Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Ιόνια νησιά

Αντιγραφή από την ιστοσελίδα του Ε.Ο.Τ.

Τα Ιόνια νησιά, με το εξαιρετικό κλίμα, τη βαθιά και δροσερή θάλασσα, τα βουνά και το πράσινο, την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και την ανάλαφρη διάθεση των κατοίκων, αποτελούν ιδανικό τόπο για διακοπές και ξεκούραση. Κι όλα αυτά συνδυάζονται με μια άρτια τουριστική υποδομή, ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα για καταδύσεις και θαλάσσια σπορ, πολιτιστικές εκδηλώσεις και πολλά αξιοθέατα, ιστορικά μνημεία και μουσεία.

Σκορπισμένα κατά μήκος των δυτικών ακτών της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα Ιόνια νησιά, όπως είναι γνωστά, αποτελούν ένα σύμπλεγμα από δώδεκα μικρά και μεγάλα νησιά, συνολικής έκτασης 2.200 τ.χλμ. Τα μεγάλα είναι έξι: η Ζάκυνθος, η Ιθάκη, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Λευκάδα και οι Παξοί. Τα μικρότερα είναι οι Αντίπαξοι, η Ερεικούσα, το Μαθράκι, οι Οθωνοί, το Μεγανήσι και το σύμπλεγμα των ερημονησίδων Στροφάδες στα νότια της Ζακύνθου. Μαζί με τα Κύθηρα, που όμως βρίσκονται ξεκομμένα από τα υπόλοιπα, απέναντι από τη νότια Πελοπόννησο και τις λακωνικές ακτές, καθώς και τα γειτονικά τους Αντικύθηρα, συναποτελούν τα Επτάνησα.

Κάποτε ενωμένα με την ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίστηκαν βίαια, ύστερα από κατακρήμνιση των εδαφών, λόγω του μεγάλου παράκτιου ρήγματος του Ιονίου Πελάγους. Έτσι δημιουργήθηκαν απόκρημνες ακτές και όμορφες παραλίες, έτσι εξηγούνται και τα τόσο ψηλά βουνά τους, που πριν γίνει το ρήγμα αποτελούσαν τμήματα της οροσειράς της Πίνδου, η οποία διασχίζει την ηπειρωτική Ελλάδα. Ακόμα, έτσι εξηγείται το μεγάλο βάθος των νερών τους, το μεγαλύτερο σε όλη τη Μεσόγειο, που φτάνει τα 4.406 μ.

Έχουν γλυκό και ήπιο κλίμα, που τα καθιστά ιδανικά για διακοπές και διαμονή. Τον χειμώνα, τα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας εμποδίζουν τη δράση των κρύων βόρειων ανέμων, ενώ το καλοκαίρι η ζέστη μετριάζεται από ασθενή μελτέμια που έρχονται από τα Β.Δ. αλλά και από τη θαλασσινή αύρα. Λόγω αυτών των ανέμων αρκετές παραλίες στα Επτάνησα έχουν γίνει διεθνώς γνωστά κέντρα windsurfing.

Τα Ιόνια νησιά κατοικούνται ήδη από την παλαιολιθική περίοδο, και από τότε έζησαν πολλές διαφορετικές καταστάσεις εξουσίας και πολιτισμικών συνθηκών.

Μέρος της Βυζαντινής Aυτοκρατορίας, το 1204, όταν οι Φράγκοι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη, πέρασαν στη Βενετία, οπότε και αναδείχθηκε η τοπική αριστοκρατία, ένα μητρώο ευγενείας, του οποίου τα ίχνη διασώζονταν μέχρι και τον 19ο αιώνα.

Από τους Φράγκους έως το 1864, όταν ενώθηκαν με την Ελλάδα, τα Ιόνια νησιά έζησαν πολλές αλλεπάλληλες αλλαγές διοίκησης. Η παρουσία των Ευρωπαίων στα νησιά την ίδια περίοδο που η Ελλάδα βρισκόταν υπό οθωμανική κατοχή έφερε σημαντική πνευματική ανάπτυξη στα νησιά του Ιονίου, κάτι που γίνεται σήμερα ορατό τόσο στην αρχιτεκτονική τους παράδοση όσο και στο γοητευτικό πολιτιστικό τους ιδίωμα.

Δείτε όλα τα νησιά του Ιονίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: