«Τσουνάμι» πωλήσεων ξενοδοχειακών μονάδων έχει χτυπήσει όλη τη χώρα ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και της αβεβαιότητας που δημιουργεί για το μέλλον του κλάδου, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει άλυτα διαρθρωτικά προβλήματα. Σύμφωνα με διασταυρωμένα στοιχεία, μέσω διαδικτυακών τόπων μεγάλων και μικρομεσαίων μεσιτικών γραφείων, τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν καταγραφεί τετρακόσιες έξι (406) αγγελίες πώλησης ξενοδοχείων σε δημοφιλείς ή μη προορισμούς. Τα ξενοδοχεία είναι κυρίως μικρομεσαία, αλλά δεν λείπουν και μεγάλες μονάδες που έχουν βάλει πωλητήριο, ιδιαίτερα στην Αττική αλλά και στους κατ’ εξοχήν τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα η Χαλκιδική, η Κρήτη και η Κως. Τα τετρακόσια έξι (406) ξενοδοχεία διατίθενται προς πώληση έναντι επιδιωκόμενου συνολικού τιμήματος 2,44 δισ. ευρώ. Εκπρόσωποι ξενοδοχειακών φορέων εκτιμούν, πάντως, ότι στην πραγματικότητα πωλείται υπερδιπλάσιος από τον παραπάνω αριθμός ξενοδοχείων, χωρίς να έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο η σχετική αγγελία. Η εκτίμηση αυτή ανεβάζει το τίμημα των προς πώληση μονάδων κοντά στα 5 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, αρκετά από τα ξενοδοχεία που δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα ότι «βγαίνουν στο σφυρί» είναι, συνήθως, μεγάλα, γνωστά και υψηλών κατηγοριών. Προς το παρόν, πάντως, οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες, ίσως επειδή και οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Ας σημειωθεί ότι από τα τετρακόσια έξι (406) ξενοδοχεία της λίστας που δημοσιεύει σήμερα η «Κ», τα 81 βρίσκονται στα Ιόνια Νησιά (και πωλούνται έναντι 426,3 εκατ. ευρώ) και συγκεκριμένα 49 στην Κέρκυρα, 15 στη Ζάκυνθο, 12 στη Κεφαλονιά και 5 στη Λευκάδα.
Στα 66 ανέρχεται ο αριθμός των προς πώληση ξενοδοχείων στα Δωδεκάνησα έναντι 593,5 εκατ. ευρώ, με τα 48 από αυτά να πωλούνται στη Ρόδο και τα υπόλοιπα στην Κω, στην Πάτμο, στην Κάρπαθο, στη Σύμη και στο Καστελλόριζο.
Στα 50 ανέρχεται ο αριθμός των προς πώληση ξενοδοχείων στις Κυκλάδες έναντι 189,3 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 15 πωλούνται στη Σαντορίνη, 10 στη Μύκονο, 11 στην Πάρο και τα υπόλοιπα στη Νάξο, στην Ιο, στη Σύρο, στην Ανδρο, στη Μήλο και στην Αμοργό.
Επίσης, στη λίστα συμπεριλαμβάνονται 44 προς πώληση ξενοδοχεία στην Κρήτη έναντι 216,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 16 μονάδες πωλούνται στο Ηράκλειο, 14 στα Χανιά, 12 στο Λασίθι και 2 στο Ρέθυμνο.
Στον νομό Αττικής πωλούνται 41 μονάδες (έναντι 608,8 εκατομμυρίων ευρώ) εκ των οποίων 11 στο κέντρο της Αθήνας, 5 στην Αίγινα, 4 στις Σπέτσες, 3 στον Πειραιά, 3 στη Βουλιαγμένη, από 2 στη Βάρκιζα, στη Γλυφάδα, στη Σαλαμίνα και στο Μοσχάτο και από μία στα Λεγρενά στη Καλλιθέα, στον Αγιο Στέφανο, στο Μαρκόπουλο, στην Ανοιξη, στην Ελευσίνα και στα Κύθηρα.
Τέλος, στη Χαλκιδική πωλούνται 34 ξενοδοχειακές μονάδες έναντι 134 εκατ. ευρώ, στη Μαγνησία 12 μονάδες έναντι 26,5 εκατ. ευρώ, στην Εύβοια 11 μονάδες έναντι 56,7 εκατ. ευρώ, στη Θεσσαλονίκη 7 μονάδες έναντι 46,2 εκατ. ευρώ κ. ά.
Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία της λίστας προκύπτει ότι ξενοδοχειακές μονάδες πωλούνται, συνολικά, σε περίπου 80 περιοχές και προορισμούς της χώρας. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου