Τρίτη 18 Μαΐου 2010

SOS Ψ Υ ΛΛ Ο Ι

ΨΥΛΛΟΙ ΠΑΝΤΟΥ!!! Μάιος 2010
Από το 2005 έως σήμερα έχει παρατηρηθεί ένα έντονο σταδιακά αυξανόμενο πρόβλημα στην Σάμη αλλά και ευρύτερα στην Κεφαλονιά. Η επικίνδυνη εμφάνιση και ο συνεχείς πολλαπλασιασμός παρασίτων ψύλλων που παρουσιαστήκαν από άγνωστες αιτίες και οι συνθήκες τα ευνοούν ( 70% υγρασία και 17 έως 30 βαθμούς κελσίου θερμοκρασία ) . Οι μήνες Απρίλιο έως και Ιούλιο είναι επικίνδυνοι για την υγεία τον ανθρώπων της περιοχής, ακόμη κι αν δεν το γνωρίζουν… Πολλοί πιστεύουν ότι στο σώμα τους η φαγούρα η τα ευδιάκριτα τσιμπήματα είναι από κουνούπια η κάτι άλλο. Άλλοι πάλι ότι πρόκειται για σκνίπες… Πολλοί δεν δίνουν σημασία γιατί δεν τα βλέπουν… Άλλοι τα «πολεμούν» συνεχώς με εντομοκτόνα, φυτοφάρμακα, ασβέστη, πετρέλαιο κι ένα σωρό σκευάσματα που δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Ακόμη και έμπειροι που γνωρίζουν από παράσιτα ζώων δεν καταλήγουν στη λύση του προβλήματος η οποία πρέπει να είναι οριστική μιας και οι ψύλλοι ακόμη κι αν αφανιστούν οι ενήλικοι από σκευάσματα , η από παγωνιά, εξοντώνεται μόνον το 5% έως 15% του πληθυσμού, τα αυγά τους παραμένουν σε αρμούς, σε ξύλινες επιφάνειες, στο χώμα σε διάφορα σημεία μέσα η έξω απ’ το σπίτι και επωάζονται έως και 230 ημέρες μέχρι να βρουν κατάλληλες συνθήκες να «περάσουν» απ’ το αυγό σε προνύμφες – νύμφες – ενήλικες …
Είναι σε σημεία που δεν διακρίνονται και δεν καταπολεμούνται τα αυγά τους τουλάχιστον με τα «νόμιμα» εντομοκτόνα γι’ αυτό ακριβός το λόγω επανεμφανίζονται πολυπληθέστερα την επόμενη χρονιά στα ίδια σχεδόν σημεία .
Οι κατά διαστήματα ψεκασμοί , καθαριότητα και απομάκρυνση ζώων αποδίδει μόνον στην πρόληψη και όχι στην καταστολή… Η αντοχή του συγκεκριμένου είδους είναι εξαιρετικά υψηλή ! Έχει μεγάλη σημασία να ερευνηθεί ποιο είδος παρασίτων είναι μιας και οι αποικίες του βρίσκονται στο χώμα κι ενώ μεταφέρονται από τρωκτικά, πτηνά, κατοικίδια , είναι το ίδιο επιθετικά στον άνθρωπο.( ίσως μάλιστα και να τον προτιμούν)! Σας παρακαλώ ερευνήστε στα παιδιά μας στο δημοτικό και γυμνάσιο, να παρατήσετε το μέγεθος του προβλήματος. Το 2009 το φαινόμενο έλαβε πολλαπλές διαστάσεις από την προηγούμενη χρονιά και φέτος ακολούθως απ’ την περσυνή . Εκτιμώ από προσωπική έρευνα ότι τον Μάιο που διανύουμε σε κάθε 6 στρέμματα γης το ένα είναι προσβεβλημένο. Η διεύθυνση υγιεινής πρέπει να συνεργαστεί με το υπουργείο υγείας για άμεση αυτοψία και λήψη μέτρων . Το κτηνιατρείο κεφαλονιάς δεν μπορεί να κάνει τίποτε , ούτε το υγειονομικό όσο η προσπάθεια παραμένει ιδιωτική. Χρειάζεται συνολική προσπάθεια και ενημέρωση… Είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ακόμη και από ειδικούς, δεν υπάρχει η εμπειρία ενός παρόμοιου διευρυμένου προβλήματος παρά μόνον στα μεταπολεμικά χρόνια.
Σταματήστε να ψεκάζεται το συγκεκριμένο είδος παρασίτων δεν θα έχετε αποτέλεσμα παρά μόνον οικολογικές συνέπιες . Το πρόβλημα είναι συνολικό και μόνον έτσι μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί. Οι συνέπιες από τσιμπήματα ψύλλων φέρουν μολυσματικές νόσους που είναι και θανατηφόρες … Η έλλειψη ενημέρωσης, ο οχαδερφισμός, και η υποτίμηση του προβλήματος θα «καταντήσουν» ανθρώπους όπως εμένα γραφικούς και τους αιμοδιψείς ψύλλους να κατοικούν στα σπίτια όλων μας το 2011.Κάποιοι πιστεύουν ότι η κοπριά και τα κατοικίδια ζώα ευθύνονται για την γέννηση του προβλήματος. Έχουν ευθύνη μόνον για την επιλογή τους, που θα «κατοικίσουν» , οι ψύλλοι βρίσκονται μήνες στο χώμα σας και περιμένουν κατάλληλες συνθήκες να εμφανιστούν και ιδανικό μέρος να πολλαπλασιαστούν .
Αν έρθει ο χειμώνας και δεν έχει δοθεί λύση , μαζικά ,οριστική ο κάθε ψύλλος θηλυκός που πέθανε θα έχει αφήσει έως και 2000 απογόνους να μας απειλούν άμεσα πια, την άνοιξη του 2011 και ίσως τότε για πολλές δράσεις να είναι αργά. Ρωτήστε εκείνους που εντόπισαν το πρόβλημα το 2008 και την επόμενη χρονιά έγινε πολλαπλάσιο. Όπως και εκείνους που το εντόπισαν το 2009, το καταπολεμούσαν δραστικά κι όμως το 2010 η εμφάνισή τους σε όλα τα σημεία ήταν εντονότερη και η εξάπλωσή τους σε νέες αποικίες εντυπωσιακή.
Απευθύνομε κύρια σε εκείνους που ακόμη δεν έχουν καταλάβει η δει τίποτε!!
Σ. Π. ΣΑΜΗ 17/5/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: