Τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας Λίγο μετά το μέσον του προηγούμενου αιώνα, όταν πια οι τεχνικές αναλύσεις είχαν προχωρήσει αρκετά, ανακαλύφθηκε ότι οι μοσχάτες ποικιλίες όφειλαν το ιδιαίτερο άρωμά τους σε μια κατηγορία ενώσεων που ονομάζονται τερπένια και είναι παρεμφερείς με αυτές που δίνουν στα εσπεριδοειδή το χαρακτηριστικό τους άρωμα. Εκείνο που αντιλαμβανόμαστε δοκιμάζοντας ένα κρασί από μοσχάτη ποικιλία, όπως το Μοσχάτο λευκό, είναι το χαρακτηριστικό άρωμα τριαντάφυλλου, το οποίο -διόλου περίεργα- αποτελεί επίσης βασικό άρωμα του Μοσχοφίλερου. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό όλων αυτών των αρωμάτων είναι ότι με τη ζύμωση μεγάλο τους μέρος αλλοιώνεται. Γι' αυτόν το λόγο τα μιστέλια, δηλαδή τα γλυκά κρασιά στα οποία γίνεται προσθήκη καθαρής αλκοόλης στο μούστο, έχουν πιο έντονα αρώματα από αυτά που η προσθήκη γίνεται στα μισά της ζύμωσης. Από την άλλη, παλιώνοντας, τα Μοσχάτα χάνουν τον αρχικό τυπικό χαρακτήρα εσπεριδοειδών και λουλουδιών και αποκτούν αρώματα μελιού και ξηρών φρούτων.Η περιοχήΤο Μοσχάτο λευκό, ίσως η μητέρα όλων των ποικιλιών, στην Ελλάδα καλλιεργείται στη Σάμο, όπου δίνει γλυκά κρασιά Ονομασίας Προέλευσης αλλά κι ένα ξηρό. Καλλιεργείται επίσης σε μικρότερη έκταση στην Πάτρα, στο Ρίο, τη Ρόδο και την Κεφαλονιά. Στη Σάμο τα αμπέλια ξεκινούν από χαμηλά και φτάνουν με πεζούλες σε υψόμετρο 800 μ., κερδίζοντας έτσι από τη μείωση της παραγωγής και τη μεγαλύτερη οξύτητα. Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των περιοχών είναι ότι βρέχονται από θάλασσα. Το ίδιο, άλλωστε, συμβαίνει με τη μεσογειακή αμπελουργική ζώνη της Γαλλίας (Muscat blanc a petits grains) αλλά και το μεσογειακό τμήμα του Ροδανού, όπου παράγεται το Muscat de beaumes-de-venise. Ενδιαφέροντα γλυκά κρασιά από Μοσχάτο λευκό θα βρούμε επιπλέον στην Ιταλία, ακόμη και στην Αυστραλία, όπου όμως κυριαρχεί το Μοσχάτο Αλεξανδρείας.
Το γλυκό Μοσχάτο ταιριάζει με γλυκά που περιέχουν κάθε είδους φρέσκα και ξηρά φρούτα ή μαρμελάδες λευκόσαρκων και κίτρινων φρούτων. Θα διαπιστώσετε, όμως, ότι του πάνε και τα πιάτα που έχουν γλύκα στη γεύση και αυτά που στη σύνθεσή τους παίζει βασικό ρόλο κάποιο εσπεριδοειδές: φιλέτο γαλοπούλα μαριναρισμένο σε πορτοκάλι, γαρίδες με τζίντζερ, κόκορας στη σχάρα με κουμκουάτ, στήθος πάπιας με σάλτσα εσπεριδοειδών και γλύκα μελιού. Ακόμη, θα ταιριάξει με πιάτα στα οποία τα φρούτα δημιουργούν ένα ιδιαίτερα γλυκό περιβάλλον, όπως το κοτόπουλο με ανανά ή γάλα καρύδας. Απογειώνεται με φουαγκρά που συνοδεύεται από πουρέ σύκου, ενώ μπορείτε να βρέξετε με αυτό παγωτό παρφέ φρούτων. Φυλάξετε, τέλος, λίγο Mοσχάτο για τα λεύκα τυριά και συνοδέψτε το με φρέσκα φρούτα.Top ελληνικά ΜοσχάταΤα κρασιά με τη μεγαλύτερη βαθμολογία στην έκδοση του «αθηνοράματος» «Alpha Wine Guide 2009», ενός οδηγού που αξιολογεί και βαθμολογεί τα κρασιά του ελληνικου αμπελώνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου