|
Υποψήφιος Περιφερειάρχης : Θόδωρος Γαλιατσάτος |
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη, από τις οποίες θα προκύψει το πρώτο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο και ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης, θα βρουν τα Ιόνια Νησιά σε μειονεκτική θέση με σοβαρά αναπτυξιακά ελλείμματα και ιδιαίτερα έντονες ανισότητες, περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές.
_Η μακρόχρονη έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής του Νησιωτικού χώρου της Ελλάδας σε συνδυασμό με την κραυγαλέα μονομερή και ανιστόρητη θεώρηση ,από μέρους όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων, μόνο του Αιγαίου ως επιδεχόμενου ειδικές υποβοηθητικές πολιτικές, καθιστά την «νησιωτικότητα» ως σοβαρό μειονέκτημα για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ).
_Η κατάργηση του Δημοκρατικού Προγραμματισμού που συντελέστηκε στην ΠΙΝ συνοδευμένη από την παντελή έλλειψη δημοκρατικής λειτουργίας ,την έντονη κομματική και πελατειακή αντίληψη των διορισμένων περιφερειαρχών ,σε συνδυασμό και με την αστοχία επιλογής των προσώπων, οδήγησαν την ΠΙΝ σε συνολική απαξία με μεγάλο αντίκτυπο στην επιλογή και προώθηση έργων υποδομής ,με εμφανή την αδυναμία απορρόφησης πόρων και χάραξης οποιασδήποτε συνεκτικής στρατηγικής αειφορίας.
_Η έλευση του «Καλλικράτη» , θα προσθέσει νέες δυσκολίες για τον λαό και τους εργαζόμενους των Ιονίων Νησιών ,καθώς εγκαθιστά ένα πιο αντιδημοκρατικό και αδιαφανές σύστημα διαχείρισης των περιφερειακών υποθέσεων, απομακρύνει δραστικά τον πολίτη από τα κέντρα λήψης αποφάσεων , δεν εγγυάται την επαρκή χρηματοδότηση των παρεχόμενων αρμοδιοτήτων ,την ίδια στιγμή που μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Υπερ-περιφέρειας), που θα εδρεύει στην Πάτρα ,η καθοριστική παρέμβαση του κεντρικού κράτους θα ακυρώνει κάθε ελπίδα να λειτουργήσει ο νέος θεσμός ως αυτοδιοίκηση.
_Η εφαρμογή του «μνημονίου» που συνυπέγραψε η κυβέρνηση με την ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ και η εξ αυτού εκπορευομένη πρωτοφανής αντιλαϊκή επίθεση, στοχεύει στην κατεδάφιση όλων των κατακτήσεων των εργαζομένων και κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους, έρχεται να μετατρέψει την αυτοδιοίκηση σε απλό εξάρτημα και παρακολούθημα του κρατικού μηχανισμού, μακριά από τις προσδοκίες των απλών πολιτών, μακριά από τις οραματικές στοχεύσεις των ίδιων των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης. Η ζοφερή αυτή προοπτική για την νεογέννητη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αποκτά στα Ιόνια Νησιά την δική της ξεχωριστή διάσταση και φυσικά απαιτείται να ακουστεί το βροντερό «όχι» του λαού τόσο στην πορεία προς τις εκλογές του Νοέμβρη, όσο και στις ίδιες τις εκλογές, αλλά και μετέπειτα! Σ αυτές τις συνθήκες και προκειμένου να βοηθήσουμε στην καλύτερη αποτύπωση των προβλημάτων της ΠΙΝ, στην πιο έγκυρη φιλολαϊκή και δημοκρατική εκδοχή αντιμετώπισης τους και στην πιο αποτελεσματική δράση για την ενημέρωση και ενεργοποίηση των συμπολιτών μας στα Ιόνια Νησιά, προχωρούμε στην συγκρότηση ανοικτής ανεξάρτητης περιφερειακής παράταξης με τίτλο: Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συνεργασία Αρχών για τα ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ (ΑΝ.Α.Σ.Α για τα Ιόνια Νησιά). Επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Α και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων θα είναι ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ένας κατεξοχήν άνθρωπος της αυτοδιοίκησης εκλεγόμενος συνεχώς από το 1982 μέχρι και σήμερα στην δημοτική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και νυν αντινομάρχης Κεφαλληνίας-Ιθάκης. Στην ΑΝ.Α.Σ.Α για τα Ιόνια Νησιά καλούνται να συσπειρωθούν όλοι και όλες όσοι πιστεύουν πώς : -Ο «Καλλικράτης» χρειάζεται επειγόντως …μεταρρύθμιση ώστε να μετατραπεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σε δημοκρατικό φιλολαϊκό θεσμό με καθιέρωση της απλής αναλογικής, με μετατροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου από απλό θεατή σε κυρίαρχο όργανο άσκησης περιφερειακής πολιτικής με τον πολίτη των Ιονίων Νησιών στο κέντρο της προσοχής του. Με ουσιαστική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην Αυτοδιοίκηση με εξασφαλισμένους πόρους μέσω μιας προοδευτικής και δίκαιης φορολογικής μεταρρύθμισης. -Η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει εργαλείο για την άμεση απομάκρυνση του μηχανισμού της «τρόικας» (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) από την Ελλάδα και όχι όχημα για υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών του.
-Είναι επιτακτική η ανάγκη για την υλοποίηση μιας σύγχρονης δυναμικής νησιωτικής πολιτικής στα Ιόνια Νησιά ,ώστε να πάψουν να αποτελούν απλά μια ιστορική και γεωγραφική ενότητα και να αποκτήσουν πλέον συνεκτικά περιφερειακά στοιχεία.
-Είναι απαραίτητη η εξασφάλιση σταθερής και αξιόπιστης ενδοπεριφερειακής και διαπεριφερειακής συγκοινωνιακής σύνδεσης ,στα πλαίσια του αναπτυξιακού δυτικού άξονα βορρά-νότου και της Ιόνιας και Ολυμπίας οδού.
-Πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή της αρχής του «μεταφορικού ισοδύναμου» για την επικοινωνία των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ,κατά αναλογία με τα ισχύοντα στα νησιά του Αιγαίου.
-Απαιτείται η επεξεργασία προγράμματος ισόρροπης ανάπτυξης των Ιονίων Νησιών με ιδιαίτερη προσέγγιση στο αναπτυξιακό μοντέλο των μικρών δήμων και των πολύ μικρών νησιών.
-Η αγροτική παραγωγή πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά από ποσοτική και ποιοτική άποψη και να εξασφαλιστεί σταθερή σύνδεση με την τουριστική οικονομία , έτσι ώστε να συναποτελούν την ναυαρχίδα της περιφερειακής μας οικονομίας.
-Η εκπόνηση και χρηματοδότηση προγραμμάτων για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και του νερού είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των περιφερειακών οργάνων.
-Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνική και πολιτιστική πραγματικότητα, να συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση της γνώσης και την χρήση της επιστήμης προς όφελος των πολιτών. Η πολύ πλούσια πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά πρέπει να αναδειχθεί ,διασωθεί και προβληθεί σε όλο τον κόσμο, σαν το σήμα κατατεθέν της ΠΙΝ.
-Το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο για τα Ιόνια Νησιά χρειάζεται εκ βάθρων αναθεώρηση, ενώ ανάλογες διορθώσεις απαιτούνται στα Ειδικά Χωροταξικά για τον Τουρισμό, και τις ΑΠΕ. Άμεσα πρέπει να ολοκληρωθεί η πολιτική χρήσεων γης για τις ιχθυοκαλλιέργειες που αποτελούν δυναμικό κομμάτι της τοπικής περιφερειακής οικονομίας.
-Οι δομές του ΕΣΥ χρειάζονται στήριξη σε έμψυχο υλικό και οικονομικούς πόρους.
-Η ενίσχυση των πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος είναι στα βασικά καθήκοντα της αιρετής περιφερειακής αρχής και ανοικτά ζητήματα αποτελούν τα υπάρχοντα χερσαία και θαλάσσια «εθνικά πάρκα», καθώς και ο μεγάλος αριθμός προστατευόμενων περιοχών (συνθήκη Ramsar, Natura 2000)
-Η απαίτηση για άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και την αποφασιστική συμμετοχή του Περιφερειακού Συμβουλίου ,έστω και άτυπα, από την 1/1/2010 στις διαδικασίες κατανομής των πιστώσεων θα συμβάλλει στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων σε αναγκαία έργα υποδομής καθώς και στην διαφάνεια της διαχείρισης τους.
Τέλος στο ανθρώπινο δυναμικό της αυτοδιοίκησης,πρέπει να διασφαλιστούν τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και η δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής σε επιλογές που αφορούν στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες και την βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Καλούμε όποιον και όποια συμφωνεί στο σύνολο η και εν μέρει με τις παραπάνω θέσεις και αρχές ,όποιον και όποια θέλει να προσθέσει κι άλλες προτεραιότητες στο κείμενο αυτό να συμπορευτεί μαζί μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοέμβρη. Το κάλεσμα απευθύνεται και στα πρόσωπα και στις κάθε είδους συλλογικότητες των Ιονίων Νησιών. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου