Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

"Αυτοί κάνουν εξαγωγή ρύπων..."





-->
Καλυβιώτη Μαρία
Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/06/2010
Δριμείες αντιδράσεις έχουν ξεσηκώσει τα σχέδια εγκατάστασης του θερμοηλεκτικού σταθμού στην τοπική κοινωνία του Αστακού. Για κερδοσκοπική αρπαχτή κάνουν λόγο φορείς, δημοτικές κινήσεις και πολίτες και επισημαίνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία, στο περιβάλλον και στην υγεία. Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Αστακού δηλώνει στην “Κ.Α.” ότι η καύση LPG παράγει “νεράκι και άνθρακα”.

Δήμαρχος: Η καύση παράγει νεράκι...
“Όποιος έχει σπουδάσει θετικές επιστήμες γνωρίζει ότι είτε μιλάμε για LNG είτε μιλάμε για LPG, η καύση παράγει νεράκι και άνθρακα. Οξυγόνο, υδρογόνο και άνθρακα” δήλωσε με βεβαιότητα στην “Κ.Α.” ο δήμαρχος Αστακού Παναγιώτης Στάικος και σημείωσε: “Η τοπική κοινωνία περιμένει εναγωνίως την εγκατάσταση του σταθμού, καθώς αν το φυσικό αέριο δημιουργεί κάποια προβλήματα για το περιβάλλον, τότε ο λιγνίτης που καίει η ΔΕΗ τι κάνει; Η ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι από το φυσικό αέριο”. Υποστήριξε δε ότι “το έργο αυτό θα αποτελέσει ατμομηχανή για την ανάπτυξη του τόπου, της βιομηχανίας, θα ανοίξει περίπου 150 θέσεις εργασίας και θα δώσει φθηνή ενέργεια. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά περισσότερα από τα μειονεκτήματα”.

Ηλίας Γεωργαλής: Το Κατάρ κάνει εξαγωγή ρύπων
“Το LPG δεν χρησιμοποιείται πουθενά στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτό δεν είναι τυχαίο, διότι είναι μείγμα προπανίου και βουτανίου, δηλαδή βαρέων υδρογονανθράκων, που δημιουργούν 20% παραπάνω ρύπους από το φυσικό αέριο. Το Κατάρ είναι πρώτο σε ρύπους παγκοσμίως και έχει πολλά διυλιστήρια όπου παράγεται LPG, το οποίο παράγεται από την επεξεργασία πετρελαίου. Στην ουσία κάνει εξαγωγή ρύπων. Είναι μια κερδοσκοπική αρπαχτή!”, σημειώνει ο Ηλίας Γεωργαλής, μέλος Κίνησης Πολιτών Αστακού.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τονίζοντας ότι “ο εκπρόσωπος της Αστακός TERMINAL, κ. Λεούσης, μιλώντας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, δήλωσε πως ό,τι μας ζητήσουν θα το πουλήσουμε”.
Όσο για τον χαρακτήρα του λιμανιού, προειδοποιεί ότι “δεν θα μπορεί να λειτουργεί διαμετακομιστικά. Μετατρέπει την περιοχή σε ενεργειακό κέντρο μεγάλης επικινδυνότητας, αφού μέρος της επένδυσης εμπίπτει στην οδηγία Sevezo II.
Tα ΜΜΕ επιμένουν να μιλούν για 1.500 θέσεις εργασίας, τη στιγμή που η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρει σαφώς 140 θέσεις εργασίας, κάτι που ανγκάστηκε να παραδεχθεί και ο ίδιος ο νομάρχης”.
Στροφή 180 μοιρών παρατηρεί στους “δύο που διαχειρίζονται το θέμα, κυρίους Κουβέλη και Μωραΐτη, οι οποίοι είναι οι ίδιοι που ως αντιπολίτευση εγκαλούσαν τον κ. Σουφλιά λέγοντάς του “μην τολμήσετε να αλλάξετε το καθεστώς ένταξης των μονάδων”, όταν επιχειρούσε να αλλάξει τους όρους ένταξης μονάδων στην ΝΑΒΙΠΕ, προκειμένου να εγκαταστήσει μονάδα λιθάνθρακα. Τώρα, το κάνουν οι ίδιοι”.

Ψήφισμα: Στο κόκκινο θα φτάσουν τα πρόστιμα για το CO2
Ψήφισμα ενάντια στην εγκατάσταση της μονάδας έχουν εκδώσει η Κίνηση Πολιτών Δ. Αστακού και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλοπούλου “η Βέλα”, στο οποίο προειδοποιούν: “Κανένα γεωπολιτικό πλεονέκτημα δεν προκύπτει από τη συγκεκριμένη, αποικιοκρατικού τύπου επένδυση... Ούτε καν ο κατασκευαστικός τομέας δεν θα ωφεληθεί”. Ιδιαίτερα στέκονται και στο κόστος των ρύπων: “Μετά το 2013 το ύψος των εκπομπών CO2 θα είναι 6.000 τόνοι την ημέρα”, κάτι που συνεπάγεται ότι “τα πρόστιμα ρύπων της συγκεκριμένης επένδυσης θα είναι 240.000 ευρώ την ημέρα, δηλαδή 90 εκατομμύρια το χρόνο”!

Δ. Γ. Παπανίκας: Δεν υπάρχει τεχνολογία να δεσμεύει επιτυχώς το CO2
“Η πρόθεση των επενδυτών για δημιουργία Μονάδας Δέσμευσης και Αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα ή της περαιτέρω διάθεσής του για την καλλιέργεια φυκιών με σκοπό την παραγωγή βιοκαυσίμων είναι στην κυριολεξία αέρας κοπανιστός”, δηλώνει εμφατικά στην “Κ.Α.” ο Δημήτρης Γ. Παπανίκας, Καθ. Dr. - Ing στο Πανεπιστήμιο Πάτρας. “Η έρευνα στον τομέα αυτό καλπάζει διεθνώς, ωστόσο μόνο λίγες μονάδες στον κόσμο λειτουργούν πιλοτικά και μέχρι σήμερα δεν έχουν εξαχθεί βέβαια αποτελέσματα για κάποια τελική επιτυχή και γενικώς εφαρμόσιμη τεχνολογία. Όσο για τη μέθοδο διοχέτευσης του διοξειδίου του άνθρακα σε θερμοκήπια καλλιέργειας φυκιών, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σήμερα με οικονομικό και ασφαλή τρόπο για τον άνθρωπο”.
Επιπλέον, προειδοποιεί για διατάραξη της θερμικής ισορροπίας της περιοχής, αφού “η θερμική ρύπανση της ατμόσφαιρας και της θάλασσας θα είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντική και οι μεγάλες ποσότητες υδρατμών που θα εκβάλλουν οι εγκαταστάσεις θα αυξήσουν την υγρασία στην ατμόσφαιρα και την θερμοκρασία, καθιστώντας πολύ πιθανή τη βαθμιαία αλλαγή του τοπικού κλίματος. Δηλαδή, μιλάμε για το διεθνώς γνωστό φαινόμενο της θερμονησίδας, που διαταράσσει τις τοπικές μετεωρολογικές ισορροπίες.
Αυτά που δηλώνουν οι επενδυτές στηρίζονται σε ψευδή, ή τουλάχιστον ανακριβή στοιχεία. Δεν μπορούν να σταθούν τεχνολογικά. Είναι πρόκληση να σιωπούν η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ, αλλά και κάποιοι επιστήμονες.

Από την < Αυγή της Κυριακής>.

Ο Αστακός από την Κεφαλονιά, είναι μόνο 27 ναυτικά μίλια!

Μήπως λοιπόν και οι εδώ... άρχοντες θα πρέπει να κοιτάξουν το θέμα;

Είναι πολύ σοβαρές οι καταγγελίες που γίνονται, απο πολλούς φορείς και κατοίκους της περιοχής, που θα πρέπει να μας κάνουν να ανησυχούμε!

ακ.

1 σχόλιο:

Λέων είπε...

Πολύ μαύρα μας τα παρουσιάζoυν
Θα δεχθώ βέβαια ότι οποιαδήποτε βιομηχανική εγκατάσταση δημιουργεί περιβαλλοντολογικά προβλήματα, αλλά οι κινδυνολογίες έχουν κάποιο όριο.
Το LPG είναι από τα πιο καθαρά καύσιμα στην βιομηχανία. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης με την σημερινή τεχνολογία που επιτρέπει πολλά στάδια ασφάλειας, ελαχιστοποιούν την περίπτωση ατυχημάτων.
Δεν γνωρίζω ακριβώς τις οικονομικές συμφωνίες με τους επενδυτές μήπως δηλαδή μας ξεπουλάνε, (καθότι σύνηθες το φαινόμενο), αποκτούμε όμως μια πολύ ισχυρή ηλεκτροπαραγωγική μονάδα, και θέσεις εργασίας. Ας μας πουν οι συγκεκριμένοι τι καλύτερο θα πρότειναν. Κατά τη γνώμη μου για την περιοχή θα είναι μια πηγή πλούτου και ανόδου του βιοτικού επιπέδου και θα απασχολίσει πάνω από 140 εργαζόμενους. Μόνο για να ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις απαιτούνται εκατοντάδες και βάλε, για 3-4 χρόνια. Θα φάει ψωμάκι ο κόσμος. Χρέος μας είναι πάντα η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά μέχρι ποιο σημείο; Για τα δε φαινόμενα θερμοκηπίου και τα άλλα φαιδρά, μάλλον θα πρέπει απαντήσω έτσι απλά, «μασάει η κατσίκα ταραμά;». Μου αρέσει και αυτό με τους υδρατμούς. Ρε έχουμε ξεφύγει τελείως; Αφήστε να βγάλει κάνα φραγκάκι ο κόσμος και κόφτε τις μιζέριες… Περί προστίμων για CO2 κλπ λογικά θα τα έχουν υπολογίσει. Εδώ πάλι συμβαίνουν τα παράλογα, Οι Η.Π.Α., η Κίνα, η Ρωσία, κ.α. δεν πληρώνουν μία και πληρώνουμε εμείς οι λακαμάδες. Για το ρυπογόνο της υπόθεσης μην ξεχνάμε ότι το γνωστό ΓΚΑΖΙ στην Αθήνα, LPG ήταν μέχρι να έρθει το Φ.Α. (LNG). Και είναι γελοίο να συζητάμε ότι θα επηρεαστεί το περιβάλλον της Κεφαλονιάς. Είναι σα να λέμε ότι επηρεάζεται από τα διυλιστήρια την Ελευσίνας η Κόρινθος. Για τις μεθόδους μετατροπής του CO2 έχω και εγώ αμφιβολίες, στις βιομηχανίες όμως υπάρχουν πάντα και αρνητικά. Δεν γίνονται όλα τέλεια. Αλλά και έτσι να το αμολάνε χέστηκε η φοράδα στ΄ αλώνι, πρακτικά μικρό το κακό. Με αυτή τη λογική στην Αττική έπρεπε να είναι νεκροί όλοι προ πολλού.