα κινέζικο παραμύθι εικονογραφημένο με μεταξοτυπίες του σπουδαίου ζωγράφου Χαν Γκαν που έζησε πριν από 2000 χρόνια περίπου, και οι οποίες, εν μέσω πολεμικών συρράξεων, αναδεικνύουν τον θρίαμβο της ομορφιάς.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όμως είναι και η νέα δουλειά της Ζωής Βαλάση, που έχει γι' αποδέκτες τα μεγαλύτερα παιδιά. Ο λόγος για το «Ερως και ψυχή» (εκδ. Στεφανίδη): ένα παραμύθι αντλημένο από μια ευρύτερη διήγηση του ρωμαίου συγγραφέα, ρήτορα και φιλόσοφου Απουλήιου, γραμμένη στα μέσα του 2ου αιώνα, μια δεξαμενή μύθων και συμβολισμών για τα στάδια ωρίμανσης της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από τον έρωτα.
* Οι προέφηβοι που διψούν για περιπέτειες και αγωνία, έχουν πλέον στη διάθεσή τους τον πρώτο τόμο της διαδραστικής σειράς «Τα 39 στοιχεία» που υπογράφει ο Ρικ Ριόρνταν, με πρωταγωνιστές δύο ορφανά αδέλφια που αποποιούνται μια τεράστια κληρονομιά, προκειμένου ν' ανακαλύψουν το μυστικό της παγκόσμιας δύναμης που κατέχουν τα σκορπισμένα στον πλανήτη παρακλάδια της οικογένειάς τους (εκδ. Αγκυρα).
* Επίσης περιπετειώδης είναι κι ο τόμος «Ο Πίτερ Παν και το μυστικό του Ραντούν», με τον οποίο ολοκληρώνεται η τριλογία των Ντέιβ Μπάρι και Ρίντλεϊ Πίρσον (Ψυχογιός), όπως κι ο έκτος τόμος της σειράς «Λάουρα» του Πέτερ Φρόιντ (Ψυχογιός), αλλά και το πρώτο εγχώριο δείγμα αστικού φάνταζι, «Ο ουροβόρος κρίνος» της Ελίζας Πολιτσοπούλου (Κέδρος).
* Οσο για τους δεκαεξάρηδες που αναμετριούνται με τον ναρκισσισμό τους αλλά και με τη διάθεση ν' αλλάξουν τα πάντα γύρω τους ριζικά, το μυθιστόρημα «Uglies» του Αμερικανού Σκοτ Γουέστερφελντ (εκδ. Μεταίχμιο) υπόσχεται να τους κόψει την ανάσα, μεταφέροντάς τους σ' έναν εφιαλτικό κόσμο, υποταγμένο στα πρότυπα της αισθητικής τελειότητας, που αρχίζει να δέχεται πυρά από ανυπότακτους νεολαίους.
Από την <<Ελευθεροτυπία>>.

Δεν υπάρχουν σχόλια: