Πριν λίγα χρόνια όταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία ξαφνιάστηκε που ένας …Έλληνας, ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της αυστραλιανής πολιτείας που τον υποδεχόταν επίσημα επί αυστραλιανού εδάφους!
Καθ' οδό προς τη Νέα Ζηλανδία και πριν ξεκινήσει την περιοδεία του στην Αυστραλία, ο κ. Ερντογάν και η συνοδεία του σταμάτησαν στο Ντάργουϊν για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους του. Όπως προβλέπει το πρωτόκολλο στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης και αυτός δεν ήταν άλλος από τον ομογενή Κώστα Βατσκαλή.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έκρυβε την έκπληξή του που ένας Έλληνας ήταν ο πρώτος Αυστραλός υπουργός που τον υποδεχόταν επί αυστραλιανού εδάφους. "Και εδώ …Έλληνας;" αναρωτήθηκε…
Ο κ. Βατσκαλής πάντα προκαλούσε εκπλήξεις. Εξάλλου δεν είναι καθημερινό φαινόμενο να έχει γεννηθεί και να έχει μεγαλώσει κάποιος στην Ελλάδα, να ξενιτευτεί λόγω γάμου και στη χώρα όπου πήγε μετανάστης να γίνει υπουργός.
Σήμερα ο κ. Βατσκαλής δεν είναι απλά υπουργός. Είναι υπερυπουργός στη Βόρεια Επικράτεια έχοντας τα υπουργεία Εργασίας και Επιχειρήσεων, Τουρισμού, Υποστήριξης Ενόπλων Δυνάμεων, Σχέσεων με την Ασία, και Πρωτογενούς Βιομηχανίας, Αλιείας, Ορυκτού Πλούτου και Ενέργειας.
Ουσιαστικά, δηλαδή, εξελίχθηκε σε υπερυπουργό της τοπικής κυβέρνησης και δικαιολογημένα αφού στις τελευταίες εκλογές διατήρησε την έδρα του με ποσοστό άνω του 64%.
Ποιος είναι όμως ο Κώστας Βατσκαλής;
Ο ίδιος σε συνέντευξη που μας παραχώρησε μας είπε:
"Γεννήθηκα στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1957 από Ηπειρώτες γονείς. Ο πατέρας μου καταγόταν από το χωριό Πυρσόγιαννη των Ιωαννίνων. Ήταν κτίστης. Τεχνίτης στην πέτρα και πήγε στην Κεφαλονιά μετά τους καταστροφικούς σεισμούς για να εργαστεί στην ανοικοδόμησή της".
Ο Κώστας Βατσκαλής μεγάλωσε και σπούδασε όμως στην Αθήνα όπου έζησε ως το 1983. Τότε παντρεύτηκε μια Αυστραλή και σε ηλικία 27 ετών πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει, για χάρη της, στην Αυστραλία.
Πρώτος σταθμός η Πέρθη όπου σπούδασε στο πανεπιστήμιο δημόσια υγεία. Το 1988 πέθανε η πρώτη του γυναίκα και ένα χρόνο αργότερα ξαναπαντρεύτηκε, πάλι Αυστραλή, την Μάργκαρετ. Εγκαταστάθηκαν στο Πορτ Χέντλαντ και λίγο αργότερα στο Ντάργουϊν, πρωτεύουσα της Βόρειας Επικράτειας.
Εκεί ο ομογενής, ο οποίος από την στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Αυστραλία ασχολήθηκε με την πολιτική, είχε διοριστεί διευθυντής στην διεύθυνση της Δημόσιας Υγείας.
Το 1986 ήταν υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος στην Πέρθη και στο Ντάργουϊν όπου εγκαταστάθηκε φρόντισε να ιδρύσει Ελληνόφωνο τμήμα του Εργατικού κόμματος.
"Παράλληλα ασχολήθηκε ενεργά με την ελληνική παροικία" λέει και συμπληρώνει: "Για χρόνια έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές στην ελληνική. Η αμεσότητα του ραδιοφώνου μου λείπει".
Ο ίδιος εργάστηκε και ως δάσκαλος Ελληνικών ενώ, αργότερα, ως υπουργός συνέβαλε για την δημιουργία τμήματος Ελληνικών στο Ντάργουϊν σε πανεπιστημιακό επίπεδο και πάντα εργάζεται για το καλό της ομογένειας.
