Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

TΡΙΑ ΕΡΓA ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΡΩΜΑΝΟΥ ΔΩΡΕΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΛΙΚΗΣ...

1. Ο εικαστικός καλλιτέχνης Μιχαήλ Ρωμανός με το βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σπύρο Μοσχόπουλο, δίπλα στα έργα του στο Μουσείο Ληξουρίου.

2. Η δήμαρχος Παλικής Νόπη Αλεξανδροπύλου - Χαριτάτου ανάμεσα στον βουλευτή Σπύρο Μοσχόπουλο και τον εικαστικό καλλιτέχνη Μιχαήλ Ρωμανό.

Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση ζωγραφικής που πραγματοποιήθηκε για την παράδοση του Μουσείου Ληξουρίου από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλονιάς και Ιθάκης στον Δήμο Παλικής, ο γνωστός και διακεκριμένος Κεφαλονίτης καλλιτέχνης Μιχαήλ Ρωμανός, που συμμετείχε στην έκθεση, με μία συλλογή έργων του εμπνευσμένα από την προσεισμική Κεφαλονιά, δώρησε τρία έργα του στον Δήμο Παλικής.
Συγκεκριμένα, ο καλλιτέχνης που αποδέκτηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση της δημάρχου Παλικής κυρίας Νόπης Αλεξανδροπούλου - Χαριτάτου, να συμμετάσχει στην έκθεση που διοργανώθηκε με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου Ληξουρίου και να παραστεί στη λαμπερή εκδήλωση της βραδιάς των εγκαινίων στη γενέτηρα του, αποφάσησε να δωρήσει τρία από τα έργα της συλλογής του που παρουσίασε στην έκθεση, στον Δήμο Παλικής.
Ο Μιχαήλ Ρωμανός ύστερα από την επιτυχημένη εκπροσώπηση της Ελληνικής τέχνης στη θιεθνή έκθεση του παγκοσμίως γνωστού Ιδρύματος "John F. Kennedy Center for the Performing Arts" στην Ουάσινγκτον και την πρόσφατη μεγάλη έκθεση "Δρώμενα Τέχνης 2010" του Athens Fine Arts Festival, που επιμελήθηκε υπό την αιγίδα του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, επέστρεψε στην γενέτειρα του, με μία έκθεση έκπληξη, ζωγραφισμένων εικόνων σαν κιτρινισμένες καρτ- ποστάλ των αρχών του περασμένου αιώνα, ενθύμια μίας άλλης εποχής... με τίτλο: "Έν Ληξουρίω,".
Τη συγκεκριμένη ενότητα των έργων, ο καλλιτέχνης, φιλοτέχνησε ειδικά για την έκθεση των εγκαινίων του Μουσείου Ληξουρίου, τα οποία αποτελούν αφαιρετικές τοπιογραφίες που προτρέπουν το θεατή να αναζητήσει το ταξίδι στον παρελθόντα χρόνο και στην ιστορία της πόλης, πριν οι καταστροφικοί σεισμοί του 1953 καταστρέψουν ολοσχερώς την "Όμορφη Χωροπούλα" του γνωστού σατιρικού ποιητή Ανδρέα Λασκαράτου.
Έστι λοιπόν τρία από τα εντυπωσιακά έργα του με τίτλους "Η Βρύση παράν την αγοράν", "Τμήμα της παραλίας εκ του λιμένους" και "Το ποτάμι και η προς την θάλασσαν κτιστή λιθίνη γέφυρα" ανήκουν στη συλλογή έργων τέχνης του Δήμου Παλικής, ύστερα από τη δωρεά του καλλιτέχνη και θα εκθεθούν μόνιμα σε χώρο που θα επιλεγεί από τους υπεύθυνους του Δήμου.
Ο καθηγητής πανεπιστημίου και γνωστός ακαδημαϊκός κύριος Ευάγγελος Μουτσόπουλος, πρόεδρος του Ελληνιγαλλικού Συνδέσμου στο Κολωνάκι, σχολίασε μεταξύ άλλων:
"...Τα έργα του εικαστικού καλλιτέχνη Μιχαήλ Ρωμανού, μας μεταφέρουν σε ονειρικές εικόνες μέσα από τις οποίες κατορθώνει την τέλεια αναδομή της οπτικής εμπειρίας. Οι ευφάνταστες εικόνες του, περιέχουν μουσικότητα και ένα ρυθμό στον οποίο ανήκει τόσο το συναίσθημα όσο και η ποίηση, μετουσιώνοντας τη χρωστική ύλη σε γλαφυρή γραφή που τόσο εμπνευσμένα και δημιουργικά χειρίζεται και συλλαμβάνει την αλήθεια πίσω από την οπτική αντικειμενικότητα. Στα έργα αυτά, στιγμές μεταξύ άλλων ποίησης και δημιουργίας, αποτυπώνονται και εκφράζονται μέσα από το προσωπικό τρόπο γραφής του..."
3. Η μητέρα του καλλιτέχνη Έλλη Ρωμανού, δίπλα στα έργα ζωγραφικής του Μιχάλ Ρωμανού, στην έκθεση στο Μουσείο Ληξουρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟ https://samikefalonias.wordpress.com/blog/

Εις το εξής, δημοσιεύσεις μας μπορείτε να βλέπετε. μόνο στο   https://samikefalonias.wordpress.com/blog/