Στο Ντάργουϊν, λοιπόν, το 2001 θέτει υποψηφιότητα στην έδρα Κασουαρίνα, την οποία κατείχε το αντίπαλο Φιλελεύθερο κόμμα επί 27 χρόνια και την κερδίζει με το 55% των ψήφων. Στις εκλογές του 2005 το ποσοστό έφτασε στο 68.5% και το 2008 "έπεσε" στο 64%.
-Περίμενες ποτέ πως από τις γειτονιές της Ηλιούπολης θα γινόσουν βουλευτής και μάλιστα στην Αυστραλία;
-Όχι βέβαια! Και το πιο εντυπωσιακό είναι πως μια εβδομάδα μετά την εκλογή μου ως βουλευτής έγινα υπουργός. Που να το φανταστώ…
Και να φανταστεί κανείς πως στην Αυστραλία είναι μόνος. Έχει κάποιους συγγενείς στη Μελβούρνη αλλά οι γονείς του και η αδελφή του ζουν στην Ελλάδα.
"Λόγω των πολλών ασχολιών μου δεν πηγαίνω τακτικά στην Ελλάδα. Έχω πάει βέβαια αρκετές φορές. Πιο συχνά όμως έρχονται οι γονείς μου για να με βλέπουν" μας λέει.
Η περιοχή όπου είναι υπουργός ο κ. Βατσκαλής έχει έκταση 1.500. τ. χ. αλλά είναι αραιοκατοικημένη λόγω ερήμου.
Είναι πλούσια όμως σε ορυκτό πλούτο.
"Κατέχω τα υπουργεία που έχουν να κάνουν με το χρήμα" μας λέει αστειευόμενος και συμπληρώνει:
"Η Βόρεια Επικράτεια έχει τεράστια κοιτάσματα σε σίδηρο, χρυσό, φυσικό αέριο, χαλκό, διαμάντια, ψευδάργυρο και ουράνιο. Υπάρχει δε μεγάλη ζήτηση γι' αυτό τον ορυκτό πλούτο. Κυρίως από Κίνα, Ινδία, Κορέα, Βιετνάμ και Ταϋλάνδη".
Ως υπουργός Τουρισμού ο κ. Βατσκαλής μιλά με ιδιαίτερη υπερηφάνεια και για τις φυσικές ομορφιές της πολιτείας του.
"Ο τουρίστας δεν θα βρει πουθενά στον κόσμο τις ομορφιές και τις αντιθέσεις που του προσφέρει η "Νόρδερν Τέριτορι". Παρθένα τροπικά δάση, έρημο με κόκκινη άμμο, τεράστια εθνικά, πάρκα, απίστευτες θάλασσες, υγροβιότοπους και μοναδική πανίδα και χλωρίδα. Τα έχει όλα και πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να δει κανείς τόσα αστέρια στον ουρανό με γυμνό μάτι" μας λέει.
Το ίδιο υπερήφανος είναι και για την πολιτεία του που "κατοικείται από 101 διαφορετικές εθνικότητες που μιλούν 120 διαφορετικές γλώσσες και δημιουργούν μια μοναδική πολυπολιτισμική κοινωνία", λέει και συμπληρώνει:
"Φυσικά ξεχωρίζουν οι Έλληνες. Στο Ντάργουϊν ζουν περίπου 7500 Έλληνες που αποτελούν το 10% του συνολικού πληθυσμού της πόλης. Στην πλειοψηφία τους είναι Καλύμνιοι".
Ο κ. Βατσκαλής μας λέει πως οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν εκεί το 1876 και έχουν προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη της πολιτείας. Πολλοί είναι οι ξακουστοί Έλληνες του Ντάργουϊν με πιο γνωστό τον Πασπάλη που θεωρείται "ο βασιλιάς της βιομηχανίας μαργαριταριών".
Ο κ. Βατσκαλής που σήμερα είναι ο αρχαιότερος υπουργός στη Βόρεια Επικράτεια μας λέει ότι η περιοχή του, κυρίως λόγω του ορυκτού πλούτου της και του τουρισμού έχει τεράστιες προοπτικές.
Ο ίδιος δείχνει αποφασισμένος να παραμείνει στην πολιτική, όσο τον εμπιστεύονται οι ψηφοφόροι του, πολλοί από τους οποίους είναι Αβορίγινες.
-Το μυστικό της επιτυχίας;
-Να είσαι προσγειωμένος, να αφουγκράζεσαι με προσοχή τις ανάγκες του κόσμου, να έχεις πειθαρχία, να είσαι τίμιος και ειλικρινής και να θεωρείς τον εαυτό σου υπηρέτη του λαού.
Πηγή: http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=7965
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου